Drzewko na dzialce :)

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

naturelover pisze:Ta czesc dzialki to dawne pole rolne wiec ziemia moze być wyjalowiona,
Raczej wręcz przeciwnie, nie słyszałeś o nawozach i nawożeniu?

A dół możesz wykopać, tylko po co aż metrowy? 60-70 cm głębokości to już dużo. Albo się ta twoja hodowla dostosuje do warunków miejscowych, albo nie, a drzewo tej wielkości (docelowej) zapewne i tak korzeni się głębiej, niż ten dołek wykopany do posadzenia. Jeśli dojdzie do poziomu wody, albo do skały, czy co tam znajdzie pod spodem, i nie spodoba się mu, to i tak zacznie chorować, bo warunki mu nie będą odpowiadały. A wszystkich warunków do rozwoju takich drzew nie możesz zmienić (w swoim ogródku), jeśli dysponujesz innymi, niż te drzewa lubią albo tolerują.

Ale pocieszające jest to, że w naturze nikt nie sypie nawozu, nie wymienia ziemi, a drzewa rosną :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
naturelover
50p
50p
Od: 28 mar 2008, o 17:23

Post »

Racja,ale myslalem raczej o pewnej ochronie przez kilka pierwszych lat.Starsze dzewo predzej sobie poradzi w trudnych warunkach.
Nie znam sie na glebach wiec myslalem ze ziemia dla kwiatkow jest najlepsza(chodzi o to ze czym skorupka...)kopalem ostatnio slupki pod altanke,bylo jakies 50-60cm czarnej ziemi a pod nia biala jakbyglina zmieszana z piaskiem,bardzo to twarde.jakies 10m od planowanego miejsca posadzenia jest 1 ar mokrego terenu(dziwne reszta jest sucha,moze jakies zrodlo)wiec woda jest.Dzialka lezyna pod poludniowo-wschodnim stokiem gory,zaraz pod nim.w poblizu duzo sosen i swierkowale nic nie bedzie zacieniac,klimat beskidzki.Kasa na odzywki jest przygotowana.Wiec co dalej sadzonki juz mam w doniczkach :D .Prosze powiedzcie krok po kroku jak to najlepiej zrobic.Planuje tez posadzic kilka sosen i swierkow,chyba sie nie beda "gryzly"ze soba?
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Mamutowiec raczej nie ma specjalnych wymagań co do gleby, najlepiej postąpić standardowo, czyli wykopać dołek 2 razy większy od bryły, ziemię wykopaną wymieszać z jakąś ziemią próchniczną i posadzić. W warunkach Polskich prędzej będzie miał problemy z mrozami, niż z glebą.

Świerki i sosny nie będą się gryzły, przynajmniej dopóki ich korony się nie zetkną. A jak się zetkną to zacznie się wyścig po światło i drzewa będą bardzo szybko rosły w górę, ale część bocznych gałązek może zasychać.
Roman
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Radegast, dzięki za zwrócenie uwagi :) Ale nie bądź purystą, jak i ja nie jestem :D

Może dlatego, że nie lubię sformułowania "wielka litera", wolę "duża litera", mam takie lekkie skrzywienie. I jeśli poczytasz uwagi moderków, na pewno zauważysz, że nie jesteśmy aż tak bardzo skrupulatni (ostrzy w ocenach). A na pewno nie jesteśmy uszczypliwi :wink:

Przepraszam wszystkich za odbiegnięcie od tematu wątku, ale uznałam, że powinnam odpowiedzieć...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Drzewko na dzialce :)

Post »

Radegast pisze:...Witam, nie chcę być uszczypliwy ale skoro poprawna polszczyzna to piszemy wielką literą a nie dużą pozdrawiam serdecznie
http://www.rjp.pl/?mod=oip&type=inne&id=728&letter=
Pozdrawiam, Jagoda
naturelover
50p
50p

Post »

Postanowilem moje sadzonki zostawic jeszcze przez rok na wysach zeby nabraly sil a na przyszla wiosne do ziemi.sa w doniczkach juz od kilku dni i nie wygladaja jakby sie braly do zycia.Koncowki dolnych galazek zrobily sie brazowe jakby usychaly mimo ze podlewam i zraszam codziennie.Doniczki stoja w najsloneczniejszym miejscu ogrodka,z pogoda jest roznie ale bylo troche slonca w ostatnich dniach.Ziemia prosto z ogrodniczego,lekko kwasna(wymieszalem z nawozem organicznym w proporcji z opakowania.Czy cos nie tak?pomozcie prosze one nawet nieodchylaja galazek od pienka,moze prez to ze byly ponad dwa dni w kartonie?
anielka127
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2008, o 08:31

Post »

Może topola. Drzewo wielkie i piękne. Powinno sie sprawdzic :wink: :wink:
naturelover
50p
50p

Co myslicie o tym?

Post »

To jest moje nowe drzewko(sequoiodendron giganteun),ma 2,1m wysokosci bez doniczki i rosnie od 9 lat.Zastanawiam sie jak i kiedy to wsadzic w grunt.Dajcie jakies rady. Obrazek
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

Sekwoje, to potężne drzewa...
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Oj sekwoje to jeszcze rarytas w Polsce. Czy można teraz wysadzać? Nie mam pojęcia bo praktycznie drzewa znam jedynie z filmów dokumentalnych bbc. Piękne drzewko.
naturelover
50p
50p

Post »

Dokladnie to mamutowiec.Dalem za niego kupe kasy (ok 550 pln)i nie chce zawalic sprawy,chyba rozumiecie:),wiem ze tu mi dobrze doradzicie.Mam duzo miejsca wiec to ze potezne to mnie cieszy i ufam ze szybko urosnie.Boje sie tylko zimy...
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

W Londynie?
naturelover
50p
50p

Post »

Chce go posadzic w Polsce,ale tu go kupilem na ebuy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Są dwie opcje posadzenia: można posadzić zwyczajnie, wyciągnąć z doniczki i do ziemi [termin dowolny], ale wówczas należy mocno podlewać przez kilka lat i zimą okolice pnia przysypywać grubą warstwą kory, trocin itp.
Drugi sposób może być trochę ryzykowny, ale drzewko mogłoby rosnąć lepiej: wyciągnąć drzewko z donicy i poodwijać trochę lub całkowicie korzenie. Korzenie długości więcej jak 40 - 50 cm można trochę przyciąć. Wykopać duży dół i posadzić. Ten sposób sadzenia raczej tylko wiosną lub w sierpniu/ wrześniu.
Roman
naturelover
50p
50p

Post »

Witam
Wlasnie wybieram sie do polski i zabieram mojego "olbrzyma" :D ze soba.Mam tylko pewne obawy co do wsadzenia go w glebe.Otusz po przesadzeniu do wiekszej donicy galazki zaczely brazowiec i schnac od strony pnia :oops: ,teraz juz sie pozbieral i mimo ze galazki sa suche to na koncach sa juz dosyc znaczne odrosty i wiem ze "wziol sie za siebie".Teraz pytanie czy jak go przesadze to znow bedzie chorowal?zajelo mu prawie 2 miesiace odzyskanie formy i boje sie ze po wsadzeniu bedzie to samo i to moze go wykonczyc,poza tym bedzie zima ktora nie jest najlepsza dla tego typu drzewek.
macie jakies pomysly...? :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”