Skoczogonki - małe robaczki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Rada Sylwinki jest bardzo słuszna. Pozostały na dnie ponieważ jest tam w dalszym ciągu dość mokro.
Wyjmij roślinę z doniczki i otrzep bryłę korzeniową uderzająć nią lekko o podłogę.
Sprawdź czy w środku bryły korzeniowej jest trochę luźnej ziemi. Jeśli tak to ją usuń i nie przejmuj się, że trochę uszkodzisz korzenie. Te zewnętrzne będą nie uszkodzone więc roślina zbytnio nie ucierpi.Tak przygotowana bryłę włóż do wiadra z wodą Wody tylko tyle by zanurzyć korzenie. Poczekaj 5 minut. Jeśli coś tam jeszcze zostało weszło do wody. Wyciągnij roślinę połóż w wannie do obcieknięcia. Potem Nasyp ziemi do wygrzebanego otworu w korzeniach i wstaw do nowej doniczki uzupełniając ubytki nową ziemią. I na kilka dni zapomnij o podlewaniu. Jak wierzchnia warstwa przeschnie to zroś ją i tyle.

Postaraj się kupić doniczkę z większym otworem w dnie. Ja wówczas jak mam różne podejrzenia to wkładam mały palec do otworu doniczki i jak jest wilgotno to nie podlewam.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja na Twoim miejscu bym usunął całą ziemię, przepłukał korzenie wodą i wsadził do nowej ziemi. Albo podlej jeszcze raz preparatem chemicznym tak by ciecz wyszła aż na podstawkę i zostaw ją przez 2 - 3 godziny. W tym czasie kwiatek umieść w piwnicy.
Co na to Panie specjalistki?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Nie jestem specjalistką,ale też bym tak zrobiła jak Erazm,bo jestem mało cierpliwa
by czekać co bedzie dalej.
Opłukałabym korzenie w wodzie i wsadziła wszystko do nowej ziemi. :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak zrobiłem z dużą bo 1,5 m palmą.
Pozdrawiam Andrzej.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Może i ja wtrącę swoje zdanie, ja nic bym nie robił z bryłą korzeniową tylko kupiłbym preparat o nazwie Karate domieszał zdwojoną dawkę i podlał nią tak kwiat by woda przelała się na podstawek a potem szczelnie owinąłbym folią całą doniczkę razem z podstawkiem zawiązując przy podstawie rośliny- te robaczki to moim zdaniem ziemioródki i są to larwy bo osobnik dorosły to maleńka muszka którą ciężko dostrzec, to sprawdzony preparat i sposób. :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ależ nie są to ziemiórki, a Mary nie pisze nic o fruwających wokół muszkach.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podzielam zdanie Przemo co do podlania. Pisałem o swoich 2 propozycjach wyżej. Zamiast Karate bym użył do podlania Mospilan 20 SP.
Pozdrawiam Andrzej.
x-C-j
---

Post »

KaRo pisze:Ależ nie są to ziemiórki, a Mary nie pisze nic o fruwających wokół muszkach.
Karo ja nie pisałem o ziemiórkach tylko ziemioródkach a te są białe i jak podlewa się kwiat to widać ich całe roje ruszające się jak milimetrowe wężyki. Ja zresztą też je miałem u siebie w dracenie i zlikwidowałem właśnie w wyżej opisany sposób ale może to jakieś inne robaszki, a muszki ziemioródki tzn osobnika dorosłego nie byłabyś nawet w stanie zauważyć są tak małe i po złożeniu jaj giną,że jedynie po ruszających się larwach poznaje się że w ogóle są.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Przemo pisze:
KaRo pisze:Ależ nie są to ziemiórki, a Mary nie pisze nic o fruwających wokół muszkach.
Karo ja nie pisałem o ziemiórkach tylko ziemioródkach a te są białe i jak podlewa się kwiat to widać ich całe roje ruszające się jak milimetrowe wężyki. Ja zresztą też je miałem u siebie w dracenie i zlikwidowałem właśnie w wyżej opisany sposób ale może to jakieś inne robaszki, a muszki ziemioródki tzn osobnika dorosłego nie byłabyś nawet w stanie zauważyć są tak małe i po złożeniu jaj giną,że jedynie po ruszających się larwach poznaje się że w ogóle są.
Gdzie moge znaleźć informacje o robalach ziemioródkach Przemo?
Pierwszy raz słyszę o czyms takim , w necie też nie znalazłam.

Żyworódka - to roślina,to wiem.
x-C-j
---

Post »

Karo ja mam starą książkę Margot Schubert, Rob Herwig i w niej pisze o ziemioródkach chyba że jest błąd w druku i faktycznie są to jak napisałaś ziemiórki.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Chodzi najprawdopodobniej o skoczogonki.
x-C-j
---

Post »

Bardzo możliwe nie znam aż tak dobrze robali.
Awatar użytkownika
Mary
100p
100p
Od: 29 wrz 2006, o 09:53

Post »

przeraża mie stosowanie chemii w zdwojonych dawkach, zwłaszcza że kumquaty są dość delikatne i do tego mój ma pierwszy wyhodowany u mnie owocek, który jeszcze nie dojrzał :(
pozdrawiam
M.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uważam, że nie ma potrzeby stosowania podwójnej dawki chemii. Podlej tylko tak by preparat stał w podstawce. By zniszczył robactwo musi nasiąknąć nim cała ziemia w donicy.
Pozdrawiam Andrzej.
x-C-j
---

Post »

Może będziecie uważać że się wymądrzam ale takie preparaty nie mają bezpośrednio wpływu na roślinę bo i tak jeżeli rośliny pobierają tą chemię przez korzenie to tylko jakieś 10 % tej dawki więc nie zaszkodzi ona roślinkom, a na pewno zlikwiduje robactwo gdyby to były preparaty typowo wchłanialne przez rośliny na robactwo żywiące się sokiem na liściach roślin to nigdy bym nie napisał żeby stosować podwójną dawkę bo ta mogłaby zaszkodzić roślinom.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”