Co na ściany i podłogi? łazienka kuchnia przedpokój...

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
cx

Re: Co na ściany i podłogi? łazienka kuchnia przedpokój...

Post »

Cześć.
Mozaika daje ładny efekt ale!musi być sucha,dobrze przyklejona dobrym klejem(przyzwoity tani na PW,jak dopytam sąsiada).Cyklinowanie w domu jeszcze nie zasiedlonym to noproblem.Co innego jak się już mieszka-to dla mnie główny argument przeciw parkietowi a jednocześnie główny za panelami drewnianymi(prawidłowo deska trójwarstwowa)...bo te już polakierowane.

Są dwie szkoły urządzania domu-jedni chcą (i jeśli mogą to tak robią) od razu urządzić wszystko na tip-top i zasiedlić(to chyba zdecydowana większość)-drudzy,najczęściej tak im wychodzi z braku gotówki-urządzają mieszkanie etapami.Jednak Ci drudzy po jakimś czasie dostrzegają plusy takiego rozwiązania.Otóż chyba niewielki procent ludzi jest w stanie na etapie planowania określić wszystkie swe i swej rodziny potrzeby mieszkalne,a urządzając je stopniowo można to modyfikować.Zawsze Ci wyjdzie,że tu chcesz mieć szafkę a tu jednak nie,tu może lepiej lustro itd itp.....takie sprawy często wychodzą "w praniu" :D .I to jest pocieszenie dla nie posiadających wystarczającej ilości środków płatniczych.

Koleżanka u której będę pracował wybrała ...częściowo za moją namową(bo pewne rzeczy umiem,wolę robić a innych nie):w łazience terakota na ogrzewaniu podłogowym(gres wykluczony bo za gruby)na ścianach jakieś(?)płytki do wysokości górnej lini drzwi,umywalka wpuszczona w blat-przedłużony na miejsce z lustrem i kosmetykami;w kuchennej części salonu terakota lub gres,nad szafkami jakieś płytki;reszta podłogi -deska trójwarstwowa jasny dąb,także w przedpokoju bo to I piętro w kamienicy.
Z ciekawych patentów.Zrobię jej obudowę pralki,nad pralką będzie też przesklepienie,na nim mata grzewcza i w górnej części tej obudowy suszarka na bieliznę.I ta górna część osłaniana roletą.

Zdjęcia "słomianki" na razie nie zrobię....albowiem ponieważ że :D (z jakiego to skeczu?)na ostatnim sylwestrowym wyjeździe,znajomi w ferworze pakowania się ...buchnęli go nam :D ,a spotakmy się dopiero w ferie w Bieszczadach.To jak nie zapomną ,to dopiero wtedy.

A u mnie teraz minus 18..ale pewnie Cię nie dogonię,wszak masz bliżej do Bieguna :wink: .

Pozdrawiam,Krzyś.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To suszarka elektryczna, czy taka ze sznurkami? Bo jak elektryczna, to po co pod suszarką mata grzewcza? :lol:

Gres: jeśli będzie kupowała, to nie daj jej kupić tego z błyskiem jak lustro, bo jeśli nawet ma panią do sprzątania, to i ona, i ta pani będą szybko miały dość utrzymywania tego błysku...

Z czego będzie blat w łazience? Jeśli pani jest zasobna, to bardzo polecam korian, albo inny konglomerat. Po kilkunastu latach w łazience nadal mam blat jak marzenie, nic nie jest w stanie go zniszczyć. A że kolor ma taki jakiś nie rzucający się w oczy, to i znudzić mi się nie zdążył, bo go po prostu prawie nie widzę :D Dlatego też sugeruję blat w kolorach nijakich, a nie neonowych czy tzw. charakterystycznych. Im mniej jest szalony, tym dłużej właścicielka z nim wytrzyma :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
cx

Post »

Witam.

Takie sobie sznurki będą.Potrzeby posiadania pralko-suszarki czy oddzielnej suszarki el.,dziewczyna nie odczuwa.
Blat umywalkowo-kosmetyczny wykończę zapewne czymś "w podobie" :) .
A całe okładziny mają być w spokojnych kolorach(ciepłych beżach) ,ze względów przez Ciebie wymienionych.Choć właścicielka jeszcze nie wie czy tam zamieszka ale urządza je jak "pod siebie".
W swoim obecnym dużym(ta wielkość też się jej "przejadła") domu ma sporo nowatorskich "kosmicznych"rozwiązań i stwierdziła że prawdopodobnie w Bazie Księżycowej Alpha,by się lepiej prezentowały :D .

Hej.
A nocką było minus 20....na 3m za oknem,na przygruntowy nie patrzę coby się nie stresować niepotrzebnie.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krzysztofie, czy gres rzeczywiście nie nadaje się nad ogrzewanie podłogowe? Właśnie kupiliśmy i to ten na wysoki połysk ...- cały dół, łącznie z kuchnią i wiatrołapem bo wszystko będzie otwarte ... Na górze też będzie podłogówka, a że część nocną chcę mieć ciepłą, zdecydowałam się mimo wszystko na panele.
cx

Post »

Witam.

Nadaje się jak najbardziej ale w rzeczonym mieszkaniu wylewka już jest na całości,na równym poziomie.Skuwać to mi się nie chce a i tę kupę gruzu wiaderkami wynosić to już w ogóle :) .Jeżeli na tym poziomie położę matę grzejną to trzeba dać jak najcieńszą posadzkę aby nie było zbyt dużej różnicy poziomów.Średnio- terakota jest cieńsza od gresu i stąd to obostrzenie.
Mi bardzo podobały się terakoty w krajach ciepłych,gdzie latem bez ogrzewania miały dobrą temperaturę.Jednak u nas jeśli jest nawet ogrzewanie podłogowe to wszak działa ono tylko w sezonie grzewczym a latem,późną wiosną czy wczesną jesienią nie i wtedy od terakot i innych kamieni wionie chłodem.Teoretycznie można włączyć podłogówkę i wtedy ale...ja nie mam znajomych pośród osób na takim poziomie finasowym ,które by to robiły.Oczywiście osoby kładące na podłodze" kamień" lubią go i zapewne nie zwracają uwagi na to co dla mnie istotne.
Efekt wizualny polerowanego gresu,co tu gadać ,jest świetny.

Pozdrawiam,Krzyś.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krzysiu - my jesteśmy tak wrażliwi latem na upał, że ... kładziemy się na zimnej podłodze spragnieni chłodu ... tak robiliśmy teraz, mieszkając jeszcze w bloku ... przeprowadzka za miesiąc ... jeśli tylko to jest problemowa sprawą gresu to wzdycham z ulgą ... :)
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam gres i ogrzewanie podłogowe.
Minusem polerowanych podług jest ich śliskość. Wywinełam orła na takiej podłodze przy wychodzeniu z wanny u swoich znajomych, i to dwa razy w ciąg 10 dni. Czyli pięknie tak, ale i bezpiecznie. Swoim klientom odradzam takie powierzchnie :D .
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W łazience to pomyłka mieć taka powierzchnię, ale dlaczego nie w salonie..?
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Lorrie.. podłogi takie pięknie wyglądają ale np. ja nie lubie chodzić bo zbyt śliskiej podłodze, a te lśniące przeważnie takie są. Ja chce normalnie chodzić po podłodze a nie czuć się jak na lodowisku, albo mieć uczucie 'mrówek' w stopach (panele po których miałam 'nieprzyjemność" chodzić tak na mnie działają)

Krzysiu twoje argumenty nt. terakoty i kamienia są b. przekonujące; Latem przyjemnie wejść na taką chłodną podłogę, ale zimą niekoniecznie
..więc zdecydowanie należę do tej drugiej szkoły - urządzania etapami :)
w łazience jeżeli chcę w podłoge dać ogrzewanie to będzie musiało być elektryczne. Chłopaki walczą o to by CO było grawitacyjne bez potrzeby pompki; ja się na tym nie znam i powiedzieli że nie da rady zrobić tej podłogi ogrzewanej rurkami podłączonymi pod co :oops:
także będzie trzeba chodniczki układać by w nogi nie zaszło ;) albo bulić za prąd
też zamierzam zrobić sznurki w łazience.. ale nie pomyślałam nawet by je zabudowywać.. będą tradycyjnie nad wanną. Może latem jak będzie mi się chciało świeżości to sobie z michami polatam na dwór, na sznurki powieszać :)
:) chętnie poczekam i do 'po feriach' bo ciekawa jestem.
u mnie zdecydowanie bliżej bieguna ;) w nocy - 27 było, teraz już cieplej bo - 17

Nalewko niektórzy lubią zmiany i mogą sobie zmieniać jak mają ochotę i stać ich na to ;) ja wolałabym raz zrobić i mieć z głowy na pół życia ;) także też myślę by wybrać jakiś uniwersalny 'kolor' a najlepiej
coś 'mozaikowatego", łatwego w utrzymaniu
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzysztof usun. pisze:.......PS Pomimo dzisiejszej mody, szczerze odradzam do domu bez służby w którym mieszka cała aktywna rodzina-panele w kolorze ciemnym.
A ja mam właśnie ciemne panele ( ale nie czarne ;) ) i sobie chwalę :)
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
cx

Post »

Cześć.
W łazience- o ile jest miejsce,może być grzejnik zasilany z C.O.,teraz są na prawdę ładne dostępne-a grzejna mata elektryczna może służyć wyłącznie do podgrzania podłogi do przyzwoitej temperatury.Termoregulator możesz zaprogramować lub włączać tak aby po wyjściu z wanny czy spod prysznica podłoga była ciepła.Wtedy jest to bardzo ekonomiczne.Jeżeli ma to być samodzielne ogrzewanie(mata el) w domu wolnostojącym to...tanim takie rozwiązanie nie będzie.
Ogrzewanie grawitacyjne to i większy koszt instalacji-większe przekroje rur ;i eksploatacji większe starty ciepła na tychże przekrojach,większa ilość wody do ogrzania.
Jedyny minus instalacji pompy c.o. jest wtedy gdy palimy :węglem,drewnem w zwykłym piecu i ewentualnie w niektórych typach pieców miałem=gdy zabraknie prądu akurat w momencie gdy mamy określoną temperaturę i pełen zasyp-to może nam się zagotować woda.Przy pozostałych nośnikach:groszek, pellety,drewno w piecu na holzgaz,olej czy gaz-w przypadku braku energii mamy w domu zimno,piec sobie wygasa.Jednak sytuacje takie jak w Małopolsce obecnie, na prawdę są sporadyczne i nie sugerowałbym się tym.Z resztą mały agregat prądotwórczy-przyzwoity(~2000W) dla domowego użytku można kupić za około 1000zł.Przydaje się on także latem gdy awaria prądu po burzy....nie martwimy się o zawartość zamrażarki-o ile chcemy takie urządznie mieć :D .
Aga,ależ zmiany są fajne oczywiście najłatwiej robić je kolorami na ścianach.U nas teraz moja A. ...pojechała po bandzie i w kuchni na trzech ścianach sobie zażyczyła kolorek że...eeech.Do tej pory były raczej stonowane barwy a teraz ...powiedziała że musi mieć kolor energetyzujący~~kolor starej cegły(takiej czerwonej)...no może być :D .A płytki to fakt chyba lepiej takie mniej krzykliwe i fuga zdecydowanie nie kontrastowa.
Dla zmian dobra też jest wykładzina,kupujemy nową ,kładziemy na starą i kucnia jak nowa :) .

Fajnie masz ,tyle kombinowania i wyobraźnia działa ....jak to będzie wyglądać itp,miłych wyborów :D ..
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

U nas w łazience jest właśnie grzejnik zasilany C.O. - taka "drabinka" ,mi on odpowiada, bo poza ciepłem, które daje można wysuszyć szybko jakieś "małe pranie". Ja jednak jestem za ogrzewaniem grawitacyjnym, nie chciałabym, żeby przy takiej zimie jaką mamy w tym roku, po prostu przestało mi się palić w piecu lub też żeby się w nim "zagotowało". Kilka dni temu w nocy nie mieliśmy prądu przez kilka godzin i mimo, że mamy już XXI wiek, to zdarza się to niestety w naszym miasteczku nie tak rzadko :?
A tak a propos agregatu, mógłbyś Krzysiu polecić jakiś "przyzwoity" i nie "made in china", żeby posłużył dłużej?

pozdrawiam
pozdrawiam Ewa
cx

Post »

Witam.

Nie made in China......tak a czy jest coś jeszcze produkowane nie w Chinach :D no nie wiem.
Ja gdy kupowałem swój ,oczywiście wszyscy polecali Hondę,bo to i tamto :i niezawodny i ekonomiczny itd.Tylko mocy koło 2000W kosztował wtedy ponad 2000 zł.Trafiłem jednak na sprzedawcę- chyba niezbyt pazernego na prowizję-bo spytał :a to do sklepu?firmy?....nie;na działkę do częstej wielogodzinnej pracy....nie;to po cholerę panu Honda???
I kupiłem taki za 1000.Nie mogę stwierdzić czy działałby przez tydzień ciagłej pracy,ale pracował kilkukrotnie po kilkanaście godzin-najdłużej dobę iii mnie ,przy moich zasobach finansowych i potrzebach wystarcza.
Dla nas główną przyczyną są wyłączenia ,latem po burzy czy huraganach-zamrażarkę mamy dużą skrzyniową prawie zawsze pełną warzyw ,owoców i innego dobra i szkoda tego.
Także przykro mi ale nie wiem jak pracują "niechińczyki" i niestety nie mogę :? służyć radą w tej kwestii .

Pozdrawiam,Krzyś.

PS.:A swoją drogą to nie patrzyłem gdzie produkowana jest rzeczona Honda....a wszystko jest możliwe,prawda?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiu już takowy grzejnik do łazienki mamy :) taka właśnie drabinka z rurek o której pisze ewikk; czeka gdzieś w garażu aż chłopaki będą CO robić
Z tą matą, jeśli będzie to pewnie będzie używana właśnie tak jak piszesz, na czas kąpieli i wyjścia z łazienki :)
o tym minusie pompy co piszesz ciągle mi mówią chłopaki i to jest ich główny argument na grawitacyjne CO. Tak zaplanowali, niech robią :) tylko najpierw muszą uporać się z zalaną piwnicą (dopiero na wiosnę, także 'robota stoi')
.. i Tak trzeba :D spróbowac czegoś nowego.. :) nowe energetyzujące kolorki :D tylko powrót do poprzednich stonowanych pewnie trochę będzie kosztował cię pracy.. ciemny kolor zakryć jasnym..
choć może teraz nie ma to aż takiego znaczenia, bo te farby są inne niż kiedyś.. (?) może i ja kiedyś spróbuję z ciemnymi, ale na początek zacznę na pewno od jasnych stonowanych
u mnie w kuchni będzie stały element z klinkieru pewnie o kolorze starej cegły - mam murek metr na metr i wysokości ? (trochę powyżej parapetu) z którym muszę coś wymyślić. Pomysły są dwa: obłożyć go tym klinerem i dać blat (chciałabym drewniany, ale pewnie skończy się na jakimś drewnopodobnym) albo zabudować go do samego sufitu.. jakaś szafka może być.. ale to mi się nie za bardzo podoba (szafka przy samym oknie, zasłaniała by je częściowo). Na takim szerokim blacie mogłyby kwiatki stać.. albo inne fajne coś.. np cudne akwarium..
Obrazek
a może ktoś ma inny pomysł co z tym murkiem zrobić?
Fajnie masz ,tyle kombinowania i wyobraźnia działa ....jak to będzie wyglądać itp,miłych wyborów :D ..
oj fajnie fajnie.. tylko czy ta rzeczywistość (i stan portfela ;)) mogłaby mniej modyfikować moje marzenia ;) ale spoko dajemy radę :D aby do przodu :)

jak tak napisałeś o tej zamrażarce pełnej warzyw owoców i innego dobra aż mi ślinka poleciała :D

agregat na pewno przydatna rzecz..
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no i znów zaczynam 'kombinować' szukałam i znalazłam coś całkiem nowego Marmoleum Click.
co myślicie o tym marmoleum? ma ktoś? boi się to to wilgoci/wody? jakie są wasze doswiadczenia z tym produktem?
jeśli byłoby takie wytrzymałe jak piszą to.. żegnaj terakoto z przedpokoju i wejścia :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”