Ogród leśny.Jak upiększyć las?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p
Od: 6 lip 2007, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki adamza07 oraz szkolka ismena. Te krzewy ze zdjęć wygladają świetnie. Według mnie to bardzo ciekawe rozwiązanie -krzewy kwiatowe w lasku.
Tak Chatte. W naszym lasku nie ma wilgoci. Ziemia jest sucha. Dziękujemy serdecznie Wam za te sugestie. Uzbierał się dzięki Wam "alfabet" roślin, o których uprawie będziemy starali dowiedzieć się jak najwięcej.
Dziękujemy bardzo Maria Teresa i zelwi. Właściwie tylko wrzośce były na razie w naszych planach bo tylko tych roślinek byliśmy pewni jeśli chodzi o wymagania. Także wrzośce na pewno wysadzimy. Natomiast borówka amerykańska jest chyba dosyć droga. Do tego trzeba kupić dwa krzaczki - męski i żeński. Ale w przyszłości zobaczymy...pozdrawiamy i jeszcze raz serdecznie dziekujemy.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Polecam przewodniki Związku Szkółkarzy Polskich - obrazki, wymagania, parę tysięcy roślin do wyboru:
http://www.zielentozycie.pl/gdzie.htm
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Sięgnijcie do źródeł. Polecam wyprawę na leśną suchą polanę! Popatrzcie co tam rośnie! Latem można się położyć i wdychać zapach sosen i ziół rosnących na suchej nagrzanej słońcem ziemi - marzenie!
Proponuję zainwestować w rozchodniki, macierzanki, kostrzewy itd.
Aśka
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Pisałam o wrzosach, wrzośce potrzebują trochę więcej wilgoci (płytszy system korzeniowy) niż wrzosy i kwitną w innych terminach
http://www.majewscy.com.pl/obrazki/wrzo ... owisko.jpg
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

fotoartysci pisze:. Natomiast borówka amerykańska jest chyba dosyć droga. Do tego trzeba kupić dwa krzaczki - męski i żeński. Ale w przyszłości zobaczymy...pozdrawiamy i jeszcze raz serdecznie dziekujemy.
Nie borówka amerykańska jest samopylna - to jagoda kamczacka wymaga zapylacza i jest sadzona w parach . Borówkę amerykańską warto wziąć pod uwagę ze względu na smaczne owoce , jednak piszecie że Wasz las jest suchy , a ona potrzebuje dobrej ziemi [ kwaśnego torfu ] i wysokiej wilgotności podłoża więc raczej nie polecam w tym konkretnym przypadku ., ale spróbujcie poziomki - można je wyhodować z nasion i jest naprawdę smaczna oraz łatwa w hodowli [ zadowoli się niezbyt urodzajna glebą ]- polecam odmiany Baron von Sollermahel , Rugia lub Regina . Pozdrawiam
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

MariaTeresa pisze:Pisałam o wrzosach, wrzośce potrzebują trochę więcej wilgoci (płytszy system korzeniowy) niż wrzosy i kwitną w innych terminach
http://www.majewscy.com.pl/obrazki/wrzo ... owisko.jpg
Proste wyjście - wykop, folia budowlana, parę dziurek i...podłoże.
Tak polecili mi robić stanowiska o odrębnych wymaganiach wodnych, odczynowych, pracownicy ogrodu botanicznego. I to się sprawdziło rewelacyjnie :)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Widziałem jak ludzie siali w lesie łubin.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Priam pisze:Widziałem jak ludzie siali w lesie łubin.
Robi się to w celu wzbogacenia siedliska w azot.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepraszam Wszystkich za mylne wpisania autora wiersza "W malinowym chruśniaku", oczywiście winno być B. Leśmian, którego również przepraszam - mimo, że za późno :oops:
Wybaczcie pomroczność...
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

A może tak zasadzić zawilce greckie i fiołka wonnego :) Mogłoby być nieźle :)
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Uwielbiam trawy, na dodatek krajowe, więc może zasugeruję coś takiego. Wzależności od warunków siedliska:
- sucho, ubogo, w miarę słonecznie - Festuca ovina, Festuca pallens, Festuca valesiaca, Corynephorus canescens
-wilgotniej, gleba bogatsza, większe ocienienie - Deschampsia caespitosa, Brachypodium sylvaticum, Carex sylvatica, Carex pendula, Carex flava, Carex montana, Poa chaixii, Luzula pilosa, Luzula sylvatica, Melica ciliata.
Najlepiej roślinność dostosować do warunków siedliska a nie je na siłe zmieniać...
Można ten zestaw uzupełnić o kolejne, tym razem obce, ale sprawdzające się w takich warunkach. Ale o tym następnym razem...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

fotoartysci pisze: W naszym lasku nie ma wilgoci. Ziemia jest sucha. .
Suchy las to trudne zadanie.
Proponowany przez Priama łubin ale w wersji bylinowej,to dobre rozwiązanie na suchą jałową glebę i słoneczne stanowisko.Trwałe łubiny wysiewa się od kwietnia do maja.Można wysiać mieszankę kolorów lub jednobarwne w grupach.Dostępne w sklepach ogrodniczych.

Całego lasu i tak od razu nie obsadzicie.Przed dobraniem roślin na dane stanowisko , warto sprawdzić jakie rosną tam naturalnie.

Zdjęcia niektórych ,poprzednio podanych przeze mnie gatunków roślin można oglądać w "leśnym ogrodzie".Rośliny posadzono w ubiegłym roku,gleba klasy 4b ale nie całkiem sucha.

pozdrawiam Adam :D
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
vailet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2008, o 13:24

Post »

Witam,
Potrzebuję Waszej porady, jak upiększyć naszą działeczkę leśną, aby było przyjemnie, przytulnie i kolorowo?
Posiadamy las sosnowy, podłoże mamy różne w większości wilgotne, ale jest trochę piachu i starych, starych gnijących liści i gałęzi (nie wiem jak to nazwać, może próchnica), mamy trochę miejsc zacienionych, jak i słonecznych.
I tu do Was pytanie, na niewielkiej części chcemy zasadzić trawę, ale jaki gatunek nasion trawy by się nadał, który by ładnie się przyjął i rósł, jak ją zasadzić (przekopać, podsypać ziemią?) i jaką odżywkę można dać.
Z roślinek zastanawiamy się nad:
różanecznikiem
rododendronem
hortensją
azalią
wrzosem, wrzościem
bluszczem
Co jeszcze moglibyście nam polecić, jakie drzewka i krzewy ozdobne można by było zasadzić na takim podłożu, aby ładnie wyglądało również jesienią, a szczególnie na obsadzenie wzdłuż siatki (prócz tui)
Prosze o radę i dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
vailet
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Ja pokombinowałbym jeszcze ze wsadzeniem kilku sosenek kosodrzewin. Wzbogaciłyby i przede wszystkim urozmaiciłyby świetnie cały krajobraz. Oczywiście myślę, że bluszcz będzie piął się po pniach sosen. Takie ich wykorzystanie całkowicie zmieni wygląd lasku.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tu masz piękny przykład, jak nie zmieniając lasu, zygmor zamieszkał w Raju.

http://www.zygmor.republika.pl/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”