Kolorowo owocowo 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolorowo owocowo 2

Post »

Hejka :wit
Dziś piękna, słoneczna pogoda i zerwałam w końcu tą aronię. Więcej przyboru niż tego zbierania. :lol:
Wypróbowałam nowy sprzęcior z ostatnich zakupów , które zrobiłam sobie w grudniu. Super się zrywa , szybko i bez brudzenia rąk. W kilkanaście minut oberwałam 2 kg. Trochę zostało ale to już niech ptaszki sobie się stołują.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halinko tak myślę że chyba tak zrobię , że będę zakładać folię na wiaderka ale trochę grubszą, strecz może być zbyt delikatny żeby wytrzymać zewnętrzne warunki atmosferyczne. ;:108
Asiu będę na bieżąco wszystkie wysiewy wpisywać, na razie sieję rośliny o dużych nasionach, z których będą duże, rozpoznawalne siewki.
Robię tak gdyż nie mam na razie kupnej ziemi a biorę ogrodową w której na pewno będą też chwasty. Mąż mi nawiózł wielką kupę takiego fajnego czarnoziemu, mieszam go z wapnem i obornikiem i tą mieszankę wykorzystuję do siewu zimowego.

Obrazek

Obrazek

Na rośliny o drobnych nasionach muszę jednak kupić ziemię żeby nie rosły chwasty bo będzie z nich dużo ciężej ich się pozbyć. Majeranek to koniecznie musi mieć kupną ziemię.
Robert witam Cię serdecznie. :wit
Myślałam też o wysiewie zimowym pomidorków, przecież co roku mam mnóstwo samosiejek. Mam wczesne odmiany, które nadają się do siewu wprost do gruntu , nasion mam dużo więc czemu nie spróbować, np Poranek.
Myślę że znalazło by się więcej odmian.
Teresko witaj w moim królestwie. ;:138
Sałata to czerwonolistna Rosela, bardzo smaczna, delikatna, będę ją wysiewać ponownie jak i resztę co miałam w zeszłym roku.

Obrazek

Aronia już się suszy nad kaloryferem. :D
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hejka :wit
Wreszcie się doczekałam kuriera z moimi zakupami. :tan
Dokupiłam opakowanie znaczników, są idealne na moje potrzeby. ;:333
Skończyły się kombinacje z czego je zrobić . Do tego są wielorazowe bo marker permanentny bardzo ładnie zmywa się spirytusem, ja do zmywania używam perfum których nie używam. :lol:

Obrazek
Przy poprzednich zakupach kupiłam 3 opakowania i obawiam się że zbraknie. W opakowaniu jest 40 sztuk. :D
Porobiłam już znaczniki na pomidory.
Wystarczy posiać i wcisnąć w doniczkę gotowy już z wpisaną nazwą odmiany.

Obrazek

Zamówiłam oczywiście nasionka.

Pomidorki.
Obrazek

Fasolki szparagowe.
Obrazek

Ogórki.
Obrazek

No i kwiaty.
Obrazek

Czekałam zwłaszcza na te kwiaty bo chciałam już dziś wysiać.
Mam jedną sadzonkę z zeszłego roku Kuklika, który kwitł u mnie na czerwono.
Chciałam jeszcze posadzić Kuklika o żółtych kwiatach. Będą super się komponować ,takie dwa kolorki.
Tak w tej chwili wygląda Kuklik. Z niego zebrałam trochę nasion.

Obrazek

Wysiałam do butelek. Kuklik Chilijski w dwóch kolorach i Szarłat Trójbarwny.

Obrazek

Przy poprzednich zakupach kupiłam takie dynie.
Piżmowa Tromboncino D'Albenga
Piżmowa Lunga Di Napoli
Makaronowa Warszawska
Piżmowa Butternut
Bezłupinowa Olga
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę , kolejną osobę , która już kupiła fajne nasionka.
Chyba i ja muszę pomyśleć aby sobie wcześniej nasiona kupić.
Fajne znaczniki. Gdzie je kupiłaś ?
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu, kupiłam znaczniki w tym samym sklepie internetowym co nasiona. Pojawiły się chyba nie dawno w sprzedaży bo jakoś wcześniej ich nie widziałam. Były ale inne, takie białe tabliczki z ołówkiem pakowane po 10 sztuk. Te co teraz kupiłam są niewiele droższe a o niebo lepsze, bardziej praktyczne i 40 sztuk a nie 10 w opakowaniu. :roll:
Mąż mi kupił ziemię do wysiewu, 2 worki. :tan
Obrazek

Posiałam w 2 butelki Wieczornik Damski w dwóch kolorach, użyłam kupnej ziemi gdyż te bylinki mają drobne nasionka.

Obrazek

Butelki do wysiewu trzeba w połowie rozcinać a dzisiaj podlałam wszystkie jeszcze raz i zakleiłam taśmą. Teraz podlewanie będzie robione przez otwór w górze butelki. Można postawić otwarte i będzie podlewał deszcz i śnieg.

Obrazek

Obrazek
I mam już komplet 15 sztuk wysianych butelek w skrzynce. Teraz muszę skombinować kolejną skrzynkę na dalsze wysiewy. Na razie trzymam w tunelu bo tu są bezpieczne, na dworze muszę najpierw zrobić coś w rodzaju ogrodzenia żeby psy nie dorwały się, lubią się bawić takimi butelkami. :roll:

A to ukorzenia się jagoda kamczacka.
Dla Asi. ;:136

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

O! Widzę, Kasiu, że kupiłaś nasiona dyni Butternut, a chciałam Ci podesłać :)
Zmałpuję sposób z butelkami. Mam ich mnóstwo - po mleku co tydzień z 5 + po sokach. Czasem to i z 10 w tygodniu się zbierze.
Fajne te znaczniki. Muszę się rozejrzeć za takimi przy okazji :)

I jak zimowy zbiór aronii? Suszy się? Jak próbowałam swojej po przemrożeniu i podsuszeniu, co mi coś nie smakowała. Jak na razie, to tylko nalewki z aronii u mnie przechodzą i czasem odrobinę na świeżo podskubywana z krzaka. Za dużo tanin trochę, ale cały czas kombinuję, jak przemycić aronię, bo wiem, że jest zdrowa :)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Kasia , dziękuję ;:196
Ja aronie też tylko w nalewce ;:304 ;:306
Kiedyś zrobiłam dżem z aronii i jabłek .
Zrobiłam w/g przepisu , koleżanka go chwaliła , że taki pyszny, a mi wyszedł okropny.
Musze i ja kupić ziemię , bo jak czytam na forum , wszyscy już coś zaczynają siać, a ja ani ani ;:224 ;:185

Nawet nie chce mi sie planować ….
Ale jak wpadnę w wir, to już nic mnie nie powstrzyma ;:172
Myśle, że jak złożymy namiot, to się zacznie ;
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hejka ;:138
Gosiu nie ma zmartwienia, nasionka były przecenione i aż grzechem byłoby nie kupić. :D
W filmach jest mowa o dużych butelkach 5 litrowych, ja takich nie mam i sieję w 2 litrowych. Jak mi się skończą świąteczne napoje a tym samym butelki to będę siać w mniejszych 1,5 l ale 1 litrowe nie wiem czy nie za małe.
Znaczniki lepiej kupować przy okazji większych zakupów bo za kuriera trzeba zapłacić tyle co 2 paczki znaczników. ;:oj Ale może w stacjonarnych sklepach się znajdzie.

Aronia podsechła, takie rodzynki się zrobiły, nie jest twarda, podjadam sobie na sucho. Jest w pierwszej chwili słodka a potem trochę cierpka. Dobra do podjadania.

Obrazek
Asia pewnie nie możesz już doczekać się szklarenki. :tan
Sałatę można już siać i rzodkiewkę.

Przyjrzałam się nasionom Wieczornika Damskiego i teraz jestem pewna że w mieszance cieniolubnej był. Mam kilka sadzonek ale nie kwitł więc nie wiem w jakim kolorze.
Wysiałam 2 kwiatki w butelki, udało się jeszcze w pierwszą skrzynkę zmieścić.

Obrazek
Wrotycz i Werbena Żyłkowana.

Nie bielę swoich drzewek ale zakładam osłonki plastikowe zwijające , trochę to żmudna robota ale po 4-5 drzewek dziennie będę zasłaniać żeby sobie rozłożyć tę robotę i się nie przemęczyć. :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Kasia jakie odmiany jagody kamczackiej masz? Moja ciotka ma jakąś, w pierwszej chwili owoce niby słodko kwaskowate, a później cierpkie :roll:
Bardzo ładnie zabezpieczone pieńki drzew, przed zającem i słońcem, ładnie też znaczniki wiszą
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23

Post »

Dynię Lunga Di Napoli miałam w ubiegłym sezonie. Fajna dyńka, duża rośnie i miąższ bardzo pomarańczowy ale dla mnie za duża. Redukuję dyńki w tym sezonie jak i cały warzywnik.
Hanna
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej :wit
Kamil jagody mam głównie Wojtki, Duety, Atut, Leningradzki velikan podobno ale jest najgorszy w smaku, kwaśny a powinien być słodki. Atut ma goryczkę. Jak powiszą do lipca na krzakach to robią się na tyle słodkie że można jeść prosto z krzaka. Aurora malutka i jeszcze nie próbowałam jej owoców.
Lubię porządek i lubię wiedzieć gdzie co jest więc takie sobie znaczniki wieszam.
Ale w sklepie gdzie kupuję nasiona są znaczniki takie same jak te kolorowe tylko białe i dłuższe. Kolorowe mają 10 cm a białe 15 cm. No i droższe są. Pomyślałam że jednak przy okazji kupię specjalnie do oznakowywania szczepień. Może nie będą aż tak widoczne i rażące. ;:oj
Haniu podobno dynie piżmowe mają dużo likopenu który działa antynowotworowo. Więc będę jadła ile wlezie. I długo będę żyć. :lol:
Pomidorki i papryki oczywiście też. ;:173

Przesadziłam te moje miernoty pomidorki mini do nowej ziemi i nowych doniczek, do ziemi dodałam trochę kurzaka i proszę...od razu lepiej im, chyba głodowały. Zielone ciemne się zrobiły.
Obrazek

A Ijuński wypuszcza wilka?... Pąk kwiatowy? ;:oj

Obrazek
Tylko te dwa dotrzymały do tej pory, reszta, kaput. ;:163 ;:125
Aronię wsypałam do słoja i zasypałam cukrem. Ciekawa jestem jak długo w ten sposób się przechowa, czy zdążę ją spożytkować.

Obrazek
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23

Post »

Na zdrowie :D
Hanna
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Haniu, trzeba o siebie dbać, prawda? ;:113

Dzisiaj troszkę wysiewów zrobiłam.
Kwiatki.
Obrazek
Wenidium już siałam 2 lata temu, teraz wysiałam resztę nasion co mi zostały.
Kleome i Firletka Chalcedońska jest dla mnie nowością. Firletka jest byliną, rośliną wieloletnią.

Do wiaderek po biedronkowych koktajlówkach wysiałam cebulę.

Obrazek

Obrazek
2 wiaderka Ailsa Craig i 2 wiaderka Octavii. Octavia mi z zeszłego roku została i to dużo nasion mi zostało, mam nadzieję że wzejdzie.

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Matko , Kasia , ale u Ciebie się dzieje
;:oj szalejesz na całego.

Mam nadzieję , że ta metoda Ci wypali, nabędziesz doświadczenia i podzielisz się wiedzą w przyszłym sezonie.
Ciekawe , kiedy kiełki znaczą się pokazywać.
A co zrobisz jak przyjdą mocne mrozy?
Dalej wysiewy bedą na zewnątrz?
Asia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Asiu to będzie kompletny eksperyment. Oglądam wciąż filmy na YouTube, jest ich multum i zauważyłam że bywają w nich sprzeczne informacje.
Na jednym pani ogrodniczka twierdziła że spokojnie można wysiewać tą metodą cebulę, na innym zaś ogrodnik twierdził że cebuli się tym sposobem nie wysiewa gdyż nasiona jak przemarzną to zgniją. ;:14
Ja wysiałam głównie nasiona które mi zostały z zeszłego sezonu. Mam jeszcze paczkę nowych nasion i wysieję ją metodą tradycyjną żeby potem nie zostać na lodzie bez cebuli. ;:oj
Dowiedziałam się też że można spokojnie trzymać wysiewy w tunelu, nie musi być bezpośrednio na zewnątrz.
W razie mrozów i śniegu będę nosiła śnieg do tunelu i zasypywała nim butelki z wysiewami.
Jeśli to wypali i urośnie choć część roślin to będę ją stosować na stałe i będę co roku testować króre rośliny się nadają do zimowego siewu.
A dzisiaj wysiałam sałaty, 5 odmian. Nasiona mi zostały z zeszłego sezonu ale termin wysiewu grubo w zapasie więc powinny wzejść.

Obrazek

Wysiewałam do wiaderek a przykrywka z takich pojemniczków, nie wiem po czym, dostałam je od kogoś.

Obrazek

Obrazek

Na spód skrzynek daję ziemię żeby wilgoć mogła w nią wychodzić albo z powrotem wracać, podsiąkać w razie potrzeby przez dziurki w dnie butelek.

Na razie robię przerwę w wysiewach gdyż mam 5 gatunków traw ozdobnych i chcę wysiać wszystkie na raz więc muszę zgromadzić 5 butelek.
:wit

Edit.
https://youtu.be/jA_ZRzqBNwE?si=lLmK9GHSZ7ykU3lM

Pozwoliłam sobie wkleić link do filmu na temat siewu Winter sowing, który mi się najbardziej spodobał, jest w nim szersza wiedza na temat tego co i w jakich terminach wysiewać. Większość filmów jest skupiona głównie na wysiewie kwiatów a tu jest też mowa o warzywach jakie można wysiać tą metodą.
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Witaj Kasiu!
Przypadkiem trafiłam na Twój nowy wątek. Zimowy siew testowałam w tamtym roku. Super metoda do bylin. Muszę przeszukać nasiona i coś też wysiać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”