Domownicy Zgredo

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne roślinki. Super nertera i mimoza taka duża jak długo ją masz?? ja mam na razie 2 maluszki.
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Grażynko, chodzi Ci o nerterę? Także chciała bym mieć zioła w ogrodzie, jak tylko będę miała swój ogródek... Tymczasem smacznych zbiorów życzę :) i dziękuję za odesłanie do tematu Mani, znalazłam czego szukałam

Kiciuś nie ma nic przeciwko o ile zostawić jej miejsce na parapecie. Raz nie zostawiłam. Najbardziej ucierpiał kaktus (28) który, ma teraz brzydkie, zaschnięte wgniecenie po upadku. Co zaskakujące ucierpiał głownie on i dość niewiele jak na wysoką pałkowata roślinę obijającą się w drodze na dół o parapety.

Mimoza jest z tegorocznego wysiewu nasionek, jest tam pięć roślinek, bo bałam się je rozpikować (trochę się zagapiłam), tak poplątały im się korzonki i dorastała na południowym oknie. Nertera jest z tego roku (ewentualnie z zimowych miesięcy zeszłego roku). Nigdy nie owocowała, bo to kawałek gałązki (maniakalnie uszczykam roślinki, zwłaszcza w stanie agonalnym)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super kwiatuszki u ciebie ! Mimoza pięknie urosła . No i ile ciekawych kaktusów ! No i kawałek kiciusia ciekawie się zapowiada . Jest cały biały ?
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj.
Masz całkiem niezłą kolekcję roślinek i na pewno się jeszcze powiększy.Bardzo ładną masz nerterę.
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziękuję :) Mam wielką nadzieję, że kolekcja się powiększy, choć w tej chwili sporą jej część zajmują papryczki, to od przyszłej wiosny będę miała dużo miejsca na nowości. A wypatrzyłam ich w waszych kolekcjach co niemiara i teraz będę polować po kwiaciarniach na te cuda :)

Kaktusy powoli zaczynam nazywać dzięki forum, początkowo znałam tylko kilka nazw.

Kicia jest cała biała, długowłosa. Nie wiadomo skąd się taka wzięła :)
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Aaa..nertera,fajnie,poszukam.A czy ona tylko pokojowa?
A o szczepki czy sadzonki możesz prosić nas-tu zgromadzonych (hihihihih...jak w kościele...) na pewno nie odmówimy,co forumowiczki :?: :?: :?:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nertera, zwana mchem koralowym pochodzi z górskich rejonów Ameryki Południowej i podobno może być trzymana zarówno w domu jak i na balkonie czy w ogrodzie (lubi jasne, chłodne miejsca) nie mam jednak pojęcia, jak znosi zimę, korzonki ma bardzo płytko, więc jeśli ryzykowała bym trzymanie na dworze, to raczej na balkonie. Na szczęście rośnie bardzo szybko, więc nawet gdyby nie przetrzymała zimy można ja szybko odrodzić z domowej gałązki.

Co do szczepek, to ja również służę (np nertera rozmnaża się jak sam diabeł z byle kawałka, swoją przywiozłam w pudełku po okularach w którym spędziła ładnych kilka godzin) czym mogę, a że forumowiczki miłe i chętnie się dzielą, już wiem, nawet obiecano mi pierwszą przesyłkę ^^
Moje... wszystko
fraszka
200p
200p
Od: 22 maja 2009, o 14:20

Post »

Netera jest cudna :shock:
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

:) o taaak nestera super:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

:shock: Jestem pod wrażeniem ilości ( nie mówiąc o jakości :lol: ) kaktusów i ziółek, ale musi u ciebie tam pięknie pachnieć. Mam nadzieję że jeszcze nam wszystkiego nie pokazałaś :lol: . Pozdrawiam i czekam na kolejne fotki.
Awatar użytkownika
Fidelis
200p
200p
Od: 23 lut 2009, o 10:12

Post »

Ja też podziwiam kolekcję - gratuluję, jak powiedziałą Joasia widać rękę do roślinek. Czy juz wczesniej miałaś papryczki ozdobne? Ja wysiałam w tym roku pierwszy raz, teraz ma kwiatuszki i trzymam ją na balkonie - jest szansa na papryczki :?:
„szczegół nadaje wielkość wszystkiemu co małe”
Pozdrawiam - Małgosia
Moje zielone
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziękuję :) Moje papryczki pochodzą z nasionek krzaczka kupionego w markecie w zeszłym roku. W tej chwili wszystko dopiero kwitnie, ale widziałam:
- jeden opadnięty kwiatek z całą gałązką
- jeden zawiązany owoc

myślę, że na owoce jest szansa. Kupny kwiatek będąc już u mnie wytwarzał nowe pączki i wiązał owoce.

Mój pierwszy własny owocek, jeszcze słabo widoczny niestety:
Obrazek
Moje... wszystko
fraszka
200p
200p
Od: 22 maja 2009, o 14:20

Post »

a ziólka gdzie trzymasz ??
obowiazkowo musze posadzić bazylie , rozmaryn , bajecznie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Fidelis
200p
200p
Od: 23 lut 2009, o 10:12

Post »

Super masz juz owocka! Tylko nie wiem czy dobrze robię trzymając ją na balkonie.. :?: Nasiona miałam ze sklepu.
„szczegół nadaje wielkość wszystkiemu co małe”
Pozdrawiam - Małgosia
Moje zielone
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zioła wschodziły na południowym oknie na piętrze, miały dużo słońca, teraz są na oknie północnym w kuchni na parterze. Młode zioła w innej donicy przeniosłam właśnie ze wschodniego na południowe, bo straszliwie bujają w górę, takim maluszkom trudno jest dostać wystarczająco dużo słońca.

Fidelias, obserwując pogodę, jaką mam za oknem, obawiała bym się trochę balkonu, ale to zależy, jaki masz i gdzie trzymasz papryczkę. Jeśli nie jest narażona na silny wiatr (nie stoi na wystawie, a koło ściany) czy niskie temperatury (np oszklony balkon) to chyba nie ma problemu. Generalnie papryczki ozdobne przeznaczone są raczej na rośliny domowe, a ponieważ są samopylne z powodzeniem można je trzymać na parapecie.
Moje... wszystko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”