Jak rozlokować krzewy ozdobne.

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Yaro32 pisze:Oj Karusiu zasmuciła mnie ta wiadomość. Co sie tyczy dołowania i zabierania jego na zime to niestety nie mam miejsca zeby zimowac prusznika. A tak w zastepstwie co bys poleciła na jego miejsce tylko zaznaczam zeny kwitlo na niebiesko bo kwitnace krzewy w innych kolorach juz zakupilem. Czyli cos co by mi zastapilo prusznika i utulilo moj zal ze moj ogrodek nie bedzie goscil tego pieknego krzewu.
Ja polecam jeszcze ketmię syryjską. Są takie kwitnące na niebiesko i co najważniejsze -późnym latem aż do późnej jesieni.
Np: odmianę 'Blue satin" lub "Blue bird".
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam prośbę. Postanowiłem troszkę zmienić charakter części mojej działki i posadzić troszkę krzewów zodobnych. Zakupiłem po 1 sadzonce takich krzewów: tamaryszek, tawuła biała, krzewuszka veigela, forsycja, migdałek trójklapkowy oraz jasminowiec wonny. W sumie duzo nie wiem o nich. czytałem troszkę informacji ale chciałbym troszkę wiedzieć o nich od praktyków, którzy uprawiają te krzewy. Proszę podzielcie się spostrzeżeniami z uprawy: jak rosna, czego potrzebują, pilegnacja, nawożenie itd. Z góry dziękuję

Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wszystkie te krzewy rosną szybko.
Najszybciej rośnie i najwyższy jest Tamaryszek ( kwitnie na różowo maj - czerwiec lub lipiec - sierpień, zależnie od odmiany). Bardzo dobrze znosi cięcie. Dorasta do 4m.
Najniższa to tawuła białokwiatowa (przypuszczam ,że o nią chodzi ,chociaż napisałeś "biała"), osiąga ok 60 cm wysokości. Ma białe kwiaty w lipcu.
Najbardziej wrażliwy migdałek( kwitnie w maju na różowo). Ma ok 1,5m wysokości. Czasem przemarza w zimie.
Forsycja kwitnie na żółto kwiecień - maj. Dorasta do 3m.
Jaśminowiec kwitnie na biało w czerwcu . Też dorasta do 3m.
Krzewuszka- zależnie od odmiany- może mieć od 0,5 do 3m i najczęściej kwitnie czerwiec - lipiec na różowo lub biało.

To tak w największym skrócie. Znając wysokości roślin i okresy kwitnienia możesz sam ułożyć z nich kompozycje.
jeśli interesowałyby Cię jeszcze jakieś szczegóły - pytaj!
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję za informację. Mam jeszcze prośbę do aniwoj. Jak rozplanować te krzewy obok siebie żeby dobrze się prezentowały. Jak je zabezpieczyć po posadzeniu na zimę? Czy mogę tę rabatę, którą stworzę z krzewów zasypać korą? Chciałbym aby krzewy komponowały się ze sobą. Nawet po kwitnieniu żeby miało to wygląd. aha z długości rabaty około 8-10 metrów bo tyle w sumie jest około 3 metry będzie półcienia a reszta słoneczna wystawa. Co warto umieścić w tym pólcieniu a które krzewy posadzić w słońcu. Ewentualnie proszę o kolejność. Wcześniej otrzymałem już sugestię o kolejności sadzenia ale chiałbym więcej opinii na ten temat. Jeszcze raz dziękuuję za pomoc.

Pozdrawiam - Jarek
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mam jeszcze pytanie. Czy mogę przestrzeń pomiedzy posadzonymi krzewami obsadzić roślinnością? Jeśli tak co by komponowało się z wymienionymi krzewami. Czy mogę tam posadzić np. trzemielinę płożącą Sunspot i inne, chryzantemy ogrodowe inne plóżące. Poradzcie co mogę zrobić. chciałbym aby rabata była ładna. I już od początku cieszyła oko.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

No cóż! trochę powtarzasz pytanie. Basia udzieliła Ci już odpowiedzi ,co do kolejności ,jak i odległości nasadzań. Powtórzyć mogę to ,co napisałam-znając okresy kwitnienia samemu można ułożyć rośliny tak ,aby krzewy w różnym okresie obsypane były kwiatami w różnych miejscach nasadzenia.
Wszystkie wymienione rośliny są światłolubne. w półcieniu też będą dobrze rosły ,ale mniej obficie kwitły.
Oczywiście ściółkowanie ( np: korowanie) jest jak najbardziej wskazane. Możesz także pomiędzy tymi krzewami sadzić niskie byliny cieniolubne. U mnie pomiędzy takimi krzewami rosną jałowce płożące.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję za informację. Po prostu chciałem więcej opinii. Nie umniejszam wiedzy Basi bo jest znakomitym fachowcem. Jeszcze raz dzięki biorę się jutro do sadzenia.
Jest tylko jedna niewiadoma w dalszym ciągu nie wiem tylko czy trzemielinę mogę posadzić między krzewami?
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Yaro nie między krzewami, a przed krzewami w taki sposób, by zlikwidować prześwity, które się pojawią jak krzewy będą duże.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krzewy posadzone. Pozostaje oczekiwanie na wzrost. w sumie nie moge się już doczekać efektu. Taki ze mnie niecerpliwy czlowieczek. Mam tylko pytanko czy mogę rabatę zasypać korą i jak i czy zabezpieczyć na zimę te sadzoneczki krzewów?
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jak będzie sucho i przed nadjściem regularnych mrozów możesz wymieszać korę lub trociny z ziemią, kompostem, torfem i w całości zakopcować roślinki. Chodzi o to by te kopce nie były zbitą bryłą a tak będzie jeśli zastosujesz samą ziemię. Ja postarałam się o 2 worki trocin i obsypałam młode sadzonki samymi trocinami( w roku kiedy zakładałam rabatę z krzewami). Przezimowały doskonale.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jak zwykle na Basi można polegać. Mam w związku z tym jeszcze pytanko po zimie te trociny kiedy rozgarne kopczyki mam usunąć czy też pozostawić jako ściółkę. A garbniki nie ma ich w świeżym drewnie? W sumie kora nie ma ich gdy jest przekompostowana. czy nie szkodzi to roślinom. Sorrki za takie może proste pytania ale zależy mi na tym aby roślinki przetrwały. A agrowłóknina i igliwie czy będą dobrym skutecznym okryciem?

Pozdrawiam - Jarek
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jak pójdziesz po trociny do tartaku to tam najczęściej jest wielka ich góra. I te na spodzie leżą conajmniej rok więc nie ma problemu ze świeżym drewnem. Ja wiosną najczęściej rozgarniam kopczyki dodaję nawozu ze zwiększoną ilością azotu(rozkładające się drewno "zjada" azot a coś jeszcze mósi zostać dla roślin) i całą tą mieszankę mieszam grabiami z ziemią na rabacie.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Yaro, pomyśl także o krzaczorach z pięknymi liśćmi, stanowią piękny kontrast do zieleni nie kwitnących już krzewów ... ot choćby o pęcherznicy ...

http://www.krzewy.pl/Pchysocarpus/pchysocarpus.htm
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Fajnie, że na ten temat tyle napisaliście, bo zamierzam w tym roku wzdłuż płotu zasadzić trochę krzewów.
Ma rację Jarek, że od praktyktów więcej można się dowiedzieć niż z książek. :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Ja podepnę się z pytaniem, bo w moim wątku ogrodniczym odpowiedzi się nie mogę doczekać :wink: Posadziłam na trawniku kilka krzewów i nie wiem czy nie posadziłam ich za blisko siebie. Jeszcze są małe, więc w razie czego mogę je przesadzić. Od prawej:
1. Tulipanowiec amerykański
2. Lilak Meyera
3. Dereń kousa (to ten przy murze)
4. Żylistek mieszańcowy "Strawberry Fields
5. Bez czarny "Guincho Purple"
6. Żylistek szorstki (odmiany nie znam)
Z góry dziękuje za porady.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”