Wszystko o skalniakach:Skalniak i chwasty. Materiał skalny, Podłoże pod rośliny skalne

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
barakuda
100p
100p
Od: 16 lut 2007, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A oto mój skalniak

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Toż to Barakudo nie zwykły skalniak, ale prawie alpinarium ! :shock: Nie zazdroszczę
dźwigania tych głazów ... :lol:
Co to za roślina na drugiej fotce?

Ps . Jak możesz, to zmniejsz zdjęcia, bo uciekają za ekran i niewygodnie się ogląda.

Pozdrawiam :D
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Śliczne ten twój skalniak , tez chciałabym taki mieć :cry:

a roślinka z drugiej fotki wygląda mi na Hebe ( bukszpanolistne ? )
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale czad!!! :D Fantastyczny skalniak!!! Napisz jeszcze, ile lat mają roślinki i co jest na trzecim zdjęciu (takie rozcapirzone :))?
I czy nie masz "wolnych mocy przerobowych", żeby zrobić podobny u mnie :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Nalewka pisze:Ale czad!!! :D Fantastyczny skalniak!!! Napisz jeszcze, ile lat mają roślinki i co jest na trzecim zdjęciu (takie rozcapirzone :))?
To rozciapirzone to Cyprysik groszkowy " Filifera Aurea Nana" pod taką nazwa kupiłam mojego ,a wygląda identycznie jak ten na zdięciu :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Dzięki za podpowiedź, poszukam w sklepach, bo ładny jest on bardzo niezmiernie :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
barakuda
100p
100p

Post »

Nalewka pisze:Ale czad!!! :D Fantastyczny skalniak!!! Napisz jeszcze, ile lat mają roślinki i co jest na trzecim zdjęciu (takie rozcapirzone :))?
Skalniak jak skalniak taki mi wyszedł, jego wiek to około 6 lat, ale wiele się działo Bardzo lubię przesadzać rośliny. U podstawy skalniaka zrobiłem oczko aby sadzić rośliny innego typu i tak mam wszystko w jednym miejscu. Rośliny sadzę bardzo gęsto, aby chwasty miały problem i co ciekawe to się sprawdza. Załączam fotkę z drugiej strony skalniaka

Obrazek

(Nie 15 Kwi 2007 10:49. Zmieniłem rozmiar fotki.
Paweł)
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Barakudo ,napisz proszę z jakich kamieni zbudowałeś swój skalniak??
Całość stanowi bardzo ciekawą kompozycję :D
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Będę strzelał, sądzę że to piaskowiec, struktura ziaren bardzo podobna i kształt brył, mają ostre załomy. Są i otoczaki lub kamienie polne.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
barakuda
100p
100p

Post »

goni@k pisze:Barakudo ,napisz proszę z jakich kamieni zbudowałeś swój skalniak??
Całość stanowi bardzo ciekawą kompozycję :D
Tak jak Pawel napisał sa otoczaki,kamienie polne.piaskowiec ale tylko kilka sztuk.mam kilka granitów .kamienie pochodzą z kopalni wegla kamiennego ,więc mam przegląd skorupy ziemskiej do 750 m.Zbierając je zwracalem uwagę aby byly trwale i różniły się kolorem .Wlaśnie te kamienie są użyte do budowy skalniaka.Wiadomo kamienie polne i otaczaki znalazły zastosowanie przy wodzie.
sylwekw

nowy ze skalniakiem

Post »

Witam. Jestem nowy w uprawianiu ogr0odu, nowy na tym forum i zupełnie nowy w kwestii skalniaków. Właśnie kilka dni temu stworzylismy z żoną nasz pierwszy mały skalniaczek ale jak patrze na Wasze zdjęcia, jak czytam Wasze posty - promieniujące wiedzą i doświadczeniem to ten nasz jakis taki mizerniutki mi sie wydaje :-(
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Re: nowy ze skalniakiem

Post »

sylwekw pisze:Witam. Jestem nowy w uprawianiu ogr0odu, nowy na tym forum i zupełnie nowy w kwestii skalniaków. Właśnie kilka dni temu stworzylismy z żoną nasz pierwszy mały skalniaczek ale jak patrze na Wasze zdjęcia, jak czytam Wasze posty - promieniujące wiedzą i doświadczeniem to ten nasz jakis taki mizerniutki mi sie wydaje :-(
Witaj Sylwek,
Podeślij fotki skalniaka, może coś poradzimy. :D
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
sylwekw

Post »

Właśnie dałem klisze do wywołania na której są zdjęcia skalniaczka i oczywiście mogę pokazać te zdjęcia ale bedę się wstydził takiego skalniaczka .. chociaż nas i tak cieszy :-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Coś Ty Sylwek!!!!!
Wszystko co mamy i tworzymy jest powodem do naszej dumy i radości :!: :D
Różne okoliczności składają się na to czym dysponujemy,niewielu z nas może się chwalić ogrodami założonymi przez profesjonalistów ,z wielkim smakiem i rozpędem...
Wielkszość z nas to samowystarczalni artyści-tworzymy swoje oazy spokoju i szczęścia w dostępny dla nas sposób.
Nie wszyscy zresztą musimy lubić te wymuskane obcymi rękoma ogrody- ja przedkładam np.kolekcjonerski nieład w moim nad zadbany i pokazowy ogród.
Kiedyś też zaczynałam od ...niczego.Nawet wyboru roślin nie było prawie żadnego.
Dziś czasy są przystępniejsze dla amatorów-miłośników roslin.
Możemy bawić się do upojenia komponując nasadzenia i budowle...
Dobrze ,że mamy takie chęci a inspiracje możemy podglądać na forum lub czerpać z pomysłów naszych koleżanek i kolegów ,którzy jak zapewne zauważyłeś bardzo chętnie dzielą się swoimi uwagami i niejednokrotnie roslinami.
Czekamy zatem niecierpliwie na zdjęcia TWOJEGO SKALNIAKA i
aktywny udział w życiu forum. :D
sylwekw

Re: nowy ze skalniakiem

Post »

Paweł Woynowski pisze: Witaj Sylwek,
Podeślij fotki skalniaka, może coś poradzimy. :D
Hmmm no i się narobiło. W labie coś źle zrobili i cały film jest niedoświetlony .... skaner nawet go nie wykrywa :-(. Zdjęcia robię od nowa i wtedy pozowlę sobie podrzucić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”