Jestem-menia
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Meniu zajrzyj do mojego wątku na stronę 33.
Opisywałam takie samo zdarzenie jak opisujesz Ty. Mojemu storczykowi odpadł liśc sercowy i okazało się, że prawie cały stożek wzrostu jest zgnity.
Czy na pewno odpadł liśc sercowy? Bo na zdjęciu on jest na swoim miejscu. (Liśc sercowy to najmłodszy liśc, najwyżej umiejscowiony)
Ja swojego posmarowałam roztworem alkoholu i opryskałam Topsinem. Nie wiem czy mi się wydaje, ale poprawiła się trochę kondycja liści. Chociaż aż tak miękkie nie były. W przyszłym tygodniu powtórzę oprysk.
Opisywałam takie samo zdarzenie jak opisujesz Ty. Mojemu storczykowi odpadł liśc sercowy i okazało się, że prawie cały stożek wzrostu jest zgnity.
Czy na pewno odpadł liśc sercowy? Bo na zdjęciu on jest na swoim miejscu. (Liśc sercowy to najmłodszy liśc, najwyżej umiejscowiony)
Ja swojego posmarowałam roztworem alkoholu i opryskałam Topsinem. Nie wiem czy mi się wydaje, ale poprawiła się trochę kondycja liści. Chociaż aż tak miękkie nie były. W przyszłym tygodniu powtórzę oprysk.
- Mamba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do podlewania, to nie do końca zgodzę się, że trzeba je podlewać co 10-14 dni. Teraz, gdy jest gorąco, podłoże szybciej przesycha, a jeśli dodatkowo kwiatek stoi w dość nasłonecznionym miejscu, może wymagać częstszego podlewania. Wszystkie moje storczyki, które przesadziłam do podłoża z Orchidsklepiku, wymagają podlewania co ok. 7 dni. Dłuższe czekanie mogłoby im zaszkodzić. Zawsze trzeba podchodzić indywidualnie do potrzeb każdego storczyka.
Tego wcześniejszego storczyka,teraz bez listka środkowego podlewałam tak około co 9-10 dni jak doniczka robiła się bardzo lekka a korzonki srebrne.
Z obecnych namoczyłam 1,bo były takie same objawy. Ja z reguły kwiatki wolę przesuszyć niż przelać.
Później wstawię ciekawe zdjęcie jednego z moich storczyków ;:13 -ciekawe to przynajmniej dla mnie.
Pa , myję okna a deszczyk mi je popłukuje ;:106
Z obecnych namoczyłam 1,bo były takie same objawy. Ja z reguły kwiatki wolę przesuszyć niż przelać.
Później wstawię ciekawe zdjęcie jednego z moich storczyków ;:13 -ciekawe to przynajmniej dla mnie.
Pa , myję okna a deszczyk mi je popłukuje ;:106