Glicynia jako drzewko ?

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Glicynia i milin jako drzewko ?

Post »

PESTKA@ pisze:Mam jeszcze jedno pytanie;czy można na tym etapie wzrostu pąków liściowych można odróżnić ,które są liściowymi ,a które zawiązkami kwiatów?
A Twoje drzewko jest szczepione? Bo to lata cale do kwitniecia- nawet szczepionego.
Bo tak na oko- nawet jeśli szczepione- to za małe i za mało było ciete by zakwitnąć.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Drzewko było szczepione i kiedy kupowałam moje to właściwie wyszperałam już kwitnące ,ale ogrodnik nie chciał mi go sprzedać ,bo ponoć z niego chciał dalej pobierać szczepki czy coś....w każdym bądż razie tej wielkości glicynie były kwitnące dlatego zastanawiam się jak wyglądają zawiązki pąków kwiatowych
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cisza....bo moje drzewko zmarzło :( .Obcięłam dość nisko,może wypuści od korzenia,ale wątpliwa sprawa.Mogę sobie je tylko po ogladać na fotkach z zeszłego roku...
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Post »

Witam i proszę o radę
Kupiłam sobie wisterie Amethyst falls,mam nadzieję że tak to się pisze:)
Czy mogę ją uprawiać w doniczce czy raczej do gruntu z nią?
Tak naprawdę to nie wiem nic na temat jej uprawy Obrazek Obrazek
przepraszam za jakość zdjęć
pozdrawiam Iza
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna...Pewnie kupiona w OBI co?Mozna glicynie w donicy hodować..no aż sie prosi aby ja dać do donicy i na taras.Glicynia żeby kwitła powinna mieć podcinane korzenie kiedy rośnie w gruncie wiec donica jest dobrym rozwiązaniem .Oczywiście odpowiednio duża.Drenaż na spód i dobra ziemia ,do tego podpory typu krata na zime dobre osłonięcie donicy i części glicynii żeby nie zmarzła.Spróbuj,w każdej chwili możesz przesadzić do gruntu.
Oglądałam identyczną glicynie w OBI i juz miałam ją koło siebie ,ale cena mnie troche przystopowała.
W internecie masz bardzo dużo wiadomości na temat tego pnącza i cięcia ,bo to bardzo ważne.Na kartce doczepionej do rośliny pisze ,ze nie wymaga cięcia co jest nieprawdą.Dokładny opis cięcia masz w internecie i tego się trzymaj,bo roślinka Ci wejdzie na glowę ;:196
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

piękna i już kwitnie moja dopiero wypuszcza listki .ciekawe czy w tym roku zakwitnie ...

Obrazek

chociaż wątpię bo znowu ją mocno podcięłam bo chcę aby było drzewko ....
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
monika1213
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2010, o 14:45

Post »

Trafilam na ten watek, poniewaz szukalam info o glicyni
i musze sprostowac opinie o Amethyst Falls
to jest po prostu taki gatunek
inna niz chinska i krzewiasta, znalazlam info ze to amerykanska glicynia
jej zaleta jest wlasnie to ze kwitnie od razu i nie trzeba czekac kilku lat, nie jest to kwestia pedzenia, tylko jest to wlasnie taka krzyzowka
Gdzies natknelam sie na info ze maja wade - nie pachna a ..smierdza ich kwiaty. Sa to krzewy wolniej rosnace, karlowate. Ale to tez wyczytane. Kwiaty sa zdecydowanie mniejsze (mniejsze grona). Ale sa piekne i ciesza szybciej niz tradycyjne glicynie. Swoja kupilam na allegro za 40 zl, wiec cena konkurencyjna. Ale na razie czekam na przesylke, wiec nic wiecej nie powiem :wink:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Post »

Hej Monika!
Właśnie też mi się tak wydaje że jest to krzyżówka,o ile dobrze pamiętam gdziś to wyczytałam....moja kwitnie i ma małe kwiaty , nie pachną :(
pozdrawiam Iza
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje glicynie zimę przeżyły ,ale kwitnąć nie mają zamiaru.
Czytałam gdzieś ,że podcięcie korzeni zmusi glicynię do kwitnienia .Kiedy to zrobić?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
lamia68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lis 2011, o 08:57

Post »

Mam pienną glicynię, uformowaną na kształt drzewka o wys. ok. 1.8 m. Mam duże przyrosty, które kika razy w roku skracam.
Szukam pomysłu jak dalej formować koronę, rozszerzyć ją, poprowadzić trochę w górę. Macie pomysły jaki stelaż możnaby zastosować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”