Albicja (Albizia julibrissin) w gruncie
-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Moja Albicja właśnie przebiła się przez ziemię.Zdjęłam z niej folię,a doniczkę ustawiłam niedaleko okna południowego tak,by nie padały na nią bezpośrednio promienie słoneczne.Ciekawa jestem czy przetrwa? W drugiej doniczce zaś kiełkują mi 2 nasionka Kumkwatu czyli inaczej mówiąc Kalamondyny.Postaram się niedługo wstawić fotki.Pozdrawiam
Moja Albicja właśnie przebiła się przez ziemię.Zdjęłam z niej folię,a doniczkę ustawiłam niedaleko okna południowego tak,by nie padały na nią bezpośrednio promienie słoneczne.Ciekawa jestem czy przetrwa? W drugiej doniczce zaś kiełkują mi 2 nasionka Kumkwatu czyli inaczej mówiąc Kalamondyny.Postaram się niedługo wstawić fotki.Pozdrawiam
-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
W piątek moja Albicja miała 1,5 cm,a dzisiaj rano już miała 3 cm.Podczas dnia zdejmuję ją z parapetu południowego okna,by promienie słoneczne jej nie zabiły.Gdy słońce usunie się z okna,doniczkę ustawiam ponownie na oknie.Albusia jak na razie, ma się doskonale.Przebiła mi się w drugiej doniczce Kalla mango,a w trzeciej kiełkuje Kuflik cytrynowy(ale jest zbyt mały by zamieścić jego fotkę-to nie ten wątek).Cieszę się ogromnie

-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja przykrywałem 5-litrową butelką z odciętym dnem i trzymałem tak długo, aż się liście przestawały mieścić. Bardzo młode siewki (takie z kilkoma liśćmi) są chyba wrażliwe na zbyt mocne słońce albo na suche powietrze (tak przynajmniej wynika z moich obserwacji) i dlatego dobrze jest je czymś przykryć, ale oczywiście powinny rosnąć w jasnym miejscu.
Btw, ta z uszkodzonym korzeniem też wyrosła?
Btw, ta z uszkodzonym korzeniem też wyrosła?
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Wysiałam w zeszłym roku i jeszcze nie kwitnie, za to zrzuca liście zimą niestety
, reaguje jak mimoza na dotyk wieczorem, może to jest ciekawe ale uroku jej nie dodaje.
Jeśli nadal będa tak łagodne zimy to po min. 3 latach wiosną wysadzę do gruntu w ciepłym osłoniętym miejscu tytułem próby.
Jeśli nadal będa tak łagodne zimy to po min. 3 latach wiosną wysadzę do gruntu w ciepłym osłoniętym miejscu tytułem próby.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Faktycznie pod wieczór po dotknięciu składa liście a na słońcu nie.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy