Żółknięcie pączków storczyka
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- orange30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziewczyny nie jesteście odosobnione w tym temacie. Ja po prostu jestem załamana, bo miało być tak kolorowo na parapetach, a tymczasem chyba sobie coś zafunduję kwitnącego, bo oprócz miniaturki na parapetach łyso. Nawet dzisiaj już "klapnął" mój Paphiopedilum Princ. Ale cóż, jak to się mówi byle do wiosny

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
czy przesadzenie rośliny może mieć wpływ na stan pączków? na jednym ze storczyków wydawało mi się, że pączki mają się nieźle, nie opadły wtedy kiedy zdarzyło się to u innych roślin, jednak teraz widzę, że tracę pączki również na nim 

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
U mnie okres opadania pączków zakończył się definitywnie.Storczyki ,ktore zrzuciły paczki wydlużaja pedy kwiatowe,kwitną na końcach ,albo sie rozgaleziają.Jęsli chodzi o przesadzanie z pąkami...hmmm nie sadze ,ze to jest przyczyną opadania.Tak pzresadzałam wiele storczyków i zupełnie nic sie z nimi nie działo.Być moz etrafiłas u siebie na ,,tą ,,pore opadania.Nie pzrejmuj sie storczyk sobie poradzi.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Mała Mi jeśli przy przesadzaniu zostały uszkodzone korzenie, to jak najbardziej odbije się to na stanie zdrowia roślinki, i może stracić pąki. Musi się zregenerować.Mala_MI pisze:czy przesadzenie rośliny może mieć wpływ na stan pączków? na jednym ze storczyków wydawało mi się, że pączki mają się nieźle, nie opadły wtedy kiedy zdarzyło się to u innych roślin, jednak teraz widzę, że tracę pączki również na nim
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Ja również zaczynam mieć wątpliwości
Pączki opadały mi regularnie na najmniejszym storczyku(teraz na razie trzyma się jeden i nie chcem tu zapeszać)
Natomiast tak się cieszyłam z przecenionego(mam go od miesiąca)-regularnie wydłużał pędy :P a tu na jednym od kilku dni 3 zasychają(już nawet nawilzałam same pączki krpoelkami wody kilka razy dziennie i niestety
chyba już po nich.
Pogoda super,w domu cieplutko,dostawiłam nawet osobną podstawkę z mokrym keramzytem
Zaczynam wątpić czy storczyki to kwiaty dla mnie
Tak się cieszyłam bo nawet nie wiem jakie ma kwiaty

Pączki opadały mi regularnie na najmniejszym storczyku(teraz na razie trzyma się jeden i nie chcem tu zapeszać)
Natomiast tak się cieszyłam z przecenionego(mam go od miesiąca)-regularnie wydłużał pędy :P a tu na jednym od kilku dni 3 zasychają(już nawet nawilzałam same pączki krpoelkami wody kilka razy dziennie i niestety

Pogoda super,w domu cieplutko,dostawiłam nawet osobną podstawkę z mokrym keramzytem

Zaczynam wątpić czy storczyki to kwiaty dla mnie

Tak się cieszyłam bo nawet nie wiem jakie ma kwiaty

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Dzięki PESTKO za słowa otuchy :P .Pozostałe na razie dzielnie się trzymają.Mam nadzieję,że ta "zmora" je ominie
Już nawet myślałam,że to skutek Asahi SL bo jakoś się zeszło z opryskiem.Jednak reszta falków wygląda dobrze.

Już nawet myślałam,że to skutek Asahi SL bo jakoś się zeszło z opryskiem.Jednak reszta falków wygląda dobrze.
Pozdrawiam serdecznie. Darla