Galeria Meggi!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj jakie wspaniałe te giganty ;:111 ten drugi to chyba peloric :roll:
a ten ostatni zupełnie jak moj seledynek vel Pink Panther ;:183 mój kwitnie od początku marca, nie przekwita jeszcze, za to wydłuża oba pędy, na jednym ma już 3 pączki, a na drugim dwa ;:154
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne te Phalaenopsisy... bardzo lubie takie w kropeczki...
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Cześć Meggi!

Po pierwsze gratulacje, pięknie wyprowadziłaś bidulki na prostą!
Po drugie dziękuję za miłe słowa pod moim adresem i przepraszam, że tak późno się odzywam, ale ostatnio doba mi sie okrutnie skurczyła i mam niewiele czasu na przeglądanie forum.
Po trzecie - Generalnie Nobilek ;) potrzebuje okresu spoczynku do ponownego kwitnienia: spadków temperatury, przesuszenia i dużo światła. Szczegółowe informacje są w linku. który pewnie już znasz ale przypomnę, może innym sie przyda :): http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html - w ikonkach po prawej stronie są informacje, które rozwieją wszelkie wątpliwości co do uprawy poszczególnych gatunków.

Drugie Dendrobium - traktuj tak jak pozostałe storczyki, podlewaj, daj mu dużo światła i uzbroj się w cierpliwość :). Niebawem pewnie wypuści albo pęd kwiatowy albo całkiem nową roślinkę gdzieś z boku pseudobulwy. Moje reanimowane D. bez korzeni i z jednym pozostałym liściem właśnie tak zrobiło :), więc Twoje z korzonkami powinno tym bardziej wziąć się za siebie ;).

Z pędami wychodzącymi ze stożka wzrostu nie miałam jeszcze doczynienia ale temat już się parokrotnie przewijał na forum (głowy nie dam ale coś mi majaczy, że w wątku u Zuzulca i Laurelina?), i chyba jeszcze nie wiadomo co to w praktyce oznacza, poza większą oryginalnością :).

Pozdrawiam serdecznie,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Dokładnie Myszek,
Falenopsis taki był właśnie u mnie i u Pawła ... Cały czas kwitnie, miałam niestety problemy z korzeniami - zły dostawca plus zapewne złe obchodzenie sie w sklepie - co nie jest nowością sprawiły, że po raz pierwszy i ostatni kupiłam tam storczyka.
Sama jestem ciekawa co z tego będzie .. poczekamy, zobaczymy .. a spostrzeżenia na pewno opiszę w swoim wątku ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Meggi cudowne są Twoje storczyki :D Normalnie mnie zatkało :shock: Niestety ja nie mam storczyka ale "choruję" na niego i zamierzam się w najbliższym czasie wyleczyć 8)
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Do czego przesadziłas chore storczyki? Do kory czy jakiejs mieszanki?
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p
Od: 12 lut 2008, o 21:21

Post »

Joanne! Właśnie byłam w Twojej galerii i widziłam Twojego pięknego seledynka. Ślicznota z niego. Ja mojego kupiłam z bocznym pędem, jednak zauważam, że on w ogóle nie rośnie.... nie wiem dlaczego....

Poza tym... przeglądam forum i zauważam, że piszecie, by używać 1/4 czy 1/3 dawki nawozu dla storczyków. Ja póki co używam nawozu firmy bio ekor i daję go tyle ile pisze producent. Tu moje pytanie:
Dlaczego sugerujecie by dawać tylko 1/4 tej dawki?

Pozdrawiam Was gorąco!
Maria

Ps. Co sądzicie o nawozie bio ekor? Dobry jest?
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Meggi, dziękuję za odwiedziny :wink:
co do nawozu, nie znam tego co Ty używasz. A piszemy o 1/3-1/4 dawki, bo np ja daję nawozu do każdego podlania (co czwarte podlanie-dokładne przelanie samą wodą). Jeśli używasz nawozu zgodnie z zaleceniami producenta to tylko raz na miesiąc nawozisz :!: osobiście uważam że wygodniej :oops: jest podlewać za każdym razem z nawozem i co jakiś czas pamiętać by przelać czystą wodą niż główkować kiedy to nadejdzie czas na nawóz :lol: poza tym storczyki to tak delikatne rośliny że są bardzo wrażliwe na nawożenie i trzeba uważać by nie przesadzić :oops: a jak masz mniejsze stężenie nawozu to o przenawożenie trudniej :roll:
Trochę lakonicznie to napisałam ale mam nadzieję że zrozumiesz o co mi chodzi :oops:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

AAAAaaaa, teraz rozumiem. Na moim nawiozie jest napisane, by dawać nakrętkę nawozu na litr wody co 14 dni, dlatego nie wiedziałam o co chodzi z tą 1/4 dawki.
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

Witam Was ponownie! Żebym się nie rozpaskudziła sukcesami storczykowymi...musiały się pojawić nowe problemy... :roll:

Podczas kąpieli zauważyłam na niedawno kupionym falku kilka robaczków. Ziemia "storczykowa" też nie wyglądała za ciekawie. Pałeczki na robale nie działają wcale z tego co widzę. Wyjęłam falka z doniczki żeby obejrzeć korzenie i nie wygląda to za ciekawie. Sphagnum samo "odpadło" od reszty, ziemia też jakaś taka luźna. Oto fotki:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Nie wiem czym mogłabym teraz potraktować tą "wielką czarną dziurę". Z tego co zaobserwowałam w okolicy tej czarnej "plamy" łażą robalę, pomimo przemycia korzeni wodą z delikatnym mydłem a także koktajlem.

Czy istnieje jakiś prosty do nabycia środek jakim mogę potraktować roślinę?

:roll:
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

Pomózcie proszę :cry:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co to za robale?
acidantera
100p
100p
Od: 14 kwie 2008, o 21:14

Post »

ojoj niestety ja się na tym nie znam ale czym prędzej trzeba coś zrobić poradź się kogoś doswiadczonego posprawdzaj na stronach w tym temacie .. nie wiem idź do ogrodnika .. mam nadzieję że ktoś ci pomoże .. Ludzie pomóżcie !!!

powodzenia ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Zajrzyj do mnie a poczytasz rady znawczyn:)..Daj znac czy cos sie przydało.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

marniutki ten Phalaenopsis. wiem, że może się nie znam, ale te zżółkniałe korzenie to raczej są zgnite... ostatnio czesto mam do czynienia z korzeniami Phalaenopsisów, ale te, co miękkie/przyschnięte/żółte/brazowe ucinam. twój wygląda na przelanego, bo korzenie nie są srebrne, tylko zielone, co znaczy, że mają dużo wody. no i Phalaenopsis jest zdeformowany: widać łodygę kwiatową wyrastającą ze stożka wzrostu. Jak tak, to on już tam nie będzie rósł, może uschnie lub puści odrost.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”