Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika tak około 180*
Co do ciacha ze śliwkami to robię wszystko tak jak jest w przepisie > dodam tylko tyle że mogę dać na wynos > sernik, makowiec .........
a tego nie daję
Za słodkim to ja raczej nie przepadam > tak ot kawałek od czasu do czasu, ale to to bym chyba sama na dwa posiedzenia sama zjadła
Dziękuję Kasiu
już wiem na jaką temperaturę nastawić piekarnik. Ciekawa jestem czy mój drożdżowiec wyrośnie. Zawsze trzymałam ciasto drożdżowe w ciepełku
Pozdrawiam, Elżbieta
Wyrabiamy ciasto tak jak drożdżowe.
Po wyrośnięciu, formować malutkie kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego ) > zostawiamy do wyrośnięcia.
Smażymy na głębokim tłuszczu.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem .
Figuniuja mam takie pytanko odnośnie tego ciasta z ,,pijanymi śliwkami,,Kupiłam słoik nutelli 400g ile mam jej dac do masy???Połowę???
Śliwki pijane leżą już w słoju od tygodnia i jakoś dziwnie znikają
Ja też kupuję ten duży słoik i daję tak około 3/4 słoika > bo ja lubię czekoladę
Śliwki pod prąd > ewentualnie następnym razem konieczne jest kupowanie 2 opakowań
FIGOciasto z nutelką i śliwkami upiekłam Jest przepyszne i chyba pyszniejszgo nie jadłam.
Zmodyfikowałam troszke przepis
Z wytworzonego likieru;(śliwki+wódka)zrobiłam poncz do biszkoptu,tzn tym likierem nasączyłam spód i resztę ,która została dolałam do masy oprócz śliwek.Ciasto jest bardzo alkoholowe Na wierzch zamiast czekolady posypałam kawą.W jednym kawałku ciasta cała poezja;ciasto,alkohol ,kawa