Cześć
Meggi!
Po pierwsze gratulacje, pięknie wyprowadziłaś bidulki na prostą!
Po drugie dziękuję za miłe słowa pod moim adresem i przepraszam, że tak późno się odzywam, ale ostatnio doba mi sie okrutnie skurczyła i mam niewiele czasu na przeglądanie forum.
Po trzecie - Generalnie
Nobilek ;) potrzebuje okresu spoczynku do ponownego kwitnienia: spadków temperatury, przesuszenia i dużo światła. Szczegółowe informacje są w linku. który pewnie już znasz ale przypomnę, może innym sie przyda

:
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html - w ikonkach po prawej stronie są informacje, które rozwieją wszelkie wątpliwości co do uprawy poszczególnych gatunków.
Drugie
Dendrobium - traktuj tak jak pozostałe storczyki, podlewaj, daj mu dużo światła i uzbroj się w cierpliwość

. Niebawem pewnie wypuści albo pęd kwiatowy albo całkiem nową roślinkę gdzieś z boku pseudobulwy. Moje reanimowane
D. bez korzeni i z jednym pozostałym liściem właśnie tak zrobiło

, więc Twoje z korzonkami powinno tym bardziej wziąć się za siebie ;).
Z pędami wychodzącymi ze stożka wzrostu nie miałam jeszcze doczynienia ale temat już się parokrotnie przewijał na forum (głowy nie dam ale coś mi majaczy, że w wątku u
Zuzulca i
Laurelina?), i chyba jeszcze nie wiadomo co to w praktyce oznacza, poza większą oryginalnością

.
Pozdrawiam serdecznie,