"Tygrysek","Kleksik"i in. MariiTeresy
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ło matko ale sabotek
widziałam podobne na wystawie i jak jeszcze raz spotkam to nie przepuszczę
Też jestem ciekawa ile trzeba czekać na kwitnienie z nowej rozetki
mój różowy ma 2 nowe już dość duże i liczę że mnie mile zaskoczy
A brzoskwinka nic dodać nic ująć, "apetyczna"

widziałam podobne na wystawie i jak jeszcze raz spotkam to nie przepuszczę

Też jestem ciekawa ile trzeba czekać na kwitnienie z nowej rozetki

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
ten jak tylko rozetka dorosła do rozmiarów poprzedniej zaczął wypuszczać pęd kwiatowyJeanne pisze:Ło matko ale sabotek![]()
widziałam podobne na wystawie i jak jeszcze raz spotkam to nie przepuszczę![]()
Też jestem ciekawa ile trzeba czekać na kwitnienie z nowej rozetkimój różowy ma 2 nowe już dość duże i liczę że mnie mile zaskoczy
![]()

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
listki w jasne plamkiStorczykowa pisze:cudowne Phalaenopsisy no i Paphiopedilum... ono ma listki w kratkę? kwiat ma cudowny.

miło mi że się podobaja nie tylko mnie

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za zdjęcie Pieguska
Dopiero teraz zauważyłam. Jest naprawdę "przecudnej urody" jak mawia P.Bałtroczyk :P A wiesz, że najprawdopodobniej należy do grupy STUPID ? (Piegusek, nie Bałtroczyk :P ) O czym mowa zobacz tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=256
Widzę, że wybierasz bardzo ciekawe "umaszczenia" orchidei. Falenopsis pod Brzoskwinką... aż oczy mi się śmieją. Ciekawe czy tez S T U P I D?
Sabotek ujął mnie swoimi kolorami.

Widzę, że wybierasz bardzo ciekawe "umaszczenia" orchidei. Falenopsis pod Brzoskwinką... aż oczy mi się śmieją. Ciekawe czy tez S T U P I D?
- MariaTeresa
dzięki,pewnie jest stupid ("Piegusek")skoro na świeżo rozkwitłych ma zielony kolor na płatkach, potem już nieNarine pisze:Dziękuję za zdjęcie PieguskaDopiero teraz zauważyłam. Jest naprawdę "przecudnej urody" jak mawia P.Bałtroczyk :P A wiesz, że najprawdopodobniej należy do grupy STUPID ? (Piegusek, nie Bałtroczyk :P ) O czym mowa zobacz tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=256

link się przydał bo naprowadził mnie na trop pochodzenia innego falenopsisa(tego pod Brzoskwinką) wygląda jak z linii Ever-Spring King, chociaż oczywiście to są wszystko siewki no name, dlatego sama nadaje im imię

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Witaj Mario-Tereso
odwiedziłam Twoje tropiki, o kwiatach pozwolisz ,ze nie powiem- one same za siebie
przemawiają.
Zastanawiam się..... napisałaś od siewek...i nadajesz własne imiona :P
Tutaj zahaczyłam :P o temat.
Jesteś fitopatologiem, wiem jak przydatna jest to dziedzina i znajomość takiego tematu
w uprawie storczyków i innych trudniejszych kwiatów.
Podziel się z nami informacjami o Twojej uprawie. Pewnie wielu z nas to zaciekawi.
Moja ciekawość jest nieokiełznana - sama hoduję z czystej ciekawości od siewek kilka
storczyków i.....pewnie na finał zabraknie mi życia ,a cierpliwości to na pewno!.
Niestety, to nie dlla mnie , już dawno temu stwierdziłam .
Ale podziwiam, gdy kogoś to pasjonuje . Sekunduje wyczynom koleżanki, która ma sukcesy odnotowane na świecie w krzyżowaniu falenopsisów *dobrej maści*.
Ojjjjjjj bardzo to jest ciekawy temat .
Myślę, ze w olnej chwili napiszesz parę słów - relacja z pola bitwy :P niech powstanie.
Gratuluję piękna w storczykach.
Przyjemności z kwitnienia to oczywiste wiele życzę ,
a powodzenia również i zawsze ....
J
VANKA

odwiedziłam Twoje tropiki, o kwiatach pozwolisz ,ze nie powiem- one same za siebie
przemawiają.
Zastanawiam się..... napisałaś od siewek...i nadajesz własne imiona :P
Tutaj zahaczyłam :P o temat.
Jesteś fitopatologiem, wiem jak przydatna jest to dziedzina i znajomość takiego tematu
w uprawie storczyków i innych trudniejszych kwiatów.
Podziel się z nami informacjami o Twojej uprawie. Pewnie wielu z nas to zaciekawi.
Moja ciekawość jest nieokiełznana - sama hoduję z czystej ciekawości od siewek kilka
storczyków i.....pewnie na finał zabraknie mi życia ,a cierpliwości to na pewno!.
Niestety, to nie dlla mnie , już dawno temu stwierdziłam .
Ale podziwiam, gdy kogoś to pasjonuje . Sekunduje wyczynom koleżanki, która ma sukcesy odnotowane na świecie w krzyżowaniu falenopsisów *dobrej maści*.
Ojjjjjjj bardzo to jest ciekawy temat .
Myślę, ze w olnej chwili napiszesz parę słów - relacja z pola bitwy :P niech powstanie.
Gratuluję piękna w storczykach.
Przyjemności z kwitnienia to oczywiste wiele życzę ,
a powodzenia również i zawsze ....
J

- MariaTeresa
Oj sorryJovanka pisze:Witaj Mario-Tereso![]()
Zastanawiam się..... napisałaś od siewek.... JVANKA

chociaż myślałam o tym ale jak hobbysta, a na poważnie to wygląda to dość utopijnie
wysiać w sterylnych warunkach nie jest to problem w laboratorium, w domu od biedy też można się postarać ale co potem, jak wyrosna np.tysiące,setki tysięcy ...koszty uprawy doprowadzania do kwitnienia w naszym klimacie...? w tym czasie masowo zalewają nasz rynek storczyki z trochę cieplejszych krajów..
Chyba wolałabym już produkować i sprzedawać kultury grzybów zwalczających patogenne, na czym się znam lepiej i trwa to króciutko, bo chyba jeszcze nikt nie zajął się antagonistą Fusarium, mimo, że badania były i opracowania są dostępne.Na szczęście życie mnie do tego jeszcze nie zmusiło

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Dziękuję M-T
,
zaspokiłam swoją ciekawość.
W sprawie wysiewania, hodowania od pierwszej fazy mam takie samo zdanie.
Te przypadki krzyżówek , które robi koleżanka są unikalne.
Właśnie rozmiłowana w określonej grupie ,pchają do takich ekstremalnych wyczynów- i udaje się.Sa to grupy ciekawe, rzadko spotykane -to rodzinka :P Phalaenopsis violacea.
Na tych popularnych nie ma to sensu skoro masowo schodzą z *taśmy* prawie.
Ja też jestem nią zauroczona , choc....właściwie niczym nie zaimponuje wobec hybryd. Unikalnością -to jedyne jakie mi sie nasuwają ,zapachem.
Ale jest w grupie pereł i zrobienie z niej cuda nowego , to mistrzostwo świata.
Łauuuuuu
- gdyby nie ciekawość ludzka ,to siedzielibyśmy pewnie jeszcze w jaskiniach
A w grzybkach, pleśniach bakteriach - jest nie mniejszy łądunek ciekawych tematów,pewnie kiedyś wywołamy sobie temat.
Warto przybliżać sobie i takie zagadnienia.
Pozdrawiam cieplutko , słonecznie,wiosennie.
J
V A N K A

zaspokiłam swoją ciekawość.
W sprawie wysiewania, hodowania od pierwszej fazy mam takie samo zdanie.
Te przypadki krzyżówek , które robi koleżanka są unikalne.
Właśnie rozmiłowana w określonej grupie ,pchają do takich ekstremalnych wyczynów- i udaje się.Sa to grupy ciekawe, rzadko spotykane -to rodzinka :P Phalaenopsis violacea.
Na tych popularnych nie ma to sensu skoro masowo schodzą z *taśmy* prawie.
Ja też jestem nią zauroczona , choc....właściwie niczym nie zaimponuje wobec hybryd. Unikalnością -to jedyne jakie mi sie nasuwają ,zapachem.
Ale jest w grupie pereł i zrobienie z niej cuda nowego , to mistrzostwo świata.
Łauuuuuu

A w grzybkach, pleśniach bakteriach - jest nie mniejszy łądunek ciekawych tematów,pewnie kiedyś wywołamy sobie temat.
Warto przybliżać sobie i takie zagadnienia.
Pozdrawiam cieplutko , słonecznie,wiosennie.
J

- MariaTeresa
Dzięki Jovanko
To prawda,że ciekawość ludzka to napęd postępu technicznego
Jestem tak zmęczona
takim małym"motorkiem pełnym energii i pomysłów",że może dopiero jak go trochę odchowam, będę coś sama "wymyślać"
A propos grzybków, niektóre hodowane na pożywkach w szalkach Petryego też potrafią być piękne, deseń, kolory, przypominają nawet płatki śniegu, tylko różnobarwne
,żeby było zabawnie najpiękniejsze desenie tworzyły grzybki ze śmietniska
ale zapach fatalny, zdrowia też nie dodają

kwiaty w absolutnej przewadze

Jestem tak zmęczona

A propos grzybków, niektóre hodowane na pożywkach w szalkach Petryego też potrafią być piękne, deseń, kolory, przypominają nawet płatki śniegu, tylko różnobarwne

ale zapach fatalny, zdrowia też nie dodają

kwiaty w absolutnej przewadze

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
Oj ja teżdewuka pisze:Ale śliczności - mam słabość do tych łaciatych, no i ten sabotek.

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy