Wschodzą cebulowe
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Re: Wychodzą cebulowe
Ja z cebulowych zimujących w gruncie mam tylko tulipany , szafirki , narcyzy , krokusy i hiacynty , jak zawsze na jesień wylazły liscie szafirków i tyle a tu u Was tak sie dzieje
.

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A i zapomniałem, że szafirki już dawno wyszły...Powschodziły także kamasje...dawidbanan pisze:Mi na razie wzeszły zimowity...
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Czy zawilce wieńcowe, lub inaczej coronaria, naprawdę przeżyją zimę w gruncie? Gdzieś słyszałam, że właśnie te trzeba wykopywać. Posadziłam wiosną pierwszy raz i potem zapomniałam zaznaczyć w którym miejscu. Zostały na zimę i właściwie uznałam je za stracone. Okazuje się jednak, że może jeszcze nie . . .
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
U mnie kiełkują pod korą krokusy, kilka nawet zakwitło ale kwiaty były marniutkie i szybko obumarły, wykiełkowało również kilka botanicznych tulipanów, zaczynaja tez kiełkować pączki rozchodnika okazałego:(
- fibius
- 200p
- Od: 19 lut 2008, o 00:37
- Kontakt:
U mnie wyszyły śnieżyce ... zarówno wiosenne jak i letnie. Ehh z jednej strony człowiek cieszy się że nie ma mrozów ale z drugiej ... brak prawdziwej zimy nie jest na zdrowie roślinom. Tak źle i tak niedobrze.
A w dodatku zauważyłam lekko otumanione, ale jednak aktywne komary, biedronki, pająki i wiele innych owadów. Również w mojej pryzmie kompostowej dżdżownice kalifornijskie uwijają się "jak w ukropie"fibius pisze:U mnie wyszyły śnieżyce ... zarówno wiosenne jak i letnie. Ehh z jednej strony człowiek cieszy się że nie ma mrozów ale z drugiej ... brak prawdziwej zimy nie jest na zdrowie roślinom. Tak źle i tak niedobrze.

- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Aktywne są też, niestety, ślimaki, szczególnie nagie 

- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Taka pogoda jak teraz jest niekorzystna, u mnie dopiero od kilku dni jest trochę chłodniej. Rośliny będą miały mało czasu na zahartowanie się do niskich temperatur. W tym roku w listopadzie nie było u mnie nawet przymrozku, w październiku były 2-3 dni z mrozem, w grudniu był jeden mroźny dzień.
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Aisyrk u mnie zawilce wieńcowate nie przetrwały poprzedniej zimy. W tym roku znowu posadziłem i znowu o nich zapomniałem 
U mnie wyszły liście szafirków - już we wrześniu.

U mnie wyszły liście szafirków - już we wrześniu.
- falkenburg
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
To całkiem normalne. Szafirek armeński i Muscari armeniacym tak ma że liscie wychodzą jesieniąPriam pisze:U mnie wyszły liście szafirków - już we wrześniu.
Małgorzata i Krzysztof
- zanna
A kuzynki szafirków: bellevalia pycnantha i bellevalia romana? Czy liście wychodzą im też jesienią?
W tym roku posadziłam i liście wylazły... nie wiem, czy to normalne, czy związane z anormalną pogodą - chociaż one wylazły jeszcze we wrześniu, hmm...?
W tym roku posadziłam i liście wylazły... nie wiem, czy to normalne, czy związane z anormalną pogodą - chociaż one wylazły jeszcze we wrześniu, hmm...?
- falkenburg
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
Nie wiemy jak z bellewalią wielkokwiatową - Bellevalia pycnantha, ale różne źródła podają że bellewalia rzymska - Bellevalia romana wypuszcza liście już jesienią.zanna pisze:A kuzynki szafirków: bellevalia pycnantha i bellevalia romana? Czy liście wychodzą im też jesienią?
Małgorzata i Krzysztof
- zanna
Dziękuję! To przynajmniej jedna normalnafalkenburg pisze:Nie wiemy jak z bellewalią wielkokwiatową - Bellevalia pycnantha, ale różne źródła podają że bellewalia rzymska - Bellevalia romana wypuszcza liście już jesienią.zanna pisze:A kuzynki szafirków: bellevalia pycnantha i bellevalia romana? Czy liście wychodzą im też jesienią?

Myślę, że b. pycnantha analogicznie powinna puszczać liście.
- darob66
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Kontakt:
Witam;
oj ta pogoda
u mnie i tulipany i narcyzy i oczywiście krokusy zaczęły wychodzić.Właśnie wróciłam z ogrodu,obsypałam je korą.
Pozdrawiam Marzena
oj ta pogoda

Pozdrawiam Marzena
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie,
U mnie też wszystko powychodziło poza tulipanami, fritillarią i cebulicą.
Śnieżyce, narcyze, hiacynty pokazują nosy a przebiśnieg zabiera sie za kwitnienie i to na poważnie.
A od soboty zapowiadaja przymrozki, może się uspokoją z tym wyłażeniem na jesień?
U mnie też wszystko powychodziło poza tulipanami, fritillarią i cebulicą.
Śnieżyce, narcyze, hiacynty pokazują nosy a przebiśnieg zabiera sie za kwitnienie i to na poważnie.
A od soboty zapowiadaja przymrozki, może się uspokoją z tym wyłażeniem na jesień?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"