Kasicqa - mój storczykowy świat

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja się nigdy nie umiem powstrzymać, jak widzę ładnego, wymarzonego Phalaenopsisa. muszę go mieć choćby nie wiem co. miejsca już od dawna brakuje. dawniej miałam dużo fiołków, ale pomarniały przez lato i nie wiem, keidy doczekam się kwiatów. a kupować chorego kwiatka nie polecam. przekwitniętego można kupić, jak jest zdrowy. ja chorych nie kupuję, bo bardzo prawdopodobne, że usechłby potem, bo ja nie lubię sobie robić fałszywej nadziei i jak zgubi wszystkie liście to już jest do wyrzucenia. przekwitniętego Phal. kupiłam tylko raz (tego białego, co mi teraz tak cudnie zakwitł, ale on był zdrowy i ładny, tylko kwiatów nie miał).
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

ja już wiem ;-D
długo nie musiałam się zastanawiać :D
będzie storczyk na pewno w najbliższych dniach po świętach :D
fiołki też może będą, albo coś innego kwitnącego co dużo miejsca nie zajmie bo na storczyki muszę je mieć ;-D
NIE NO JA OSZALAŁaM. jeszcze go nie mam a już się cieszę ;:1
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

To nie szaleństwo, to storczykoholizm :lol: choć od jednego do drugiego blisko :lol:
Po świętach to mogą być jakieś wyprzedaże tego co im zostało z dostaw wcześniejszych, nie wydaje mi się by przywozili coś przed Nowym Rokiem :roll: ale warto się rozejrzeć bo może jakąś perełkę się złowi za bezcen :wink: czego Ci Kasiu życzę :P

Zdrowych, spokojnych Świąt dla Ciebie i Najbliższych :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i tak się zaczyna ta choroba:D
Śliczny ten Twój storczyk, życzę, żeby szybciutko zawitał do Twojego domu następny.
We dwoje zawsze raźniej :wink:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Tak tak, właśnie, a nawet następne (!), w końcu co to jest 3 storczyki, lepiej od razu grupą... ;)

Fajnie by było kupować co jakiś czas kolejnego, tak żeby w domu zawsze coś kwitło- ja miałam nawet taki plan, że jak mi przekwitną moje "wrześniowe", kupię kolejne i będą sobie potem kwitły na przemian, tylko kto wytrzyma 2-3 miesiące bez kupienia kolejnego storczyka?! :lol: A poza tym, one też nie kwitną tak na zawołanie, tylko mają jakieś swoje regulacje, więc pewnie nic by nie wyszło z tego "na przemian"...
Niemniej jednak przeraża mnie wizja kilkunastu (i więcej) niekwitnących storczyków i gdyby tak się kiedyś stało, nie ma siły, pójdę i kupię choć jeden- to już wiem :)
Ale już nie robię postanowień "że to ostatni" - nie działa :P

Czekamy na zdjęcia nowego faleczka... :P
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Agnieszko, też przerażała mnie taka wizja i niestety stało się :(
cała jesień u mnie była zielona, nic nie kwitło...a teraz mam pędy, pączki i będą kwitły prawie wszystkie jednocześnie :roll: tak to już jest z roślinkami, też potrzebują czasu odpoczynku i nie da się ich do końca przewidzieć...
Też chciałam kupować tak by kwitły na przemian ale nie dało rady, nie zawsze udaje się kupić coś ładnego, zdrowego i przede wszystkim w miarę taniego :lol: akurat wtedy gdy mamy na to ochotę :?
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

tak sobie myślę, pojadę we wtorek do auchan/LM po kwiatka a tu cała paleta storczyków (MAM NADZIEJĘ :!: ) a ja mam tylko jednego wziąść, tak :?: :!: szkoda ze jak przyjadę z kilkoma na raz to mnie z domu wygonią...
ale spokojnie, może jak będą nowe to i jakieś przekwitniętę za groszę będą gdzieś w kącie stały. to bym wzieła nowego kwitnącego i drugiego takiego. tylko jak będą to czy w miare zdrowe. musiałyby mieć piękne liście itp, żebym chorubska nie przyniosła do domu. zobaczy się jak to wyjdzie. fajnie by było mieć takiego co by zakwitł z niespodzianką na wiosnę :D
dobrze że chociaż mój chłopak mnie wspiera w tej mojej pasji. sam ma dżunglę u siebie i powiedział mi niedawno, że jak mnie poznał tosię przerazil że u mnie są tylko jakieś dwa uschnięte kaktusy.ale obdarowując mnie kalanchoe a potem storczykami rozbudził we mnie miłość do zielonych. jest z siebie bardzo dumny :D oiecałam mu, że zaopiekuję się fachowo jego cytruskami jak się oczytam trochę. :D
a tak odnośnie białego falka to jak wspominałam jeden tylko pączek nie zmarzł, mam nadzieje że zakwitnie za jakiś czas, robi się troszkę większy i mniej tak ciemnozielony więc chyba będzie dobrze :D
Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Pozdrawiam Podlasie - tak tak popieram nowy nabytek mile widziany, a nawet kilka o ile kieszeń pozwoli. Poczekam na fotki. Marzy mi się biały z dużymi kwiatami, może kiedyś upoluje.
Ania
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Kasicqa jak ja Ciebie dobrze rozumiem! też od czytania forum zachciało mi się kupić przekwitniętego żeby mieć niespodziankę jak zakwitnie :D i one mają jeszcze jedną zaletę-są tanie :D U mnie tez miejsca baaardzo mało więc lista chciejstw ograniczona do tylko 2 pozycji a właśnie jedną z nich taki przekwitnięty "niespodzianek" :)
Super masz chłopaka, że w Tobie taka sympatyczną pasję rozbudza, ale coś czuję że on jeszcze tego będzie żałował bo biedny zbankrutuje spełniając Twoje kolejne storczykowe marzenia :wink: Mojego chłopaka czeka dokładnie to samo bo swojego pierwszego (i poki co jedynego) falka dostałam właśnie od niego :wink:
pzdrawiam Cię bardzo storczykowo z domieszką kalanchoe :)
Basia
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Basiu, mam takie samo zdanie o przekwitniętych i tańszych storczykach z wyprzedaży. Mam takich kilka, z niecierpliwością czekam, aż któryś z nich zakwitnie, jeden właśnie puszcza maleńki pędzik:) Jednak jest też druga strona medalu, mam 3 Phal. z przeceny, które w domku po dokładnym obejrzeniu mnie zasmuciły. Obecnie dwa z nich reanimuję, a trzeci też nie najlepiej wygląda. Po prostu były przelane, z ładnymi korzonkami przy doniczce i ze zgniłymi wewnątrz!

Dlatego przestrzegam, że trzeba storczyki bardzo dobrze obejrzeć przed kupnem!!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

Też tego się obawiam.ale myśle że jak zdobędę taki przekwitnięty to od razu go wyjmuje, oglądam a jak coś nie tak sadzę do nowego podłoża i doniczki. w końcu to kwitnących nie powinno się przesadzać, prawda? ja strasznie się bałam czy mój biały też nie okarze się po paru dniach chory tak jak żółty. ale jest ok.
a jeśli chodzi o naszych kochanych mężczyzn to myślę że gdy nasza pasja ich przerośnie to założą tu sobie na forum grupę wsparcia :lol:
a oto wspominany przeze mnie pączek - jedyny który nie zmarzł. proszę jak pięknie mi rozkwitał :D ale to jest radość :D
Obrazek Obrazek
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

ach jaki cudny cykl zdjęć :roll: :D też próbowałam taki zrobić, od kiedy zauważyłam że pączek ruszył robiłam mu zdjęcia co ok 24h ale zasłona w tle psuje efekt :wink:
dokładnie tak zrobię jak opisałaś (o ile kupię kiedyś przekwitniętego)-wyjmę z doniczki, obejrzę i posadzę do nowego podłoża.
Mój kochany mężczyzna już sobie chyba pluje w brodę, że mi kupił storczyka bo ja o niczym innym nie potrafię mówić :lol: chyba ma mnie już dość :wink: A le w sumie sam sobie winien, nie? :D
Baryczko, opisałam w swoim wątku dzisiejszą wizytę w Obi gdzie właśnie się zaczęły przeceny i to storczyków wcale jeszcze nie przekwitniętych. Między innymi dlatego nie kupiłam-jeśli juz kupować takiego który lada dzień przekwitnie to ja wolę całkiem bez kwiatków żeby mieć niespodziankę :D
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

Ja swojego mężczyznę codziennie bombarduję informacjami o storczykach :D a co wyczytałam na forum owego, a kto ile ma, a jakie piękne itp. na razie cieszy się, że zaraził mnie miłością do roślinek ale jednocześnie zapowiedział (po tym jak usłyszał ILE forumowiczki mają kwiatów), że godzi się na maksymalnie 10 :D pożyjemy zobaczymy :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Piękny jest, taki subtelny, delikatny i tajemniczy ;:226
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ten biały Phalaenopsis jest przesliczny... uwielbiam takie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”