Storczyki Mirki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj menia, ja mam kilka sabotków, ale jakoś nie potrafie sie nimi dobrze opiekować , bo tylko jeden udało mi się doprowadzić do ponownego kwitnienia. A ten na zdjęciu, to ostatni zakup długo się wahałam, ale dałam sobie ostatnia szanse i kupiłam, może pozostałe kiedys tez zakwitna , a ten ostatni to gigant.Kotek to może pięknośc ale przede wszystkim szkodnik, co rusz przewróci mi jakiegoś kwiatka, a czasem nawet hurtem 4.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj 
kolekcję masz imponującą , co do sabotków to sprawdź czy twój gatunek sabotka nie powinien mieć podłoża wapiennego , jeżeli tak to dodaj skorupek od jajek i podlewaj wodą w której moczyły się skorupki. Ja w ten sposób doprowadziłam do kwitnienia swojego sabotka .

kolekcję masz imponującą , co do sabotków to sprawdź czy twój gatunek sabotka nie powinien mieć podłoża wapiennego , jeżeli tak to dodaj skorupek od jajek i podlewaj wodą w której moczyły się skorupki. Ja w ten sposób doprowadziłam do kwitnienia swojego sabotka .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
Witaj Bogumiło.
Dziękuje za odwiedzenie mojego wątku.a przede wszystkim za poradę co do sabotków. jutro dodaje skorupki i będę czekała na efekt. Przejrzałam Twój wątek od pierwszej do ostatniej strony, masz cudowna i różnorodna kolekcję. Chylę czoła przed Twoja ogromną wiedza na temat storczyków. Skorzystam z porady podlewania drożdżami. Mam 7 magnolii z czego jedna kwitnie bez problemu/ gwieździsta/ pozostałym obiecałam wykopanie, ale spróbuje drożdży może coś im pomogą. Dzięki za cenne rady.
Dziękuje za odwiedzenie mojego wątku.a przede wszystkim za poradę co do sabotków. jutro dodaje skorupki i będę czekała na efekt. Przejrzałam Twój wątek od pierwszej do ostatniej strony, masz cudowna i różnorodna kolekcję. Chylę czoła przed Twoja ogromną wiedza na temat storczyków. Skorzystam z porady podlewania drożdżami. Mam 7 magnolii z czego jedna kwitnie bez problemu/ gwieździsta/ pozostałym obiecałam wykopanie, ale spróbuje drożdży może coś im pomogą. Dzięki za cenne rady.

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
MirkaS ta aukcja na all...zakończyła się dzięki mnie,ta sprzedająca okazała się oszustką..Gdybyś je kupiła została byś oszukana,otrzymałam od niej na maila zdjęcia tych niby pięknych botanicznych storczyków a to były zdjęcia zwykłych hybryd..Zgłosiłam sprawę do all...ale oni zbytnio się nie zainteresowali tą sprawą to sama napisałam do sprzedającej że jak nie zakończy aukcji to sprawę zgłaszam gdzie trzeba i strach ją obleciał bo wszystkie oferty odwołała..Gdyby była w porządku to by chyba nie odwołała ofert,prawda?
Więc pieniądze które mogłaś stracić zostały u Ciebie w portfelu..
A kolekcję masz niesamowitą,piękne.. ;:6
Więc pieniądze które mogłaś stracić zostały u Ciebie w portfelu..

-
- 1000p
Mirko dziękuję Ci bardzo , wiedzę na temat storczyków czerpię głównie z forum , sporo można się nauczyc .MirkaS pisze:Witaj Bogumiło.
Magnolie powinny miec kwaśną glebę . Ja podlewam wodą w której rozpuszczam polopirynę S. Na 5 litrów wody jedna tabl. polopiryny. W zeszłym roku moja gwieździsta kwitła przepięknie , aż ludzie zatrzymywali się i pytali co to za krzew , natomiast dwie inne słabiej i w internecie wyczytałam , że to wina gleby więc podlałam polopiryną i widzę , że ta magnolia co w zeszłym roku miała 1 kwiatka w tym ma ich bardzo dużo , jak rozkwitnie to cyknę zdjęcia .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
Agato , jestem Ci bardzo wdzięczna za przyczynienie sie do wycofania tych aukcji.Szczerze powiedziawszy to przypuszczałam że to Twoja zasługa .Miałam ochotę na 3 , byłam wściekła że zostały wycofane, ale po przeprowadzonym śledztwie byłam szczęśliwa
że tak się skończyło.Teraz wiem że trzeba zawsze prosić o dodatkowe zdjęcia. W twojej kolekcji widziałam tylko 1 stronę , a już mam szczękę na kolanach. Resztę przejrzę jutro. Moja kolekcja jest bardzo skromna, ciągle raczkuję i uczę się czytając to i pozostałe fora.
Bogumiło ,dziękuję za wskazówki co do magnolii. Zaraz lecę do ogrodu podlać polopiryna. Może to coś pomoże , każda rada jest dla mnie cenna.Czy oprócz tej polopir.. dać te drożdże jak przefermentują? Zasilam je co miesiąc od marca azofoską. Gdzie wstawisz zdjęcia tej magnolii, w jakim dziale. Bo tu storczyki, a my piszemy o magnoliach.

Bogumiło ,dziękuję za wskazówki co do magnolii. Zaraz lecę do ogrodu podlać polopiryna. Może to coś pomoże , każda rada jest dla mnie cenna.Czy oprócz tej polopir.. dać te drożdże jak przefermentują? Zasilam je co miesiąc od marca azofoską. Gdzie wstawisz zdjęcia tej magnolii, w jakim dziale. Bo tu storczyki, a my piszemy o magnoliach.

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- 1000p
Mirko polopiryną podlewam dwa razy- wczesną wiosną i jesienią , natomiast roztworem z drożdży raz na miesiąc . Jeżeli zasilasz azofoską to nie podlewaj drożdźami , żebyś nie przedobrzyła , możesz zasilac co drugi miesiąc raz azofoską raz drożdźami . Zdjęcia magnoli i innych moich kwiatów ogrodowych zamieszczę w nowym moim wątku - ogrdowym jak tylko zaczną rozkwitac założę wątek .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
Moje nowe zakupy.
Nadeszła przesyłka z phal. equestris oraz phal. cornu-cervi fma. chattaladae. Zakładałam ,że będa małe, bo był to rozm. S, ale jestem przerażona jak ja te maluchy wychowam,chyba porwałam się motyką..... .Wstawiłam do mini szklarenki i będę doglądać.Najdłuższy listek ma 4 cm.

Nadeszła przesyłka z phal. equestris oraz phal. cornu-cervi fma. chattaladae. Zakładałam ,że będa małe, bo był to rozm. S, ale jestem przerażona jak ja te maluchy wychowam,chyba porwałam się motyką..... .Wstawiłam do mini szklarenki i będę doglądać.Najdłuższy listek ma 4 cm.

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
Pani Grażyno, dziękuję za odwiedziny. Moja kolekcja to nic, są osoby na forum, które naprawdę mają czym się pochwalić i ich kolekcje są imponujące.
Bogumiła, .tak zakładałam, że jak podleję drożdże to nie dam azofoski, żeby nie przenawozić. Polopirynkę juz dostały, a z tydzień drożdże, koniecznie daj mi znać kiedy będzie ten wątek z kwitnącymi magnoliami, uwielbiam wiosnę, wszystko budzi się do życia.
Bogumiła, .tak zakładałam, że jak podleję drożdże to nie dam azofoski, żeby nie przenawozić. Polopirynkę juz dostały, a z tydzień drożdże, koniecznie daj mi znać kiedy będzie ten wątek z kwitnącymi magnoliami, uwielbiam wiosnę, wszystko budzi się do życia.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
MirkaS nie ma za co ;:6 Polecam się na przyszłość..Żeby ona mi tych fotek nie przysłała to i ja bym została oszukana ale dzięki Bogu się dobrze skończyło...MirkaS pisze:Agato , jestem Ci bardzo wdzięczna ,za przyczynienie się do wycofania tych aukcji.Szczerze powiedziawszy to przypuszczałam że to Twoja zasługa .Miała ochotę na 3 , byłam wściekła że zostały wycofane, ale po przeprowadzonym śledztwie byłam szczęśliważe tak się skończyło.Teraz wiem że trzeba zawsze prosić o dodatkowe zdjęcia. W twojej kolekcji widziałam tylko 1 stronę , a już mam szczękę na kolanach.resztę przejrzę jutro.Moja kolekcja jest bardzo skromna, ciągle raczkuję i uczę się czytając to i pozostałe fora.

Dzięki że obejrzałaś skrawek mojej kolekcji,zapraszam do obejrzenia całości..
Ja też na początku skromnie i same hybrydki miałam,dopiero od zeszłego roku zaczęłam zbierać botaniczne..
A co do nauki to też się wciąż uczę i czytam wątki pozostałych w poszukiwaniach potrzebnych mi wiadomości jeśli coś potrzebuję

- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Witaj Mirko
Jeszcze raz Dzięki za pomoc z glicynią
tak sobie kliknęłam link przy podpisie licząc na zwiedzenie Twojego ogrodu a tu...jakże miła niespodzianka
Z taką kolekcją i 2-letnia praktyką podchodzisz już pod bardziej zaawansowanych storczykarzy z forum(kilku już tu wpadło do Ciebie-pozdrawiam
).Widzę,że i Ciebie już dopadł storczykowy naturalizm(chodzi mi oczywiście o botaniczne)
Ja go sobie wróżę za jakieś 5 lat
Teraz idzie mi się zmagać z podstawowymi gatunkami.
Zakładaj szybciutko wątek ogrodowy(Ty Bogumiłko-również) dzięki Wam za chwilę moja magnolia(nie kwitła w zeszłym roku
a i w tym chyba też już nie będzie
)otrzyma przepisywaną dawkę polepiryny.Wtedy choć pocieszę oczy waszymi kwitnieniami 

Jeszcze raz Dzięki za pomoc z glicynią

Z taką kolekcją i 2-letnia praktyką podchodzisz już pod bardziej zaawansowanych storczykarzy z forum(kilku już tu wpadło do Ciebie-pozdrawiam

Zakładaj szybciutko wątek ogrodowy(Ty Bogumiłko-również) dzięki Wam za chwilę moja magnolia(nie kwitła w zeszłym roku

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
-
agata, tak czy siak jestem Ci wdzięczna że dzięki tobie mam pieniądze w portfelu,Twoja kolekcja jest cudowna, wszystkie botaniczne i woskowe rewelacja.ja kilka osób prosiłam o pomoc w zakupie botanicznych ale bezskutecznie. Do najbliższego obi itp mam 100 km. więc pozostają mi aukcje. Dobrze że są takie fora można się wiele nauczyć . A zupełnie zapomniałam , Twoje orchidarium jest naprawdę do pozazdroszczenia.Mój M w dalekiej perspektywie obiecał mi ogród zimowy wyłącznie dla storczyków, ale to odległe plany.Może będe musiała

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
po części spanikowała, a po części zorientowała się, że nie jesteśmy takie naiwne jak jej się wydawało (jakby trochę poczytała w necie o storczykach to by nie wysyłała zdjęć full-wypas hybrydy jako phal. lobbi, która jest miniaturką, nauczyłaby się też poprawnie pisać nazwy - pomyliła się trzykrotnie).. ja też pisałam do kogo się da, żeby nie licytował, a do licytujących żeby odwołali oferty.. ponieważ wszyscy zaczęli rezygnować babsko doszło do wniosku, że się nie dorobi na swoim oszustwie.. jednak najlepsze w tej całej akcji było straszenie Agaty tatusiem policjantem (że już o wyzwiskach nie wspomnę)agata0806 pisze:MirkaS ta aukcja na all...zakończyła się dzięki mnie,ta sprzedająca okazała się oszustką..Gdybyś je kupiła została byś oszukana,otrzymałam od niej na maila zdjęcia tych niby pięknych botanicznych storczyków a to były zdjęcia zwykłych hybryd..Zgłosiłam sprawę do all...ale oni zbytnio się nie zainteresowali tą sprawą to sama napisałam do sprzedającej że jak nie zakończy aukcji to sprawę zgłaszam gdzie trzeba i strach ją obleciał bo wszystkie oferty odwołała..Gdyby była w porządku to by chyba nie odwołała ofert,prawda?
Więc pieniądze które mogłaś stracić zostały u Ciebie w portfelu..![]()

Agatko, sprawdziły się moje przypuszczenia, że te storczyki tak będą atrakcyjne jak buty, która ta pani wystawiła jako nowe (a wyglądały jakby je górnik codziennie do pracy wkładał)

Edyta
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
ja też ostatnio zaczęłam interesować się botanicznymi i chciałabym mieć choć kilka. mam tylko 1, bellinę, a z ciekawszych hybryd Liodoro i Mini Mark. jedyne miejsce, gdzie mogę je zdobyć, to wystawa, ale nie jestem pewna, czy znajdę te, których szukam. byłam już na 7 wystawach, ale kiedyś nie interesowały mnie botaniczne, więc się za nimi nie rozglądałam, szukałam przede wszystkim Vand, które bardzo lubię i o których marzyłam odkąd zaczęłam interesować się storczykami.
a takich maleńkich sadzonek nigdy nie miałam, więc nie wiem, jak się je uprawia. gdybym miała, pewnie wsadziłabym je pod połówkę butelki tak jak muchołapkę, ale nie kupuję siewek, bo pewnie uschłyby zanim doczekałabym się kwiatów, w końcu są delikatniejsze niż dorosłe.
a takich maleńkich sadzonek nigdy nie miałam, więc nie wiem, jak się je uprawia. gdybym miała, pewnie wsadziłabym je pod połówkę butelki tak jak muchołapkę, ale nie kupuję siewek, bo pewnie uschłyby zanim doczekałabym się kwiatów, w końcu są delikatniejsze niż dorosłe.