Ziemia cuchnąca

Rośliny doniczkowe
MrKsawery
100p
100p
Od: 15 sty 2018, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ziemia cuchnąca

Post »

Zakładam że roslinie nie dzieje sie nic złego lub istnieje pewne niebezpieczeństwo. To ma jabyć wzmocnić.

A czy taki nawoz jest dobry do oslabionej mocno rośliny przelanej lub przesuszonej itd?
jjdj

Post »

Roślin takich się nie nawozi. W takim przypadku korzenie nie pobierają składników pokarmowych, nawiezienie tylko 'spali' korzenie.
Może poczytaj książkę o fizjologii roślin, albo jakąś o chorobach i szkodnikach.
MrKsawery
100p
100p

Post »

Ten nawóz podaje sie na liscie m.in. wiec nie powinien zaszkodzic korzeniom. Zawiera aminokwasy, które są pozytywne dla roślin.
jjdj

Post »

Nawóz interwencyjny stosuje się w przypadkach silnego niedożywienia rośliny, chlorozy, by szybko uzupełnić braki danych składników pokarmowych np żelaza, magnezu itp.
Nie wiem czego nie rozumiesz nawóz-nawozi. Fungicyd- zabija grzyby, insektycyd-owady itd.
MrKsawery
100p
100p

Post »

Pewnie tak jest, ale środki zwalczania pasożytów i grzybów są silnie trujące a nawet jest udowodnione że zmieniają kod genetyczny ludzi i wywołują choroby np. nowotwory, których mamy teraz tak wiele.

Więc wybacz, ale ludzie tacy jak Ty walą te wszystkie świństwa w rośliny co gorsza jadalne i później wszystko wygląda jak wygląda. Także ja dziękuję za takie rozwiązania, ale nie mam zamiaru się podtruwać, a stosować takie coś kiedy nawet nie ma się pewności czy na prawdę istnieje problem to już przegięcie.
jjdj

Post »

Wcale nie walę te wszystkie świństwa w rośliny. Nie ma potrzeby.

A co powiesz o wszędobylskim aluminium trującym ludzi? Jest głównym powodem choroby Alzheimera.
W każdym kawałku śliskiego papieru (np czasopisma) zawarty jest bisfenol A powodujący bezpłodność i zaburzenia hormonalne u mężczyzn.
A ludzie tacy jak Ty przewracają strony śliniąc palec, albo owijają dzieciom kanapki w aluminium.
Chcesz żyć zdrowo? Jedź nad Amazonkę i żyj jak dziki indianin.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MrKsawery pisze:Pewnie tak jest, ale środki zwalczania pasożytów i grzybów są silnie trujące a nawet jest udowodnione że zmieniają kod genetyczny ludzi i wywołują choroby np. nowotwory, których mamy teraz tak wiele.

Więc wybacz, ale ludzie tacy jak Ty walą te wszystkie świństwa w rośliny co gorsza jadalne i później wszystko wygląda jak wygląda. Także ja dziękuję za takie rozwiązania, ale nie mam zamiaru się podtruwać, a stosować takie coś kiedy nawet nie ma się pewności czy na prawdę istnieje problem to już przegięcie.

Bzdury kompletne. Gdyby środki ochrony roślin były szkodliwe to nikt by ich nie dopuścił do sprzedaży. Wielu hodowców stosuje chemię i nikt z tego powodu nie choruje... Jeśli chcesz mieć zdrowe rośliny to niestety chemię musisz czasem stosować, bo tylko ona zwalcza poszczególne choroby czy szkodniki. Nie zwalczysz np. choroby grzybowej wodą z Ludwikiem...
Jedna rzecz, że chemię trzeba stosować zachowując podstawowe warunki bezpieczeństwa, które zawsze są podane na opakowaniu.
Demonizujesz chemiczne środki roślin, a większe zagrożenie, jak pisałem wcześniej, sprawia smog za oknem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MrKsawery
100p
100p

Post »

Smok smogiem, ale kwestia pestycydów jest udowodniana naukowo jak wpływa na ludzi i organizmy żywe...
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

MrKsawery - Tylko,że taka cuchnąca ziemia też źle wpływa na ludzi i otoczenie. Musisz bezzwłocznie podjąć jakieś działania. Prawdopodobnie, ziemia jest za mokra lub ,a może oraz przenawoziłeś kwiatki i skutek taki jak opisujesz. Wyciągnij kwiata z donicy i sprawdź jak tam ziemia i korzeń wyglądają. Może wystarczy osuszyć i wsadzić do świeżej lżejszej ziemi. A może już za późno na ratunek jak korzeń zgnił.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Mr Ksawery Pomijając fakt, że dyskusja odbiegła od tematu wątku, to nie możesz zrozumieć że środki ochrony roślin stosowane od dawna są bezpieczne dla ludzi o ile przestrzega się podstawowych zasad bezpieczeństwa. A nie stosując chemii wtedy kiedy potrzebne jest jej użycie stracisz rośliny i tyle.
Naczytałeś się gdzieś czegoś, tylko źle to interpretujesz i niepotrzebnie demonizujesz środki chemiczne do zwalczania szkodników czy chorób. Tysiące ludzi stosuje chemię w domu i nikt z tego powodu nie choruje...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

MrKsawery kup sobie Astvit, jest naturalny. Będziesz zadowolony :)
MrKsawery
100p
100p

Post »

We wszystkich roslinach ktore przesadzalem ziemia smierdziala niestety, moze zbyt intensywne podlewanie, malo przepuszczajaca gleba, grzyb chyba nie.
galaxy Czytałem o tym nawozie i wygląda ciekawie, raczej naturalne składniki, minerały, podobno śmierdzi? Ja uprawiam głównie rośliny doniczkowe.
jjdj

Post »

Tak jak mówiłem, zrezygnuj z ziemi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MrKsawery
100p
100p

Post »

Tzn.?
jjdj

Post »

Poczytaj w internecie w czym, oprócz ziemi można rośliny uprawiać. Ja uprawiam w podłożu na bazie kory piniowej. Zero przelania, muszek, smrodu, chorób odglebowych, częstego przesadzania. Jedyna (chyba) wada to częstsze podlewanie, ale to akurat lubię- dobre na nerwy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”