Wszystko o pomidorach cz. 15
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
7C w nocy nie robi raczej wrażenia na pomidorach? 

Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na pewno zadowolone nie są.Ale cóż mogą poradzić?
- majmaj
- 200p
Mogę poczekać jeszcze kilka dni, bo chciałem wysadzić jutro.
Słaba ta pogoda w przyszłym tyg na Podkarpaciu
Słaba ta pogoda w przyszłym tyg na Podkarpaciu

Badanie gleby 2019:
Witam 
Co może oznaczać odwracanie się liści spodem do góry ?
Zaobserwowałam to wczoraj pod wieczór.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

-
- 50p
- Od: 17 mar 2018, o 16:40
Kusi mnie aby posadzić pomidory metodą 2 w 1 i ponownie zwracam się z prośbą informację czy ta metoda sprawdza się w praktyce.
Może znajdzie się ktoś kto w ten sposób uprawiał pomidory i podzieli się swoimi wnioskami. Bardzo proszę.....
Może znajdzie się ktoś kto w ten sposób uprawiał pomidory i podzieli się swoimi wnioskami. Bardzo proszę.....

- majmaj
- 200p
Koktajlowe w doniczkach, przelane?

Badanie gleby 2019:
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hiobe!
Zanim ktoś Ci odpowie podaję wątek,który możesz przeczytać.Raptem 25 stron:
viewtopic.php?f=42&t=62975&start=0
Osobiście nie sadzę w ten sposób.A to dlatego,że mam miejsca sporo.
-- 11 maja 2018, o 18:19 --
majmaj
Pisałeś wcześniej,że noce z temp.7 C To i za dużo wody też niedobrze.
Sadzonki jeszcze na tyle młode,że nie wymagają częstego podlewania przy takiej temperaturze.
Swoich nie podlewam często a i tak żyją.
Zanim ktoś Ci odpowie podaję wątek,który możesz przeczytać.Raptem 25 stron:
viewtopic.php?f=42&t=62975&start=0
Osobiście nie sadzę w ten sposób.A to dlatego,że mam miejsca sporo.
-- 11 maja 2018, o 18:19 --
majmaj
Pisałeś wcześniej,że noce z temp.7 C To i za dużo wody też niedobrze.
Sadzonki jeszcze na tyle młode,że nie wymagają częstego podlewania przy takiej temperaturze.
Swoich nie podlewam często a i tak żyją.
Mój ojciec sadził tak pomidory koktajlowe, nie pamiętam odmiany, ale dorastały do ponad metr wysokości.Hiobe pisze:Kusi mnie aby posadzić pomidory metodą 2 w 1 i ponownie zwracam się z prośbą informację czy ta metoda sprawdza się w praktyce.
To były donice czy wiaderka o pojemności ok 15 litrów.
Nawoził je trochę częściej chyba jak zwykle, pięknie owocowały.
Zacytuję siebie ... może ktoś zna odpowiedz ?pineska pisze:Witam
Dzisiaj w ciągu dnia były już normalnie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
pineska jak myślisz, to obfite owocowanie zależało od wielkości doniczki , nawożenia i opieki nad krzakami czy ilości wbitych w ziemię patyków?

Masz 4 krzaki, dwa z nich mają po paliku na wyłączność a dwa użytkują jeden palik wspólnie . Pomyśl przez chwilę. Co to właściwie zmienia? . Równie dobrze niejaki KaLo może stwierdzić, że podwiązywanie krzaków czerwonymi tasiemkami przyspiesza dojrzewanie bo pomidory mają podpowiedź, w jakim kierunku powinny dążyć. Przyjmie się ta "rewolucyjna metoda" podwiązywania czy nie?Hiobe pisze:Kusi mnie aby posadzić pomidory metodą 2 w 1 i ponownie zwracam się z prośbą informację czy ta metoda sprawdza się w praktyce.

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio/ jokaer.
Ja nie wiem czy to rewolucyjna metoda i która jest rewolucyjną, ale mniemam, że piszesz o czerwonych tasiemkach
Zakładam, że ilość palików wbitych w ziemię nie miała znaczenia.
Ja nie wiem czy to rewolucyjna metoda i która jest rewolucyjną, ale mniemam, że piszesz o czerwonych tasiemkach

Zakładam, że ilość palików wbitych w ziemię nie miała znaczenia.
-
Przeczytaj jeszcze raz swój post z 19:15. Wynika z niego jasno, że to Twój 
, czyli 2/1 . Ja tylko nieśmiało rzuciłem pomysł podwiązywania krzaków czerwonymi tasiemkami i mam nadzieję, że przez następne kilka lat forumowicze będą się nią pasjonować na równi z wiązaniem 2 badyli do jednego kija.... ojciec sadził tak pomidory koktajlowe

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja nie śledziłem całej dyskusji ale mnie ciekawi fakt, czy lepiej prowadzić jeden krzak przy paliku na dwa pędy, czy dwa krzaki przy jednym paliku na jeden pęd. 

W sumie to nie wiem o co chodzi ale ok
No tak, to nie moje doświadczenie, ale co roku przez blisko dziesięć lat co sezon widziałam tak hodowane pomidory codziennie.

No tak, to nie moje doświadczenie, ale co roku przez blisko dziesięć lat co sezon widziałam tak hodowane pomidory codziennie.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
pineska Witaj. 
Możesz na spokojnie opisać ten sposób uprawy? Ja jestem na super etapie eksperymentów, więc chętnie się dowiem.

Możesz na spokojnie opisać ten sposób uprawy? Ja jestem na super etapie eksperymentów, więc chętnie się dowiem.
-
No widzisz pineska czyli "wynalazcą metody uprawy 2na 1 może być Twój ojciec albo Twój dziadek albo sąsiad dziadka, u którego dziadek to podpatrzył.
Błażeju istnieje coś takiego jak minimalna powierzchnia gruntu przypadająca na jeden krzak pomidora, żeby rósł zdrowo i wydajnie owocował. W tej tzw. metodzie nie zyskujesz na wydajności tylko oszczędzasz na ilości palików. Nawet jest wątek temu poświęcony. . Studiuj te rewelacje
viewtopic.php?f=42&t=62975

Błażeju istnieje coś takiego jak minimalna powierzchnia gruntu przypadająca na jeden krzak pomidora, żeby rósł zdrowo i wydajnie owocował. W tej tzw. metodzie nie zyskujesz na wydajności tylko oszczędzasz na ilości palików. Nawet jest wątek temu poświęcony. . Studiuj te rewelacje

viewtopic.php?f=42&t=62975