Iglaki

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Grzegorz B

Post »

A może tego da się rozpoznać :D

Iglak 11

To pewnie cyprysik, jak dla mnie bardzo ładny :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Końcówki gałązek są, jak dobrze sobie przypominam jaśniejsze, chyba podchodzą pod żółć.
grupahelianthus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 paź 2008, o 19:20

Post »

Witaj Grzegorz dla mnie iglak nr 11 wygląda na jałowca pośredniego.
Pozdrawiam Marcin
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Juniperus x media, a dalej: 'Pfitzeriana Aurea' lub 'Old Gold' lub .... jakaś inna pochodna (jest kilka) tego na pierwszym miejscu. Za małe na dokładną identyfikację.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grzesiu, co do tego Cyprysika nutkajskiego ,Tatra', może do końca nie jest to sama ,Tatra, ale na pewno jest to cyprysik, nie żywotnik, świadczy o tym wzór ,X' na spodniej stronie, możliwe, że jest to po prostu gatunek- Cyprysik nutkajski, roślinka o dość znacznym wzroście. Co do cięcia, to okazjonalnie cyprysiki je znoszą, ale niekoniecznie lubią, mogą szybko zainfekować się jakąś chorobą grzybową. No i zdecydowanie lepiej wyglądają jako solitery niż żywopłoty. Jeśli żywopłot to raczej nieformowany, wysoki.
Co do tego ostatniego iglaka to mogę na 100% stwierdzić, że to jest na pewno jałowiec . Teraz kwestia czy pośredni, czy sabiński. Musisz rozetrzeć fragment pędu i stwierdzić czy ma on zapach i jaki to zapach. Potem dopiero można spróbować ustalić odmianę. Trochę zamieszania wprowadza informacja o żółtej barwie końcówek pędów, bo sam krzewik wygląda na odmianę ,Glauca' jałowca sabińskiego. Ale myślę, że po próbie zapachowej sprawa się trochę wyjaśni.
Podpowiadane powyżej złoto igielne odmiany jałowców, chyba powinny być o tej porze roku i przy tej aurze bardziej wyraźnie żółte na zdjęciu?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niekoniecznie :D Popatrzyłem na swoje. Lepiej trzyma barwę 'Golden Saucer' i 'Mordigan Gold'. 'Pfitzeriana Aurea' prawie całkiem zielona, 'Old Gold' też mało żółty, 'Goldkissen' żółty, 'King of Spring' zielony,'Gold Star' podobnie. I stare krzewy jakoś lepiej wybarwione, a i od stanowiska zależy.
Grzegorz B

Post »

Dziękuję po raz kolejny za Waszą wytrwałość i fachowość :D

Grupahelianthus, jak widać, masz rację :D. Ja go kupowałem pod nazwą cyprysik :?

Mirku propozycje zapisane, ważne, że wiem, iż to jałowiec :) , odmiana będzie na później :wink:
Grzegorz B

Post »

Grażynko, tak więc jest pewność, że to cyprysik nutkajski, to już jest wielki sukces :P
Piszesz, że nie bardzo lubi cięcie :shock:, to wielka szkoda :( . Ja mam je posadzone od strony północnej przemiennie z Ch.L. ,Alumigold', gdybym wiedział, że one nie lubią cięcia :roll: , wiosną przesadzałem je z wjazdu na posesję, bo psy robiły swoje :evil: , tak więc mogłem je, gdzie indziej upchać :roll: . Teraz już sam nie wiem, tym bardziej, że one sadzone są 70-80 cm od siebie. Co radzisz :?:
Oczywiście w najbliższym czasie sprawdzę jego zapach, czy mam go porównać z zapachem innego iglaka sabińskiego :?: , wydaje mi się, że takiego posiadam.

Odnośnie żółtych końcówek pędów, to w dniu zakupu były one wyraźne (wczesne lato), nie znam się na tym, może to młode przyrosty tak mają, a potem ciemnieją, bo faktem jest, że obecnie nie są tak wyraźne, ale zauważalne.
Grzegorz B

Post »

Żeby mieć pewność, że mam jałowca sabińskiego, wkleję jego fotki dla pewności, abym porównując, faktycznie porównał z tym, co trzeba :roll:

Iglak 12

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I może jeszcze kolejny egzemplarz do identyfikacji

Iglak 13

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak, to może być jałowiec sabiński.

Natomiast ostatnie zdjęcie przypomina mi Thuja plicata 'Can can'
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grzesiu, potwierdzam to co zidentyfikowała aniawoj- to żywotnik olbrzymi ,Can Can' (T.plicata)
Zdjęcie ostatniego iglaka, to chyba właśnie jest Jałowiec sabiński ,Glauca'- zresztą zapachu tego gatunku nie da się pomylić z innym zapachem, to zapach niezbyt miły, moczu kota lub czarnej porzeczki. A może ten złocisty jałowiec to Jałowiec chiński ,Kuriwao Gold'? Zobaczymy po zapachu, a ja pędzę na ogród by zobaczyć jak wyglądają o tej porze moje złoto igielne jałowce, może uda się coś zidentyfikować jednoznacznie?
Grzegorz B

Post »

Aniu, Grażynko , dziękuję, faktycznie ostatni iglak, to Żywotnik olbrzymi 'Can can', dopisałem do listy posiadanych :D

Odnośnie jałowca sabińskiego, to późnym popołudniem prowadziłem intensywne badania, związane ze zmysłem powonienia. Zaangażowałem w to innych członków rodziny, bo z tym moim zmysłem, jest chyba nie bardzo :roll:. Mianowicie pobrałem kawałki pędów poszczególnych iglaków, od żywotników wschodnich, przez zachodnie, olbrzymie, cyprysiki, po jałowce a wśród nich ten niby sabiński. Efekt, jest taki, że jałowce mają dla siebie charakterystyczny zapach. Odnośnie zapachu tego egzemplarza

Obrazek

to ma on najbardziej, charakterystyczny, ostry zapach, który zdecydowanie przypomina zapach czarnej porzeczki, natomiast, ten który uważałem za jałowiec sabiński, ma mniej charakterystyczny zapach, też czuć czarną porzeczkę, ale już nie tak intensywnie jak tego na przedstawionym zdjęciu. Sam już się w tym wszystkim gubię :roll:

Mam jeszcze jeden młody egzemplarz niby jałowca sabińskiego, spójrzcie poniżej

Obrazek

Obrazek

Jest on wręcz identyczny jak ten poniżej

Obrazek

z tym, że obecnie, jak widać na zdjęciu przebarwiły mu się końcówki.

Dodatkowo przedstawiam zbliżenie kolejno przedstawionych iglaków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten środkowy, wydaje się być czymś innym.

Co o tym wszystkim sądzicie i jakie macie propozycje ?

Z góry dziękuję za wkład :wink:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Juniperus horizontalis 'Plumosa'
Grzegorz B

Post »

Dziękuję Mirku, wygląda na to, że to jest ten :D

Iglak 14, czyli Jałowiec płożący 'Pulmosa' Juniperus horizontalis 'Plumosa'

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A żółte końcówki wykluczają J. sabina. Nie ma czegoś takiego. Zresztą inne ułożenie pedów. U sabiny typowo "rózgowate". Jak na trzecim zdjęciu. 'Blue Danube'?
Grzegorz B

Post »

Faktycznie może ten sabiński, to Juniperus sabina 'Blue Danube', sparawdziłem na fotkach, niby to samo :roll:

Odnośnie

Obrazek

, to również bardziej mi pasuje Jałowiec pośredni 'Pfitzeriana Aurea'.
Cały wieczór szukałem w sieci zdjęć i informacji i wydaje mi się, że za tą opcją przemawia ta informacja tutaj

Wspomniane jest o złocistych, młodych przyrostach, zimą zielonkawych, czyli sytuacja taka sama jak u mnie i wygląd też podobny,
jego pędy zwisają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”