Śliczne te nowe hobby i nowa kolekcja.
chociaż nic nie doradzę to będę wpadać i

Pozdrawiam
Ja w obi niestety rzadko jestem, w tym roku byłam 2 razy. Czasami mają ciekawe Phalaenopsis (Vand nigdy nie widziałam). Co do podlewania, według mnie to najlepszy sposób, ale chyba tylko ja tak myślę. Podlanie wszystkich zajmuje mi 10-15 minut, a potem one sobie wypijają wodę z podstawek.krzysiek86 pisze:No to poczekam aż opadną. No chyba się do tego LM wybiorę jak mi je otworzą w Katowicach
a ma to wkrótce nastąpić albo do OBI to nabędę to co mi potrzeba.![]()
![]()
![]()
![]()
Na razie też podlewam tak normalnie tego mojego pierwszego bo mam go najdłużej i ma się dobrze
nie chce tutaj zapeszyć ale jest git. A takie zalanie zastosuję z niedługo
Moje sobie potem wypijają tą wodę, więc spragnione nie są. Nie chciałoby mi się wylewać wody z typu podstawek i nie miałabym potem co z nią zrobić. A jak jest dużo storczyków, kąpanie zajmuje dużo czasu.Agita pisze:Duśka, podlewanie nie jest złe (o ile się im tą wodę zostawi potem na podstawku do wypicia), nie tylko Ty tak robisz- mi tez coraz trudniej moczyć wszystkie, bo coraz ich więcej i chętnie bym zmieniła sposób podlewania na mniej pracochłonny, ale... jakos tak mam wrażenie, że to moczenie jest dużo dokładniejsze, i jak widzę te moje zdrowiutkie roslinki o pięknych zdrowych sztywnych listkach, to jakos nie mam serca ograniczać im wodyNiektórym od jakiegoś miesiąca wlewam wodę do osłonek, tak do połowy wysokosci i zlewam dopiero wieczorem, zawsze trochę mniej roboty przy tym ;)
Można też stosować sposób mieszany- czasem porządnie wymoczyć, czasem tylko przelać
Ja myślę, że ten niebieski Phalaenopsis to jeden wielki kit. Nie ma niebieskich Phalaenopsis hybryd. Niebieskawe są niektóre odmiany Doritaenopsisa albo Phal. violacea, ale to na all... wygląda na zwykłe przebarwienie w jakimś programie. Widziałam te zdjęcia, ale według mnie nie są prawdziwe. To pewnie zwykłe Phalaenopsisy, a oni chcą zdzierać kasę z osób, które się na te zdjęcia nabiorą.krzysiek86 pisze:No i chciałem dodać fotki a fotosik strajkuję![]()
Dzisiaj znajoma posłała mi link z allegro a tam storczyk
falek o niebieskich kwiatach. CUDO PIĘKNY chce takiego
ale ma wadę jaką jest cena