Storczyki pikasi
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wando nie płacz jak uda mi się go kiedyś jakoś pomnożyć to będę o Tobie pamiętaćWanda pisze:Ja chcę takie Dendrobium Nobile

Rzeczywiście sprawia wrażenie jakby kwiatki wyrastały z podłoża, ale tak naprawdę wyrastają z drugiego od dołu węzła, a z tego pierwszego wyrasta jeszcze coś innego - jakby nowa pseudobulwa, a z niej następny pączek. Ale najdziwniejsze dla mnie są te korzonki (widać je na trzecim i czwartym zdjęciu, które wczoraj wstawiałam). Na razie to jest dla mnie takie przedstawienie, no siedzę, gapię sięStorczykowa pisze:Dendrobium piękne i dziwne jest to, że kwiatki wyrastają z ziemi. miałam takie kiedyś (ale miało kwiaty na pseudobulwie, nie w ziemi), ale u mnie nie chciało rosnąć ani kwitnąć, szybko uschło.

Kiedy w zeszłym roku w lipcu prosiłam Was o identyfikację, to Miluck (Jagoda) padała mi taki fajny link: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html Poczytałam i stwierdziłam, że wyniosę go do ogrodu, dalszą historię już znacie. Teraz znów czytam te info z orchidarium i tak sobie myślę, że chyba przez przypadek zapewniłam mu to czego potrzebował, żeby zakwitnąć, tzn. suszę (wtedy kiedy stał po upadku bez podłoża) i wahania temp. od paźdz. do połowy listopada. A wyżej łodyga nie zakwitła, bo chyba już kiedyś były tam kwiaty - widać ślady.
Tak wymyśliłam, ale nie wiem czy to tak faktycznie było.....
- Storczykowa
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie, właśnie :P Tym bardziej, że nie ilość się liczyMam tylko kilka storczyków i dlatego do tej pory sądziłam, że nie mam o czym mówić, ale chyba byłam w błędzie. Bo fajnie jest dzielić swoją radość a także i kłopoty z kimś kto to zrozumie i nie powie o tych pięknych stworzeniach "zielska".

Dendrobium bardzo ciekawe kolorystycznie.
Gratuluję tak szybkiego ponownego kwitnienia. Swoje reanimuję od prawie roku i jeszcze nie zakwitło. Obserwuję, że wyraźnie zatrzymało wzrost nowych pseudobulw. Mają wielkość mniej więcej tak jak u Ciebie ta , co będzie kwitła. Też są niższe od środkowej.
Ciekawi mnie czy ta psb zapowiadająca się kwiatami wyrosła u Ciebie (po tamtym kwitnieniu), czy już była taka duża?
Witaj Narine
Dziękuję za miłe słowa
Szczerze mówiąc też dziwię się, że mój kwiatek tak szybko zabrał się za ponowne kwitnienie.
Jego historia jest taka: dostałam go kwitnącego jesienią 2007 (nie pamiętam dokładnie w którym miesiącu). Kwiatki utrzymały sie wtedy krótko, bo ok. 2 tygodnie. Potem aż do kwietnia- maja tworzył nową pseudobulwę ( to ta najwyższa), po czym trzymając mnie w niepewności aż do lipca pięknie zakwitł. Kwitł ok 2-2,5 miesiąca. Pod koniec tego kwitnienia zaczął tworzyć następną pseudobulwę. To właśnie ta która teraz będzie kwitła.
A więc tym razem nie było żadnej przerwy. A poza tym jakos tak szybko ta nowa psdb. urosła.
No nie wiem, może motywacją był chłód?? No bo wiadomo - na parapecie zimą zawsze chłodniej.

Szczerze mówiąc też dziwię się, że mój kwiatek tak szybko zabrał się za ponowne kwitnienie.
Jego historia jest taka: dostałam go kwitnącego jesienią 2007 (nie pamiętam dokładnie w którym miesiącu). Kwiatki utrzymały sie wtedy krótko, bo ok. 2 tygodnie. Potem aż do kwietnia- maja tworzył nową pseudobulwę ( to ta najwyższa), po czym trzymając mnie w niepewności aż do lipca pięknie zakwitł. Kwitł ok 2-2,5 miesiąca. Pod koniec tego kwitnienia zaczął tworzyć następną pseudobulwę. To właśnie ta która teraz będzie kwitła.
A więc tym razem nie było żadnej przerwy. A poza tym jakos tak szybko ta nowa psdb. urosła.
No nie wiem, może motywacją był chłód?? No bo wiadomo - na parapecie zimą zawsze chłodniej.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Oooo, widzę że mamy bardzo podobne dendrobium
czy to Twoje też ma takie malutkie kwiatki (moje ma 4 cm
) ale dopiero się rozwinęły to może jeszcze ciut podrosną 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Asiu szczerze mówiąc to nie mierzyłam moich kwiatków, ale chyba rzeczywiście nie były super duże. W każdym razie mniejsze chyba od kwiatków falków. Ale jak tylko pierwszy pąk się rozwinie to zmierzę, sama jestem teraz ciekawaJeanne pisze:Oooo, widzę że mamy bardzo podobne dendrobiumczy to Twoje też ma takie malutkie kwiatki (moje ma 4 cm
) ale dopiero się rozwinęły to może jeszcze ciut podrosną

Basiu zgadza się, korzonki z kwiatówBlue Monkey pisze:Ale śmieszne to pierwsze dendrobiumkorzonki z kwiatów, dobrze widziałam??
![]()
A to drugie ma prześliczne kwiatkiTwoje roślinki wzbudzają we mnie ochotę na własne dendrobium
![]()

Basiu namawiam Cię mocno do własnego dendrobium

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
lubi Cię to dendrobium skoro tak kwitnie często. Moje ma dwie przekwitnięte psb, a nowe jakoś wolno rosną 

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Storczykowa