Storczyki pikasi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dendrobium piękne i dziwne jest to, że kwiatki wyrastają z ziemi. miałam takie kiedyś (ale miało kwiaty na pseudobulwie, nie w ziemi), ale u mnie nie chciało rosnąć ani kwitnąć, szybko uschło.
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

Wanda pisze:Ja chcę takie Dendrobium Nobile ;:98
Wando nie płacz jak uda mi się go kiedyś jakoś pomnożyć to będę o Tobie pamiętać :wink:
Storczykowa pisze:Dendrobium piękne i dziwne jest to, że kwiatki wyrastają z ziemi. miałam takie kiedyś (ale miało kwiaty na pseudobulwie, nie w ziemi), ale u mnie nie chciało rosnąć ani kwitnąć, szybko uschło.
Rzeczywiście sprawia wrażenie jakby kwiatki wyrastały z podłoża, ale tak naprawdę wyrastają z drugiego od dołu węzła, a z tego pierwszego wyrasta jeszcze coś innego - jakby nowa pseudobulwa, a z niej następny pączek. Ale najdziwniejsze dla mnie są te korzonki (widać je na trzecim i czwartym zdjęciu, które wczoraj wstawiałam). Na razie to jest dla mnie takie przedstawienie, no siedzę, gapię się :shock: na niego i zastanawiam.
Kiedy w zeszłym roku w lipcu prosiłam Was o identyfikację, to Miluck (Jagoda) padała mi taki fajny link: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html Poczytałam i stwierdziłam, że wyniosę go do ogrodu, dalszą historię już znacie. Teraz znów czytam te info z orchidarium i tak sobie myślę, że chyba przez przypadek zapewniłam mu to czego potrzebował, żeby zakwitnąć, tzn. suszę (wtedy kiedy stał po upadku bez podłoża) i wahania temp. od paźdz. do połowy listopada. A wyżej łodyga nie zakwitła, bo chyba już kiedyś były tam kwiaty - widać ślady.
Tak wymyśliłam, ale nie wiem czy to tak faktycznie było.....
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mi nie kwitły może dlatego, że nic z nimi nie robiłam oprócz podlewania.
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

A to pewnie dlatego. Ale wszystko przed Tobą :wink:
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

Drugie moje dendrobium przygotowuje się do spektaklu :wink: ;:1
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tak kwitło w lipcu 2008 :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam tylko kilka storczyków i dlatego do tej pory sądziłam, że nie mam o czym mówić, ale chyba byłam w błędzie. Bo fajnie jest dzielić swoją radość a także i kłopoty z kimś kto to zrozumie i nie powie o tych pięknych stworzeniach "zielska".
Właśnie, właśnie :P Tym bardziej, że nie ilość się liczy :wink:

Dendrobium bardzo ciekawe kolorystycznie.
Gratuluję tak szybkiego ponownego kwitnienia. Swoje reanimuję od prawie roku i jeszcze nie zakwitło. Obserwuję, że wyraźnie zatrzymało wzrost nowych pseudobulw. Mają wielkość mniej więcej tak jak u Ciebie ta , co będzie kwitła. Też są niższe od środkowej.
Ciekawi mnie czy ta psb zapowiadająca się kwiatami wyrosła u Ciebie (po tamtym kwitnieniu), czy już była taka duża?
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

Witaj Narine :D Dziękuję za miłe słowa ;:113
Szczerze mówiąc też dziwię się, że mój kwiatek tak szybko zabrał się za ponowne kwitnienie.
Jego historia jest taka: dostałam go kwitnącego jesienią 2007 (nie pamiętam dokładnie w którym miesiącu). Kwiatki utrzymały sie wtedy krótko, bo ok. 2 tygodnie. Potem aż do kwietnia- maja tworzył nową pseudobulwę ( to ta najwyższa), po czym trzymając mnie w niepewności aż do lipca pięknie zakwitł. Kwitł ok 2-2,5 miesiąca. Pod koniec tego kwitnienia zaczął tworzyć następną pseudobulwę. To właśnie ta która teraz będzie kwitła.
A więc tym razem nie było żadnej przerwy. A poza tym jakos tak szybko ta nowa psdb. urosła.
No nie wiem, może motywacją był chłód?? No bo wiadomo - na parapecie zimą zawsze chłodniej.
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Oooo, widzę że mamy bardzo podobne dendrobium :wink: czy to Twoje też ma takie malutkie kwiatki (moje ma 4 cm :roll: ) ale dopiero się rozwinęły to może jeszcze ciut podrosną :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Ale śmieszne to pierwsze dendrobium :lol: korzonki z kwiatów, dobrze widziałam?? :shock:
A to drugie ma prześliczne kwiatki :) Twoje roślinki wzbudzają we mnie ochotę na własne dendrobium :twisted:
pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

Jeanne pisze:Oooo, widzę że mamy bardzo podobne dendrobium :wink: czy to Twoje też ma takie malutkie kwiatki (moje ma 4 cm :roll: ) ale dopiero się rozwinęły to może jeszcze ciut podrosną :lol:
Asiu szczerze mówiąc to nie mierzyłam moich kwiatków, ale chyba rzeczywiście nie były super duże. W każdym razie mniejsze chyba od kwiatków falków. Ale jak tylko pierwszy pąk się rozwinie to zmierzę, sama jestem teraz ciekawa :D :wink:
Blue Monkey pisze:Ale śmieszne to pierwsze dendrobium :lol: korzonki z kwiatów, dobrze widziałam?? :shock:
A to drugie ma prześliczne kwiatki :) Twoje roślinki wzbudzają we mnie ochotę na własne dendrobium :twisted:
Basiu zgadza się, korzonki z kwiatów :shock: Dla mnie ta roślinka to jedna wielka zagadka. Zastanawiam się co będzie dalej, i dalej a on ciągle trzyma mnie w napięciu i tworzy .........
Basiu namawiam Cię mocno do własnego dendrobium :D a zwłaszcza d.phalaenopsis. Naprawdę nie ma z nim żadnego kłopotu. A jaką radość sprawia ;:33
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Basiu poluj na dendropium phal. to naprawdę wdzięczne roślinki, niezbyt uciążliwe. Mam kilka i nie sprawiają kłopotów, jak również z d.nobile nie było problemów. Skuś się ;:80 ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

lubi Cię to dendrobium skoro tak kwitnie często. Moje ma dwie przekwitnięte psb, a nowe jakoś wolno rosną :(
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękne Dendrobium :))
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

Mala_MI mam skromną nadzieję, że mnie lubi bo ja go baaaardzo. Jestem pewna, że Twoje też zakwitnie. Może po prostu potrzebuje więcej czasu. Tak mi się czasem zdaje, że wszystkie roślinki, a zwłaszcza storczyki mają swój charakterek i różne humorki :wink:

Storczykowa bardzo dziękujemy :D
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Piękne masz Dendrobium. Moje Annabell też się przygotowuje do kwitnienia, ale dziwnie jakoś, bo nie z góry, a z boku wypuścił 2 pędy. Mniejsze co prawda, jak te ubiegłoroczne ze szczytu, ale zawsze. Kingianum tez ma pędzik. Białe na razie odpoczywa. Jednak Nobile, to Nobile, kwiaty ma ładniejsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”