Grudnik -nasiona,kwitnienie,kolor kwiatów, zrzucanie itp.

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemo.....wchodzi tylko w grę brak zimowania.Przesuszony był przed kwitnieniem i nawożony również.Pytanie dlaczego tak sie zachowuje w tym roku,ponieważ mam je już ok 5 lat i zawsze zimowały w mieszkaniu (w bloku) a wiec to żadne zimowanie.......a może maja w tym roku taki kaprys.......niech sobie odpoczywają.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zmusić grudnika do kwitnienia w środku lata?
Dowiedz się czy roślina była w czasie spoczynku zimowego podlewana jeśli tak choćby minimalnie przesusz ją przez miesiąc bez podlewania całkowicie a potem zacznij delikatnie podlewać a jak zawiążą się młode pączki kwiatowe zacznij nawozić. :wink:
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Nasiona grudnika, jak i kiedy wysiać?

Post »

Mój grudnik ma owoc, który jest już coraz bardziej miękki i mam wrażenie dojrzały. Bardzo chciała bym wysiać nasiona (oczywiście jeśli jakieś są), tylko nie wiem jak i kiedy. Czy czekać aż owoc sam spadnie? Przyznam szczerze, że nigdy z żadnego kwiatu nie zbierałam nasion i zwyczajnie nie wiem co robić :oops: Czy ktoś umie mi pomóc?
zapomniała bym o zdjęciach
Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Podłóż pod torebki nasienne białe kartki, jak pękną i wysypia się nasiona wysiej je na wilgotny piasek wymieszany pół na pół z drobniutkim żwirem, jak siewki będą miały po ok 4 cm dopiero można je przesadzić w mieszankę ziemi dla kaktusów z piaskiem. :wink:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Re: Grudnik - kolor kwiatów

Post »

Moje grudniki zeszłego roku zrzucały całkowicie pąki- więc tego roku zmieniłam postępowanie z nimi...Lato spedziły na balkonie, gdzie kwitły latem...Staly na balkonie aż śnieg niedawno je przysypał- wniosłam do domu- obsypane pąkami- teraz kwitną jak oszalałe :wink: :D :tan
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Kontakt:

Post »

Nela one są prześliczne :shock: To już teraz przez Ciebie zachorowałam całkowicie na ich punkcie :D
Muszę jeszcze wyleczyć moją grypkę i ruszam na poszukiwanie mojego pierwszego grudniczka :heja
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Powinny być w każdej kwiaciarni... Tylko nie wiadomo czy z kwiatami... Chociaz zbliża sie normalny termin ich kwitnienia- nie powinnaś miec kłoptów ze zdobyciem. Ja swoje szdzonki mam już przyobiecane synowej- wiec nie mam nic na zbyciu... :wink: Też je trzymałam na polu- i choć to kilka zaledwie członów- pączki mają :D
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Kontakt:

Post »

Na pewno coś znajdę i od razu się pochwalę :wink: teraz jak jestem na forum to trochę wiem jak o nie dbać i może spróbuję swoich sił :tan a z tym wynoszeniem na balkon to jest rewelacja ;:196
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06

Post »

Z tymi białymi grudnikami to chyba rzeczywiście jest tak, że mają w sobie coś z różu, np. te dzyndzelki w środku. Takich całych białych to ja nie widziałam nigdy, tak samo jak całych pomarańczowych, całych czerwonych itd.
Ja mam 5 różnych:
-amarantowy róż
-pomarańczowy (morelowy) z różowym dzyndzelkiem
-czerwony (z domieszką różu)
-biały delikatnie zaróżowiony
-żółty

1 z nich już kwitnie - białek, 2 - żółtek i czerwonek lada moment się rozwiną, a na różowych i pomarańczowym są pąki.
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Witajcie

mam pytanie, czy grudnika po przekwitnięciu obrywa się? Moja koleżanka twierdzi, że swojego grudnika szczypie w miejscach gdzie były pąki, gdzie indziej słyszałam, że urywa się 2 człony?

Dziękuję za odpowiedź
x-C-j
---

Post »

Nie ma potrzeby nic obrywać ani odrywać żadnych członów. :wink:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Nelu! Jakie warunki mają latem na balkonie Twoje Grudniki? Ja mam balkon od strony południowej, osłonięty po bokach; latem, jak przygrzeje słoneczko, istna Sahara. Mogę też zapewnić trochę cienia .
Waleria
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Też mam od strony południowej- ale całe boki osłonięte- dołem prześwity-i to może chłodzi...

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Czarodzieju dziękuję za odpowiedź. Właściwie co za sens obrywać, kiedy by one urosły :;230

moje juz przekwitły. Mam biało-czerwonego a pąki miał bardzo ciemny róż :evil: i dlatego go kupiłam i jasnego róż-brzoskwinia, jakiś dziwny ten kolor :? Mało kwitły ale mam nadzieję, że się zadomowią i rozkręcą.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Nela pisze:Moje grudniki zeszłego roku zrzucały całkowicie pąki- więc tego roku zmieniłam postępowanie z nimi...Lato spedziły na balkonie, gdzie kwitły latem...Staly na balkonie aż śnieg niedawno je przysypał- wniosłam do domu- obsypane pąkami- teraz kwitną jak oszalałe(...)
Tak jak Nela napisała latem grudniaki wzbogacają się mnóstwem świeżej zieleni, by jesienią na krótrzym dniu zawiązać pąki kwiatowe, po wniesieniu do domu rozkwitają i cieszą wzrok ;:63

Ja w zeszłym roku tego nie zrobiłem i wszystkie były całe lato w domu, efekt ;:29 mniej zieleni mniej kwiatów :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”