Ewo,
Aliette 80WP trzeba stosować wg zaleceń producenta:
stężenie ---->
0,2 % to optymalna wartość przeznaczona dla tego preparatu.
w proporcji cieczy użytkowej to ----->
20gramów na 10 litrów wody.Technika:oprysk, podlewanie.
Jak wszystkie środki p/grzybowe słuzy równocześnie do odkażania podłoża, zaprawiania nasion itp...Ta samo stężenie do wszystkiego.
Ale stosowanie środka to tylko 1 x w umownym sezonie /dla storczyków ...? pewnie 1x w roku/
Jest to środek o działaniu
systemicznym /działa z wnętrza rośliny,
z układu krążenia :P /
To inaczej tożsamo określane jako działanie układowe.
W zastosowaniu : dla celów zapobiegania profilaktycznego i interwencji przy infekcjach grzybowych. Działa szybko; po 30minutach zaczyna krążyć w roślinie wraz z sokami.
Ale... ostrożność zalecam - w pierwszej kolejności poczytać trzeba instrukcje bezpieczeństwa.
Chronić zwierzątka również, pomieszczenie musi mieć wentylację; są dość mocne obostrzenia ochronne.
Myślę ,ze podlanie rośliny z przelaniem podłoza, powinno zabezpieczyć cel całej operacji.Część wchłonie również podłoże więc nie ma sensu wywalać rośliny i dzielić na podłoże osobno,roślina osobno.Po prostu troszkę :P poprzelewać całość.
Powodzenia.
Osobiście nie stosowałam tego środka i nie wiem jak reagują storczyki, opinii tez nie znam .Sądzę :P ,ze o nich mowa .
Mozna sie zapytać....tak przy okazji....

jak to jest? z jednej strony wprowadzamy mikoryzę, a z drugiej tępimy grzybki.
Laik nie zrozumie

ale i mnie dręczy pytanie o przyczyny.... przy obserwowanym narastaniu problemów grzybicznych.
myślę,że pomogłam rozwiać Twoje wątpliwości
pzdrawiam JOVANKA