Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
Witam
A to jest mój grudnik ale chyba pomieszny z tym kaktusem wielkanocnym. Do tej pory specjalnie nie dbałam o niego, ale zawsze zakwitał mi w grudniu przed świętami. Stoi na małym oknie, przy drzwiach - narażony na przewiewy. Ale nic mu to nie przeszkadza.
W tym roku zrobił mi psikusa i przecudnie zakwitł właśnie w kwietniu 
Raz spadł mi i połamane gałązki wsadziłam do drugiej doniczki. Przyjęły się i rosną ale dopiero raz zakwitł i to tylko ze 2 - 3kwiatki

A to jest mój grudnik ale chyba pomieszny z tym kaktusem wielkanocnym. Do tej pory specjalnie nie dbałam o niego, ale zawsze zakwitał mi w grudniu przed świętami. Stoi na małym oknie, przy drzwiach - narażony na przewiewy. Ale nic mu to nie przeszkadza.

Raz spadł mi i połamane gałązki wsadziłam do drugiej doniczki. Przyjęły się i rosną ale dopiero raz zakwitł i to tylko ze 2 - 3kwiatki

- pszubart
- 100p
- Od: 20 cze 2006, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jest właśnie oryginalny, tradycyjny Grudnik czyli Kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera x buckleyi), a nie Rhipsalidopsis/Hatiora.
To fakt, że Tradycyjny Grudnik ma nieco podobne segmenty do Kaktusa wielkanocnego, ale jego kwiaty składają się z podwójnego okółka odgiętych płatków i są zygomorficzne, a u Rhipsalidopsisa/Hatiory, są promieniste.
Oryginalny Grudnik jest hybrydą powstałą ze skrzyżowania dwóch gatunków Szlumbergery: Schlumbergera russelliana x S. truncata, otrzymaną w angielskiej szkółce ogrodniczej "Rollisson" w XIX w.
Owa hybryda stała się jedną z najpopularniejszych roślin doniczkowych na całym świecie.
Kwitnie zwykle w grudniu, ale ponawia nieraz kwitnienie w innej porze roku.
Ma długie kwiaty zawsze w kolorach różowo-purpurowych, podobne trochę do kwiatów Fuksji/Ułanki.
Mianem Grudnika określa się również komercyjnego Kaktusa listopadowego - Szlumbergerę uciętą (S. truncata), która ma ostre ząbki na brzegach segmentów i kwiaty w różnych kolorach.

To fakt, że Tradycyjny Grudnik ma nieco podobne segmenty do Kaktusa wielkanocnego, ale jego kwiaty składają się z podwójnego okółka odgiętych płatków i są zygomorficzne, a u Rhipsalidopsisa/Hatiory, są promieniste.
Oryginalny Grudnik jest hybrydą powstałą ze skrzyżowania dwóch gatunków Szlumbergery: Schlumbergera russelliana x S. truncata, otrzymaną w angielskiej szkółce ogrodniczej "Rollisson" w XIX w.
Owa hybryda stała się jedną z najpopularniejszych roślin doniczkowych na całym świecie.
Kwitnie zwykle w grudniu, ale ponawia nieraz kwitnienie w innej porze roku.
Ma długie kwiaty zawsze w kolorach różowo-purpurowych, podobne trochę do kwiatów Fuksji/Ułanki.
Mianem Grudnika określa się również komercyjnego Kaktusa listopadowego - Szlumbergerę uciętą (S. truncata), która ma ostre ząbki na brzegach segmentów i kwiaty w różnych kolorach.

Pozdrawiam wszystkich.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- pszubart
- 100p
- Szlumbergery z łagodnym karbowaniem na brzegach segmentów, to tradycyjne, oryginalne Kaktusy bożonarodzeniowe czyli Grudniki/Szlumbergery Bukleja (Schlumbergera x buckleyi), czasem wystepujące pod nazwą S. x bridgesii.
- Szlumbergery z ostrymi ząbkami na brzegach segmentów, to komercyjne Kaktusy listopadowe, zwane w USA Kaktusami dziękczynienia czyli Szlumbergery ucięte (Schlumbergera truncata).

- Szlumbergery z ostrymi ząbkami na brzegach segmentów, to komercyjne Kaktusy listopadowe, zwane w USA Kaktusami dziękczynienia czyli Szlumbergery ucięte (Schlumbergera truncata).

Pozdrawiam wszystkich.
Ja miałam zygokaktus przez trzy lata i ani razu nie zakwitł. Zastanawiałam się o co chodzi i ...odpowiedź przyszła sama, kiedy zaczęłam oszczędzać na ogrzewaniu i wyłączałam kaloryfer w jesieni. Okazało się, że kwiat ten nie zakwitnie jeżeli będzie stać blisko kaloryfera albo w jakimś innym ciepłym miejscu. Jeżeli ma chłodną "jesień", to w zimie zakwita obficie.W czasie kwitnienia nie lubi przestawiania ani nawet "okręcania" w inną stronę, bo wtedy gubi kwiaty i przestaje kwitnąc. Dopiero po przekwitnięciu zaczyna wypuszczać nowe "listki". Rośnie bardzo powoli, ale to może lepiej, bo po kilku latach byłby kłopot z kupieniem doniczki na nóżce, w której sie najlepiej prezentuje. Lubi zraszanie miękką , odstałą wodą, (ale tylko wtedy kiedy nie kwitnie). Mój ma już 7 lat i z zabiegów pielęgnacyjnych, to tylko go przesadzam co jakiś czas w większą doniczkę.Nawozów do niego nie stosuję, a kwitnie zawsze obficie w listopadzie-grudniu.
- olcia123
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 18:14
Witam. Mój kaktus był identyczny jak kaktus buni. Sadzonkę przywieziono mi z Niemiec. Rósł bardzo szybko, ale cieszyłam się jego kwiatkami /podobnymi do fuksji/ tylko trzy lata. Traktowalam go jak inne kwiaty , bez żadnych wzlędów, a on odwzajemniał mi się cudnymi kwiatkami zimą i był przepiękny. Miesiąc temu zaczął więdnąć. Jego gałązki wyglądały jakby wysuszone i pomarszczone. Podlewałam i polewałam prysznicem ale bez rezultatu. Ktoś poradził mi aby obciąć go dość mocno. Obcięłam a teraz nie wiem czy dobrze zrobiłam i jak na niego patrzę to chce mi się płakać. Proszę o informację czy dobrze zrobiłam.[/b]
- pszubart
- 100p
Kaktusy epifityczne, m. in. Grudnik, przechodzą nieraz takie cykle, że ich liściopodobne segmenty stają się zwiędnięte i pomarszczone: może być to przejściowy objaw okresu spoczynku, który roślina właśnie przechodzi.
Obcięte gałązki-człony, najlepiej użyć jako sadzonki i wyprowadzić z nich nowy okaz.

Obcięte gałązki-człony, najlepiej użyć jako sadzonki i wyprowadzić z nich nowy okaz.

Pozdrawiam wszystkich.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Pochwalcie się, co u Grudników? Ja w nowej pracy trafiłam na takiego zabiedzonego, któremu "listki" poniewierały się po parapecie. Postawiłam go na odwróconej doniczce, podlewam i ma już parumilimetrowe pączuszki!
Bardzo się cieszę, bo w domu miałam już dosyć dużego, a w ogóle mi nie chciał kwitnąć.
Jak radzicie: kiedy pobrać szczepkę od tego kwitnącego,żeby mi pięknie rósł?

Jak radzicie: kiedy pobrać szczepkę od tego kwitnącego,żeby mi pięknie rósł?
Waleria
Hello
Mam kłopot ze swoim kaktusem. Nie wiem jaka to dokładnie odmiana, wydaje mi się, że to "grudniak" bowiem dostałam go kilka lat temu właśnie w tym okresie i wówczas kwitł. Nie mam problemów z jego rośnięciem ale właśnie z kwitnieniem. Kwiaty miałam tylko za pierwszym razem jak go dostałam. od tamtej pory rośnie i ... tyle.
Zmieniłam mieszkanie z dość ciemnego na jasne. Chociaż kaktus stoi w jasnym pokoju, to postawiłam go z dala od okna. Często też rolety są przysłonięte. Jest tu jednak dość ciepło. Nie przelewam go, muszę czasem zrobić mu prysznic (mam w domu kota z długą sierścią, która przyczepia się czasem do liści). Może ktoś wie co zrobić by skubaniec zaczął kwitnąć? Lubię go - to jeden z niewielu kwiatów, który nie narzeka na moją "rękę"

Mam kłopot ze swoim kaktusem. Nie wiem jaka to dokładnie odmiana, wydaje mi się, że to "grudniak" bowiem dostałam go kilka lat temu właśnie w tym okresie i wówczas kwitł. Nie mam problemów z jego rośnięciem ale właśnie z kwitnieniem. Kwiaty miałam tylko za pierwszym razem jak go dostałam. od tamtej pory rośnie i ... tyle.
Zmieniłam mieszkanie z dość ciemnego na jasne. Chociaż kaktus stoi w jasnym pokoju, to postawiłam go z dala od okna. Często też rolety są przysłonięte. Jest tu jednak dość ciepło. Nie przelewam go, muszę czasem zrobić mu prysznic (mam w domu kota z długą sierścią, która przyczepia się czasem do liści). Może ktoś wie co zrobić by skubaniec zaczął kwitnąć? Lubię go - to jeden z niewielu kwiatów, który nie narzeka na moją "rękę"

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Damia, zerknij tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... lumbergera
Na pewno znajdziesz tam odpowiedzi
Na pewno znajdziesz tam odpowiedzi

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Grudnik
Witam!!!
A zimujesz go?? tzn. czy zapewniasz mu okres spoczynku?? bo mój na okres spoczynku był wyniesiony do piwnicy miał tam pół cień i zero wody ale oczywiscie musiał mieć suche podłoże,żeby nie zgnił. Przyznam się szczerze,że troszke o nim zapomniałałam i przyniosłam go do ciepłego pokoiku dopiero w grudniu i zaczełam podlewać także zamiast na Boże Narodzenie kwinie mi teraz.
Pozdrawiam
A zimujesz go?? tzn. czy zapewniasz mu okres spoczynku?? bo mój na okres spoczynku był wyniesiony do piwnicy miał tam pół cień i zero wody ale oczywiscie musiał mieć suche podłoże,żeby nie zgnił. Przyznam się szczerze,że troszke o nim zapomniałałam i przyniosłam go do ciepłego pokoiku dopiero w grudniu i zaczełam podlewać także zamiast na Boże Narodzenie kwinie mi teraz.

Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki

Moje kaktusiki:)