Zofijkowe kaktusy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czytałem kiedyś, że najlepiej rosną rośliny tym, ktrórzy się nie przejmują.

Gratuluje kwitnień. :)

A co do twojego zimowania w domu to jakie warunki im zapewniłaś? (temp, gdzie stały, nasłonecznienie itp.)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
slawa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lip 2009, o 21:52

Post »

pooglądałam i chyba się zaraziłam... Piękne to kolczatki mi do tej pory nie zakwitł żaden kaktus :( w tej chwili mam już tylko sukulenty w tym roku kwitł aloes ościsty-po raz 3 i sansewiera-2 . Też jestem ciekawa jakie mają warunki.
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p
Od: 3 wrz 2009, o 19:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Delete pisze:A co do twojego zimowania w domu to jakie warunki im zapewniłaś? (temp, gdzie stały, nasłonecznienie itp.)
Witam :),

więc warunki zimowania moich kaktusów nie były najlepsze. Temperatura wahała się w granicach 19*C i wyżej, okno południowo-wschodnie, a stały standardowo na parapecie, pod którym jest grzejnik :wink:. Co jakiś czas odgradzałam grzejnik od parapetu takim wysokim kartonem, żeby ciepłe powietrze nie płynęło w strone kaktusów. Jedynym plusem było rozszczelnianie okna co jakiś czas i zapewnienie małej dawki zimnego powietrza i mój drastyczny krok wystawienia kaktusów zaraz na początku kwietnia na dwór pod osłonke z folii, która chroniła je od deszczu, a od jeszcze zimnego gruntu zabezpieczyłam je takim białym włóknem, którym wyściela się oczka wodne, niestety nie pamiętam jak się nazywa :? . Myślę, że to na tyle :).
kochajmy zielone :)

pozdrawiam serdecznie Kasia
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

bez uroczku :shock:
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Świetne śmierdzioszki. Sam pomalutku przymierzam się do kupna jednego. Ich kwiaty są niesamowicie egzotyczne.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zofijka pisze:
Delete pisze:A co do twojego zimowania w domu to jakie warunki im zapewniłaś? (temp, gdzie stały, nasłonecznienie itp.)

więc warunki zimowania moich kaktusów nie były najlepsze. Temperatura wahała się w granicach 19*C i wyżej, okno południowo-wschodnie, a stały standardowo na parapecie, pod którym jest grzejnik :wink:. Co jakiś czas odgradzałam grzejnik od parapetu takim wysokim kartonem, żeby ciepłe powietrze nie płynęło w strone kaktusów. Jedynym plusem było rozszczelnianie okna co jakiś czas i zapewnienie małej dawki zimnego powietrza i mój drastyczny krok wystawienia kaktusów zaraz na początku kwietnia na dwór pod osłonke z folii, która chroniła je od deszczu, a od jeszcze zimnego gruntu zabezpieczyłam je takim białym włóknem, którym wyściela się oczka wodne, niestety nie pamiętam jak się nazywa :? . Myślę, że to na tyle :).
Dziękuję. ;]

Aaa i zapomniałem dopytać co z podlewaniem?
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p

Post »

co za paskudna pogoda :? mam mnóstwo pracy w ogrodzie i w domu, ale udało mi się zrobić pare zdjęć moim kaktusom... :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p

Post »

... a oto kolejna część podopiecznych :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kolejną porcję zdjęć postaram się zamieścić jeszcze dziś :)
pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p

Post »

Delete pisze:
Zofijka pisze:

Dziękuję. ;]

Aaa i zapomniałem dopytać co z podlewaniem?
Jeśli chodzi o podlewanie, to przez okres spoczynku zero kropli do doniczki ale od czasu do czasu spryskuje z racji tego, że są w mieszkaniu. Na dobrą sprawę podlewanie zaczynam mniej więcej od maja, zależy od pogody. Troche późno, ale moje kaktusy lato spędzają przy oczku wodnym na skalniaku ( oczywiście pod osłonką jak pisałam wcześniej ) a wilgotność zapewnia im poranna rosa bądź parująca woda :).

Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha. Dzięki wielkie.

No to jednak jest szansa na parapecie w pokoju. Ja mam ten plus, że pod parapetem nie ma kaloryferów. ;]
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p

Post »

i kolejna porcja zdjęć :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Świetne kaktusy, a multiplexy nie dziwiota, że tak się mnożą, skoro plemniki im w donicy pełzają ;)
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p

Post »

Spy pisze:Świetne kaktusy, a multiplexy nie dziwiota, że tak się mnożą, skoro plemniki im w donicy pełzają ;)
zaraz tam plemniki... jednego widze :D

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Zofijka pisze:
Spy pisze:Świetne kaktusy, a multiplexy nie dziwiota, że tak się mnożą, skoro plemniki im w donicy pełzają ;)
zaraz tam plemniki... jednego widzę :D
One nigdy nie działają w pojedynkę :lol: :lol:
Dawid
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Zofijka pisze:Obrazek
Ta mamilaria wygląda jakby miała ochotę podzielić dychotomicznie swój stożek wzrostu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”