Żółknięcie pączków storczyka

volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No świetnie. Mój fioletowy miał 12 pączków i wszystkie odpadają. To samo z żółtym. To pewnie przez 15-17 stopni w pokoju, w którym są trzymane. :twisted:
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę, że tak niska temperatura faktycznie może mieć wpływ na opadanie pąków. U mnie w dzień mają ok 23-24stopnie, w nocy na parapecie pewnie jakieś 20stopni.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie zżółkły i odpadły 3-4 pierwsze pąki.
Następne ,póki co ,powiększają się i może uda się im zakwitnąć?
:P :P :P
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że to żółknięcie pąków mogło być spowodowane u mnie zbyt suchym powietrzem i dość wysoką temperaturą.
Przez te 9 dni, od kiedy zauważyłam to zjawisko na kilku storczykach - tak co drugi dzień je zamgławiam. Od tej pory wszystkie pączuszki są śliczne zieleniuśkie.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Dziewczyny nie jesteście odosobnione w tym temacie. Ja po prostu jestem załamana, bo miało być tak kolorowo na parapetach, a tymczasem chyba sobie coś zafunduję kwitnącego, bo oprócz miniaturki na parapetach łyso. Nawet dzisiaj już "klapnął" mój Paphiopedilum Princ. Ale cóż, jak to się mówi byle do wiosny ;:215 ;:113 ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie smuci najbardziej moja niespodzianka. Rok tego bidulka doprowadzałam do normalności. Wypuścił pęd kwiatowy.Ma już chyba 35-40 cm i niestety, już 3 pączek mu żółknie. Jak tak dalej pójdzie, to nawet nie zobaczę jego kwiatów.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Myślę, że chyba powoli kończy się zły okres dla naszych storczyków, i coraz mniej pąków będzie opadać, ja u siebie zaobserwowałam , że już nie opadają, a wcześniej sporo straciłam :? Kwiatki chyba powoli wyczuwają wiosnę, dłuższe dni i więcej słoneczka :D
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

czy przesadzenie rośliny może mieć wpływ na stan pączków? na jednym ze storczyków wydawało mi się, że pączki mają się nieźle, nie opadły wtedy kiedy zdarzyło się to u innych roślin, jednak teraz widzę, że tracę pączki również na nim :(
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

U mnie okres opadania pączków zakończył się definitywnie.Storczyki ,ktore zrzuciły paczki wydlużaja pedy kwiatowe,kwitną na końcach ,albo sie rozgaleziają.Jęsli chodzi o przesadzanie z pąkami...hmmm nie sadze ,ze to jest przyczyną opadania.Tak pzresadzałam wiele storczyków i zupełnie nic sie z nimi nie działo.Być moz etrafiłas u siebie na ,,tą ,,pore opadania.Nie pzrejmuj sie storczyk sobie poradzi.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Mala_MI pisze:czy przesadzenie rośliny może mieć wpływ na stan pączków? na jednym ze storczyków wydawało mi się, że pączki mają się nieźle, nie opadły wtedy kiedy zdarzyło się to u innych roślin, jednak teraz widzę, że tracę pączki również na nim :(
Mała Mi jeśli przy przesadzaniu zostały uszkodzone korzenie, to jak najbardziej odbije się to na stanie zdrowia roślinki, i może stracić pąki. Musi się zregenerować.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

niestety tak, niektóre korzenie obcięłam :(
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Ja również zaczynam mieć wątpliwości :?
Pączki opadały mi regularnie na najmniejszym storczyku(teraz na razie trzyma się jeden i nie chcem tu zapeszać)
Natomiast tak się cieszyłam z przecenionego(mam go od miesiąca)-regularnie wydłużał pędy :P a tu na jednym od kilku dni 3 zasychają(już nawet nawilzałam same pączki krpoelkami wody kilka razy dziennie i niestety :cry: chyba już po nich.
Pogoda super,w domu cieplutko,dostawiłam nawet osobną podstawkę z mokrym keramzytem :?
Zaczynam wątpić czy storczyki to kwiaty dla mnie :?
Tak się cieszyłam bo nawet nie wiem jakie ma kwiaty :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

darlajak najbardziej są dla Ciebie.Na moich trzech storczykach nie sostal ani jeden pączek,ale to nic widocznie tak musialo być.Storczyki rosną zdrowo,a na bocznych oczkach rodzą sie nowe pędy.Bedzie dobrze :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Dzięki PESTKO za słowa otuchy :P .Pozostałe na razie dzielnie się trzymają.Mam nadzieję,że ta "zmora" je ominie :roll:
Już nawet myślałam,że to skutek Asahi SL bo jakoś się zeszło z opryskiem.Jednak reszta falków wygląda dobrze.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Znalazłam w literaturze jeszcze takie przyczyny opadania pąków- brak kilkustopniowej różnicy temperatur w nocy i w dzień, a druga przyczyna to zbyt niska intensywność światła, szczególnie zimą wymagane jest często doświetlanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”