Oczko na zimę
Re: Oczko na zimę
Jeśli rurka jest otoczona styropianem to nie. Im grubszy tym lepiej. 

- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
a ja się założę że zamarza, sprawdź dziś- na pewno zamarznięte na kośćpamtom pisze:Jeśli rurka jest otoczona styropianem to nie. Im grubszy tym lepiej.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Dziś nie byłem, ale bywało że lód w oczku mił grubość powyżej 10 cm., a woda w rurce nie zamarzała. SPRAWDZAŁEM wsuwając cienką listewkę. I flaszkę byś przegrał
Oczko musi być głębokie, płytkie może przemarznąć do dna i żadne urządzenie nie pomoże.
No w przypadku ekstremalnych spadków temperatury, utrzymujących się przez wiele dni, zamarźnie, lecz też szybko puści gdy temperatura się podniesie. Nie jest tak, że z nadejściem mrozu wszystko ustaje. Pod lodem nawet zimą zachodzą pewne reakcje chemiczne powodawane florą i fauną, która tam żyje. Wytworzone ciepło zostaje oddane i podobnie jak dym kominem, tu uchodzi przez rurki.

Oczko musi być głębokie, płytkie może przemarznąć do dna i żadne urządzenie nie pomoże.
No w przypadku ekstremalnych spadków temperatury, utrzymujących się przez wiele dni, zamarźnie, lecz też szybko puści gdy temperatura się podniesie. Nie jest tak, że z nadejściem mrozu wszystko ustaje. Pod lodem nawet zimą zachodzą pewne reakcje chemiczne powodawane florą i fauną, która tam żyje. Wytworzone ciepło zostaje oddane i podobnie jak dym kominem, tu uchodzi przez rurki.

- AurorA
- 200p
- Kontakt:
pamtom nie masz racji, a z tym kominem to już kompletna herezja
Pozdrawiam Arek.
Zrobiłem tak, żeby wężyk od brzęczyka nie był zanurzony w wodzie i nie zamarzło

- AurorA
- 200p
- Kontakt:
to już chyba zmartwychwstaniejackon2 pisze: mało tego jestem nowonarodzony na tym forum

Pozdrawiam Arek.
Druga częśc odpowiedzi dla Basienka
Moje "kominy zamarzły"
A co chodzi z tymi zdjęciami powyżej?

To jest odpowiedz dla Basienka która zapytała,jak napowietrzać przy braku zasilania 230 ACpamtom pisze:Moje "kominy zamarzły"![]()
Te zdjęcia chyba wszystko tłumaczą
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo interesujący wynalazek, gratuluję pomysłowości
Mógłbyś napisać w jaki sposób jest przenoszony napęd ze śmigła i na jakiej zasadzie działa ta pompka powietrza?

Mógłbyś napisać w jaki sposób jest przenoszony napęd ze śmigła i na jakiej zasadzie działa ta pompka powietrza?
Pozdrawiam, Maciek.
Te wiatraki to są prototypy na podstawie których chcę zrobić projekt wiatraka który by jako tako wyglądał i spełniał swoje zadanie latem i zimą ,obecnie to tylko ich testuję ,poprawiam ,przerabiam,zmieniam,
to tylko prowizorka która zdaje egzamin tymczasowo bo w suwałkach zimą ciężko rybkom
przenoszenie napędu do przekładni w witraku poziomym widoczny biały patyk na zdjęciu latem z kołem
w wiatraku pionowym ze śmigłem napęd pompki prosto z osi śmgła pompka z wiertarki pneumatycznej
Pozdrawiam Jurek
to tylko prowizorka która zdaje egzamin tymczasowo bo w suwałkach zimą ciężko rybkom
przenoszenie napędu do przekładni w witraku poziomym widoczny biały patyk na zdjęciu latem z kołem
w wiatraku pionowym ze śmigłem napęd pompki prosto z osi śmgła pompka z wiertarki pneumatycznej
Pozdrawiam Jurek
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
aha
Mi też chodził niedawno po głowie pomysł żeby postawić podobny wiatrak nad stawem ale to zadanie mnie chyba przerasta..

Mi też chodził niedawno po głowie pomysł żeby postawić podobny wiatrak nad stawem ale to zadanie mnie chyba przerasta..
Pozdrawiam, Maciek.