Domownicy Zgredo
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko, chodzi Ci o nerterę? Także chciała bym mieć zioła w ogrodzie, jak tylko będę miała swój ogródek... Tymczasem smacznych zbiorów życzę
i dziękuję za odesłanie do tematu Mani, znalazłam czego szukałam
Kiciuś nie ma nic przeciwko o ile zostawić jej miejsce na parapecie. Raz nie zostawiłam. Najbardziej ucierpiał kaktus (28) który, ma teraz brzydkie, zaschnięte wgniecenie po upadku. Co zaskakujące ucierpiał głownie on i dość niewiele jak na wysoką pałkowata roślinę obijającą się w drodze na dół o parapety.
Mimoza jest z tegorocznego wysiewu nasionek, jest tam pięć roślinek, bo bałam się je rozpikować (trochę się zagapiłam), tak poplątały im się korzonki i dorastała na południowym oknie. Nertera jest z tego roku (ewentualnie z zimowych miesięcy zeszłego roku). Nigdy nie owocowała, bo to kawałek gałązki (maniakalnie uszczykam roślinki, zwłaszcza w stanie agonalnym)

Kiciuś nie ma nic przeciwko o ile zostawić jej miejsce na parapecie. Raz nie zostawiłam. Najbardziej ucierpiał kaktus (28) który, ma teraz brzydkie, zaschnięte wgniecenie po upadku. Co zaskakujące ucierpiał głownie on i dość niewiele jak na wysoką pałkowata roślinę obijającą się w drodze na dół o parapety.
Mimoza jest z tegorocznego wysiewu nasionek, jest tam pięć roślinek, bo bałam się je rozpikować (trochę się zagapiłam), tak poplątały im się korzonki i dorastała na południowym oknie. Nertera jest z tego roku (ewentualnie z zimowych miesięcy zeszłego roku). Nigdy nie owocowała, bo to kawałek gałązki (maniakalnie uszczykam roślinki, zwłaszcza w stanie agonalnym)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
Dziękuję
Mam wielką nadzieję, że kolekcja się powiększy, choć w tej chwili sporą jej część zajmują papryczki, to od przyszłej wiosny będę miała dużo miejsca na nowości. A wypatrzyłam ich w waszych kolekcjach co niemiara i teraz będę polować po kwiaciarniach na te cuda 
Kaktusy powoli zaczynam nazywać dzięki forum, początkowo znałam tylko kilka nazw.
Kicia jest cała biała, długowłosa. Nie wiadomo skąd się taka wzięła

Kaktusy powoli zaczynam nazywać dzięki forum, początkowo znałam tylko kilka nazw.
Kicia jest cała biała, długowłosa. Nie wiadomo skąd się taka wzięła

Moje... wszystko
Moje... wszystko
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
Nertera, zwana mchem koralowym pochodzi z górskich rejonów Ameryki Południowej i podobno może być trzymana zarówno w domu jak i na balkonie czy w ogrodzie (lubi jasne, chłodne miejsca) nie mam jednak pojęcia, jak znosi zimę, korzonki ma bardzo płytko, więc jeśli ryzykowała bym trzymanie na dworze, to raczej na balkonie. Na szczęście rośnie bardzo szybko, więc nawet gdyby nie przetrzymała zimy można ja szybko odrodzić z domowej gałązki.
Co do szczepek, to ja również służę (np nertera rozmnaża się jak sam diabeł z byle kawałka, swoją przywiozłam w pudełku po okularach w którym spędziła ładnych kilka godzin) czym mogę, a że forumowiczki miłe i chętnie się dzielą, już wiem, nawet obiecano mi pierwszą przesyłkę ^^
Co do szczepek, to ja również służę (np nertera rozmnaża się jak sam diabeł z byle kawałka, swoją przywiozłam w pudełku po okularach w którym spędziła ładnych kilka godzin) czym mogę, a że forumowiczki miłe i chętnie się dzielą, już wiem, nawet obiecano mi pierwszą przesyłkę ^^
Moje... wszystko
Moje... wszystko
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
Dziękuję
Moje papryczki pochodzą z nasionek krzaczka kupionego w markecie w zeszłym roku. W tej chwili wszystko dopiero kwitnie, ale widziałam:
- jeden opadnięty kwiatek z całą gałązką
- jeden zawiązany owoc
myślę, że na owoce jest szansa. Kupny kwiatek będąc już u mnie wytwarzał nowe pączki i wiązał owoce.
Mój pierwszy własny owocek, jeszcze słabo widoczny niestety:

- jeden opadnięty kwiatek z całą gałązką
- jeden zawiązany owoc
myślę, że na owoce jest szansa. Kupny kwiatek będąc już u mnie wytwarzał nowe pączki i wiązał owoce.
Mój pierwszy własny owocek, jeszcze słabo widoczny niestety:

Moje... wszystko
Moje... wszystko
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
Zioła wschodziły na południowym oknie na piętrze, miały dużo słońca, teraz są na oknie północnym w kuchni na parterze. Młode zioła w innej donicy przeniosłam właśnie ze wschodniego na południowe, bo straszliwie bujają w górę, takim maluszkom trudno jest dostać wystarczająco dużo słońca.
Fidelias, obserwując pogodę, jaką mam za oknem, obawiała bym się trochę balkonu, ale to zależy, jaki masz i gdzie trzymasz papryczkę. Jeśli nie jest narażona na silny wiatr (nie stoi na wystawie, a koło ściany) czy niskie temperatury (np oszklony balkon) to chyba nie ma problemu. Generalnie papryczki ozdobne przeznaczone są raczej na rośliny domowe, a ponieważ są samopylne z powodzeniem można je trzymać na parapecie.
Fidelias, obserwując pogodę, jaką mam za oknem, obawiała bym się trochę balkonu, ale to zależy, jaki masz i gdzie trzymasz papryczkę. Jeśli nie jest narażona na silny wiatr (nie stoi na wystawie, a koło ściany) czy niskie temperatury (np oszklony balkon) to chyba nie ma problemu. Generalnie papryczki ozdobne przeznaczone są raczej na rośliny domowe, a ponieważ są samopylne z powodzeniem można je trzymać na parapecie.
Moje... wszystko
Moje... wszystko