Tarcznik jak i czym zwalczać

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Co trawi palmę i jak z tym walczyć?

Post »

Witam, będąc u przyjaciół przyjrzałam się ich palmie i dojrzałam jakąś chorobę. Wygląda to źle i nie jest to wina przędziorka jak mogłam przypuszczać. Zaatakowane są niższe, a zarazem starsze listki. Podejrzewam, że to ten robal, którego obecność dokumentują zdjęcia. Ponadto chore liście mają miejscami lepki nalot za co też jego winię. Proszę o pomoc zwłaszcza znawcę palm Przemo, ale również innych, którzy mieli taki problem na swoich roślinach. Pozdrawiam i liczę na pomoc. ;:100 ;:100 ;:100 Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To tarczniki poczytaj co tu napisałem odnośnie paprotki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =tarczniki, nic więcej nie trzeba robić.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

leo pisze:Dziękuję za podpowiedź. Mam nadzieję, że zdążymy uratować tą palmę. Zapytam jeszcze jakie błędy popełniono w uprawie, że tarcznik szaleje na liściach palmy? Co sprzyja jego rozwojowi? Dzięki i pozdrawiam serdecznie. ;:31 ;:180
Najprawdopodobniej został przyniesiony z inną rośliną a do tego za suche powietrze w domu. :D :D :D
Awatar użytkownika
Magia
50p
50p
Od: 20 lip 2007, o 16:34

Tarcznik na sadzonce

Post »

Mam wielka prośbę... wzięłam sobie zaszczepkę takiej roślinki. Nie wiem co to za roślinka i co ona ma przy korzeniach. Czy jest to choroba czy taka jej uroda? Jeśli choroba czy inne moje rośliny są zagrożone??? :?

Obrazek
Obrazek Obrazek
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Wygląda mi to paskudnie - tarcznik :(
Dawid
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Na początek domowe sposoby do wiaderka(może być duża miska kuchenna) woda z mydłem i denaturatem. Tym popróbuj zmyć liście. Rób to watą i wacik wyrzucaj bo wówczas masz pewność, że nie roznosisz jaj po całej roślinie.
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

I to paskudnie :evil:

Usuń te tarczki a miejsca, gdzie były przemyj roztworem denaturatu z wodą. Niektórzy radzą oprysk wodą z szarym mydłem.
Dawid
Awatar użytkownika
Magia
50p
50p
Od: 20 lip 2007, o 16:34

Post »

A czy jest jakaś szansa, na pozbycie sie tego świnstwa?
Bardzo spodobała mi sie ta roślina...nawet nie wiem jak sie nazywa ale wczesniej takiej nie widziałam i chciałabym taką mieć :? :cry:

...jest jakis ratunek dla niej?
Awatar użytkownika
KasiaK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2007, o 19:29
Kontakt:

Post »

Ten szkodnik jest trudny do wytępienia. Jest zagrożenie dla innych roślin. Może to drastyczne rozwiązanie, ale uważam, ze nie warto ryzykować i walczyć o tę roślinę.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :P

Tarcznik jest do zlikwidowania i jego wystepowanie nie powinno eliminować rośliny.

Zastosuj po zwilżeniu wcześniejszym woda+detergent , drastycznie mocny drink do spalenia skupisk- na zewnątrz staraj sie usunąć
starą szczoteczką to wszystko. Używaj operacji na mokro-rozsypanie zawartości tarczki
spowoduje rozsianie ;:214 .

Mozna zastosować póżniej jeszcze jedno umycie wodą z mydłem.
Roślinie trzeba zafundować w podłoże pałeczki- najlepiej Provado....Mają szeroką ochronę i długi czas działania.Roślina preparat pobiera z sokami,więc ochrona jest dość dobra.

Moje oleandry co roku przechodzą taką mękę- pomimo innych kwiatów i kolekcji storczyków
nie ma inwazji na pozostałych.

Tak doradzam,
co zrobić ;:111 gdy szkoda każdego kwiatka.

pozdrawiam J ;:59 VANKA
Awatar użytkownika
Sekwoja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2008, o 10:10

Post »

Witam!
Jak pozbyć się tarcznika z draceny? Pomimo oprysku i regularnego usuwania szkodnika na roślinie stale pojawiają się brązowe tarczki. Z góry dziękuję za zainteresowanie!
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Tabletki Provado do doniczki
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Sekwoja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2008, o 10:10

Post »

Kiedyś próbowałam zwalczać tabletkami, ale nie pamiętam ich nazwy. Może te pomogą, spróbuję. Dzięki!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Nie jestem przekonana do skuteczności pałeczek na tarczniki.Walczyłam pałeczkami z tarcznikami na hoi. Niby było lepiej,ale po pewnym czasie znów się pojawiały.
W końcu zrobiłam oprysk Mospilanem.3 krotnie w odstępie tygodnia i zginęły.Bardzo dokładnie pryskałam od spodu i z wierzch,a także w kątach liści.Odpukać,ale od roku mam spokój.
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Chory NN

Post »

Z ukorzenionej gałązki, która była w bukiecie z kwiaciarni wyrosła śliczna roślinka, może ktoś zna jej nazwę?
Niestety ostatnio coś ją meczy. Widoczne są dziwne płaskie robaczki na spodzie liści, nalot na liściach. Próbowałam go ratować preparatem p/mszycom, ale nic nie pomaga. Co dziwne, rozrasta się pięknie, jak gdyby nic jej nie dolegało.
Jak pozbyć się tych brzydkich żyjątek?
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”