Moje storczyki !

Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.
Śliczne te nowe hobby i nowa kolekcja.
chociaż nic nie doradzę to będę wpadać i ;:37
Pozdrawiam
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzysiu wspaniała kolekcja , a co do tak długo kwitnącego phalaenopsisa to też mam okaz tak długo kwitący zaczął od końca stycznia i jeszcze na pędzie ma kilka kwiatów a następny pęd kwiatowy już wypuścił i pąki się rozwijają .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Hej jakoś tak wyszło że storczyki mi się spodobały.
Muszę nad niektórymi popracować. I mam pytanko.
Wiem że lubią kąpiele ale w każdej książce co innego podają.
W jeden napisali że na minutę wstawia się do wody, tak żeby woda sięgała
do połowy doniczki a w innych że na kwadrans a jeszcze inne podają 30minut :? :lol: :lol: :lol: :lol:
Mnie się wydaję że na kwadrans a potem trzeba poczekać aż nadmiar wody odpłynie :roll:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Krzysiu, najczęściej podają chyba 15-30 minut, korzenie muszą jednak naciągnąć sporo wody, a co one zdążą przez minutę... Nawet kora się nie zwilzy dobrze. Polecam spokojnie 30 minut bez obawy że coś im się stanie.
Powiem Ci, że ja coraz odważniej kąpię moje, zimą było to 20-60 minut raz na 2 tygodnie, teraz idę jeszcze "trybem wakacyjnym, bo widzę, że wciąż mocno mi schną i moczę je po 2-3 godziny co tydzień. Są piękne, zdrowe, mają sztywne listki i sporo puszcza już pędy, tak, że- odwagi :) Byle nie zalać stozka wzrostu!
Aha- większość moich jest po przesadzeniu i ma grubszą korę i wypalone dodatkowe dziurki w bokach doniczki, więc i szybciej schnie, ale te w "kupnym", drobnym podłozu tez długo moczę, tak ok. godziny na pewno. Wszystkie mają sporo dziurek w ściankach doniczki. Większośc ma osłonki, ale duże i luźne.

Dla pewności możesz poczytać jeszcze tu: http://orchidarium.pl/rodzaje/html/Phalaenopsis.html :

" Phalaenopsisy... bezwzględnie wymagają zupełnego przeschnięcia podłoża przed kolejnym podlaniem. Jest to najważniejszy aspekt uprawy tych roślin! ... Należy je podlewać mocno, ale odpowiednio rzadko... Podlewać należy obficie i dokładnie, upewniając się, że woda wycieka wszystkimi otworami doniczki. Zalecanym sposobem podlewania wszystkich storczyków jest wstawianie całej doniczki do naczynia z wodą (np. wiaderka), tak aby była zanurzona po brzegi, i przetrzymanie jej tak przez 15 minut do godziny. To jedyny sposób dający pewność, ze podłoże nasiąkło w całej objętości, a korzenie "powietrzne" wystające z doniczki też pobrały wodę"

I tu: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_6.php :

"Niezależnie od rad uzyskiwanych w niektórych kwiaciarniach storczyki nie powinny być podlewane "oszczędne", bo to raczej sugeruje dolewanie po trochu niewielkich ilości wody i potencjalnie zbyt częste nasączanie podłoża. Należy podlewać obficie (nawet bardzo obficie), przelewając podłoże "na wylot" sporą ilością wody – najlepiej znacznie większą niż objętość doniczki. Wymaga to podlewania nad zlewem, dlatego lepszym sposobem podlewania jest wstawienie całej doniczki do większego naczynia i wypełnienie go wodą aż po brzegi doniczki. Roślinę można tak trzymać od 10 minut do nawet kilku godzin. Następnie doniczkę trzeba wyjąć, odsączyć nadmiar wody i odstawić na okno. NASTĘPNIE PODLAĆ DOPIERO PO CAŁKOWITYM WYSCHNIĘCIU PODŁOŻA."

Gdzieś jeszcze było, że przelanie rośliny polega na zbyt częstym, a nie jednorazowym długim- nawet do kilku godzin- moczeniu. Teraz nie mogę tego znaleźć, ale to chyba też na tych stronach, musiałbyś jeszcze poczytać sobie jeśli Cię to nie przekonało co zacytowałam ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ja się na kąpielach nie znam, bo nawadniam przez podlewanie butelką (tak jak zwykłe domowe kwiatki), ale żadnemu to nie przeszkadza, normalnie rosną i kwitną. Woda po podlaniu wycieka na podstawki i potem ją piją.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to ciekawe informację. Jak przeschnie mi podłożę to to zastosuję.
Planuję też je przesadzić i tu mam pytanie. Dla falka doniczka powinna być
przeźroczysta prawda :roll: Czy się mylę :lol: :lol:
W najbliższym czasie chce kupić parę rzeczy jak ziemia i nowe doniczki dlatego pytam.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

aha z tym że moje wszystkie storczyki mają kwiaty czy mam poczekać aż opadną :roll:
Wiem zadaję za pewno bardzo prymitywne pytania ale bardzo się z nich cieszę i nie chce
je zniszczyć :roll: :oops:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doniczka dla Phalaenopsis powinna być przezroczysta, bo korzenie lubią dostęp światła. A podłoża jakby co są w LM. Parę dni temu byłam w LM w Sosnowcu, były podłoża, trochę Phal. i zabiedzone Vandy. Doniczki może też są. A podlewanie według mnie jest dobre, ale na tym forum chyba tylko ja tak robię. Jak się ma kilka storczyków, to moczenie się może opłacać, ale jak się ma powyżej 20 to by to zajęło cały dzień.

A co do przesadzania, można przesadzać jak kwitną, ale zwykle się czeka aż kwiatki opadną.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:D No to poczekam aż opadną. No chyba się do tego LM wybiorę jak mi je otworzą w Katowicach
a ma to wkrótce nastąpić albo do OBI to nabędę to co mi potrzeba. :lol: :lol: :lol: :lol:
Na razie też podlewam tak normalnie tego mojego pierwszego bo mam go najdłużej i ma się dobrze
nie chce tutaj zapeszyć ale jest git. A takie zalanie zastosuję z niedługo :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krzysiek86 pisze::D No to poczekam aż opadną. No chyba się do tego LM wybiorę jak mi je otworzą w Katowicach
a ma to wkrótce nastąpić albo do OBI to nabędę to co mi potrzeba. :lol: :lol: :lol: :lol:
Na razie też podlewam tak normalnie tego mojego pierwszego bo mam go najdłużej i ma się dobrze
nie chce tutaj zapeszyć ale jest git. A takie zalanie zastosuję z niedługo :D
Ja w obi niestety rzadko jestem, w tym roku byłam 2 razy. Czasami mają ciekawe Phalaenopsis (Vand nigdy nie widziałam). Co do podlewania, według mnie to najlepszy sposób, ale chyba tylko ja tak myślę. Podlanie wszystkich zajmuje mi 10-15 minut, a potem one sobie wypijają wodę z podstawek.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Duśka, podlewanie nie jest złe (o ile się im tą wodę zostawi potem na podstawku do wypicia), nie tylko Ty tak robisz- mi tez coraz trudniej moczyć wszystkie, bo coraz ich więcej i chętnie bym zmieniła sposób podlewania na mniej pracochłonny, ale... jakos tak mam wrażenie, że to moczenie jest dużo dokładniejsze, i jak widzę te moje zdrowiutkie roslinki o pięknych zdrowych sztywnych listkach, to jakos nie mam serca ograniczać im wody :D Niektórym od jakiegoś miesiąca wlewam wodę do osłonek, tak do połowy wysokosci i zlewam dopiero wieczorem, zawsze trochę mniej roboty przy tym ;)
Można też stosować sposób mieszany- czasem porządnie wymoczyć, czasem tylko przelać :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agita pisze:Duśka, podlewanie nie jest złe (o ile się im tą wodę zostawi potem na podstawku do wypicia), nie tylko Ty tak robisz- mi tez coraz trudniej moczyć wszystkie, bo coraz ich więcej i chętnie bym zmieniła sposób podlewania na mniej pracochłonny, ale... jakos tak mam wrażenie, że to moczenie jest dużo dokładniejsze, i jak widzę te moje zdrowiutkie roslinki o pięknych zdrowych sztywnych listkach, to jakos nie mam serca ograniczać im wody :D Niektórym od jakiegoś miesiąca wlewam wodę do osłonek, tak do połowy wysokosci i zlewam dopiero wieczorem, zawsze trochę mniej roboty przy tym ;)
Można też stosować sposób mieszany- czasem porządnie wymoczyć, czasem tylko przelać :)
Moje sobie potem wypijają tą wodę, więc spragnione nie są. Nie chciałoby mi się wylewać wody z typu podstawek i nie miałabym potem co z nią zrobić. A jak jest dużo storczyków, kąpanie zajmuje dużo czasu.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i chciałem dodać fotki a fotosik strajkuję :?
Dzisiaj znajoma posłała mi link z allegro a tam storczyk
falek o niebieskich kwiatach. CUDO PIĘKNY chce takiego
ale ma wadę jaką jest cena :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krzysiek86 pisze:No i chciałem dodać fotki a fotosik strajkuję :?
Dzisiaj znajoma posłała mi link z allegro a tam storczyk
falek o niebieskich kwiatach. CUDO PIĘKNY chce takiego
ale ma wadę jaką jest cena :roll:
Ja myślę, że ten niebieski Phalaenopsis to jeden wielki kit. Nie ma niebieskich Phalaenopsis hybryd. Niebieskawe są niektóre odmiany Doritaenopsisa albo Phal. violacea, ale to na all... wygląda na zwykłe przebarwienie w jakimś programie. Widziałam te zdjęcia, ale według mnie nie są prawdziwe. To pewnie zwykłe Phalaenopsisy, a oni chcą zdzierać kasę z osób, które się na te zdjęcia nabiorą.
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj :D Piękne są :D Oby rosły zdrowo :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”