Cebulki przybyszowe mieczyków

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Malabrz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2008, o 11:30

Post »

a powiedzcie bo jestem laikiem w tej kwesti: czy jeśli mieczyki przekwitły i miejscu dawnych kwiatów wytworzyły sie takie wielkości migdała zgrubienia (wnioskuje nasiona) mogę jakoś przechować i na wiosnę wysiac??? będą z tego nowe okazy???
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Nie próbowałam siewu nasion, wolę ściąć kwiaty po przekwitnięciu, by nie osłabiać cebulki. Trudno powiedzieć, czy ewentualne siewki zachowałyby cechy rośliny matecznej. Mieczyki wytwarzają sporo bulwek przybyszowych, to najprostszy sposób powiększenia swojej kolekcji.
Malabrz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2008, o 11:30

Post »

Dziękuję za odpowiedź ;)
No tak, dopiero się uczę, nie ścinałam po przekwitnięciu bo myślałam ze tak lepiej ...
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maćku!
Ja bym radziła wykopać mieczyki jak najpóźniej z bryłą ziemi i potrzymać je w tym gdzieś w chłodnawym pomieszczeniu, żeby miały wrażenie, że nadal rosną, tylko nadchodzi jesień.
Ja w tym roku na miejscu, gdzie rosły mieczyki, chciałam posadzić coś innego. Stały z tą bryłą ziemi w wiadrze. Niedawno wykopałam inne, które rosły normalnie. Oczyściłam jedne i drugie, i nie widzę różnicy.
Waleria
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Nasiona wytworzone w "zgrubieniach" z reguły różnią się od roślin matecznych, jednak jeśli w otoczeniu rośliny matecznej nie było innych odmian niż ta z której pochodzi matecznik, różnice będą niezauważalne :)
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety, zgadzam się z opinią mirzana.
Normalnie mieczyki sadzimy w końcu kwietnia, na początku maja. Do zakwitnięcia i wytworzenia nowych bulw mają więc pięć miesięcy, bo wykopiemy je w październiku. Według mnie nie ma żadnych szans by "wykonały" cały cykl w dwa miesiące.

Na jednej z rabat miałem posadzone mieczyki trzy lata temu. Przy wykopywaniu bulw pozostały w ziemi bulwki przybyszowe. Nie ruszane przetrwały już dwie zimy i widać po części nadziemnej, iż dzieje im się dobrze. Oczywiście nie były niczym okrywane, ale i zimy były takie sobie.

Może to jest szansa na uratowanie tych mieczyków. Pozostawić w ziemi. Ewentualnie po przyjściu większych przymrozków ziemię okryć materiałami ocieplającymi. I czekać do wiosny. Wykopanym nie wróżę dobrze.
Mietek.
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chcialam Was poprosic o porade.
Kilkadziesiat cebulek mieczykow wysadzilam na przelomie czerwca i lipca do duzych donic-wiader.Cebule zaprawialam.
Nie zakwitly,chociaz mialam nadzieje,ze moze jedak...
Wsadzilam w zyzna ziemie,stosowana do koszykow wiszacych+dalam paleczki nawozowe dla roslin kwitnacych+paleczki nawozowe p.szkodnikom.
Liscie maja wyjatkowo zdrowe,zielone,bez oznak rdzy.
Obecnie najnizsza temperatura to 10stopni.
Mrozow nie spodziewam sie przed grudniem,styczniem.A jeśli beda ,to najwyzej -1 i to krotko.U mnie tylko wieje i pada.
To jak myslicie,mam wykopac teraz,czy jeszcze sie wstrzymac?Mialy tylko 4 msc wegetacji...
Pozdrawiam Danka
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

uzumaki pisze:...
Mrozow nie spodziewam się przed grudniem,styczniem.A jeśli beda ,to najwyzej -1 i to krotko.U mnie tylko wieje i pada.
To jak myslicie,mam wykopac teraz,czy jeszcze się wstrzymac?Mialy tylko 4 msc wegetacji...
Ja bym zostawił. Jeśli zdarzy się przymrozek, który zniszczy liście, to i tak same bulwy w ziemi nie ucierpią, ale wtedy musisz je wykopać. Tak dzieje się np. z bulwami dalii.
Mietek.
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Re: Mieczyki

Post »

Mój pierwszy mieczyk, własnoręcznie wkopany ;:138 :heja

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Śliczny , teraz tylko dbaj o cebulki przybyszowe i wychodujesz sobie ładny zagajnik :!: :D :D
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

A te cebulki przybyszowe - to jak się o nie dba żeby mieć taki zagajnik..?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy zamrą rośliny mateczne , przy wykopywaniu cebul trzeba pozbierać malutkie cebulki przybyszowe utworzone pod cebulą i przechować je tak jak duże , z tą różnicą , że muszą być przechowywane w piasku , dla zachowania wilgotność . Aby zapewnić sobie dobre przyrosty w następnym sezonie , można je posadzić wcześniej w doniczkach w ciepłym pomieszczeniu.
Powodzenia :wink:
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Dobrze wiedzieć, co z malutkimi cebulkami robić.
Tylko skąd miejsce pod zagajnik :)
Pozdrawiam Dana :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz sadzić mieczyki naprawdę gęsto , pod warunkiem dobrego nawożenia :!: Zagajnik nie musi być duży , a na pewno będzie się pięknie prezentował :D
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Mieczyki - cebulki przybyszowe

Post »

Co dolega tej cebulce - świeżo wykopana z ziemi .Jak z nią dalej postępować ? Przy korzeniu zrobiły się jakieś wykwity , narośla - a może to ma tak być?
Obrazek
Obrazek
duduś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”