W.o... Kotach 4cz. (07.2008 - 12.2010)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W.o... Kotach 4cz. (08.07-...)

Post »

Mala MI , ja jestem w stanie cię zrozumieć . Uważasz ,że bezdomne , kilkuletnie koty nalezy przygarniać . W porządku. Tu się trafił dom , do którego taki kot może trafić. Stąd pewnie twoja euforia.
Mala_MI pisze:Lucy, będzie dobrze!!
Ale co zrobisz gdy nie będzie dobrze? Napiszesz " oj przepraszam , wiesz , nie zawsze jest tak różowo. Kot musi przywyknąć , czasem to trwa.
Ale konsekwencje poniesie lucy
Może przedstawmy plusy , nawet uwypuklone , ale też minusy wzięcia takiego kota do domu. Nawet schowajmy te minusy w kąciku , niech tylko ledwo wyglądają . Ale niech lucy o nich wie . Hasła typu "dasz radę , będzie super, zrobisz to, uda ci się i podobne zostawmy na potem . Bo na razie Lucy nie bardzo wie czym to się je.
lucy09 pisze:Chcę mu dać dom. Zwłaszcza teraz gdy idą duże mrozy. Nigdy nie mieliśmy w domu kota i wszyscy boimy się go. W zasadzie boimy sie wszystkiego.
Przyznasz ,że w tym stanie potrzeba jak najwięcej informacji , a nie ślepego wsparcia. To tak jakbym cię wsadził za stery samolotu bez przygotowania i powiedział " Mala MI -polecisz , dasz radę " .A jak spadniesz to wtedy najwyżej ze dwa tygodnie nic nie powiem i wycofam się rakiem.
Lucy nie wiem czy dasz radę . Nie wiem czy powinnaś podejmować decyzję wzięcia tego kota. Będę ci kibicował , ale jestem pełen obaw. Pozdrawiam ,Piotr
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Lucy, dostała ode mnie również dość długie pw
I wiem, że nie jest nastawiona, że wszystko pójdzie absolutnie dobrze.

I jak napisałam - jestem przeciwna oswajaniu kotów na siłę, koty bezdomne z reguły trafiają z powrotem na swój teren, jeżeli teren jest niebezpieczny to szukane są tereny typu stajnia, gospodarstwo. Lucy chce spróbować, moim zdaniem należy się jej wsparcie i pomoc.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja Pusia po powrocie z porannego spacerku przechodzi kurację dogrzewającą
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

rewelacyjna !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16

Post »

Mala_MI pisze:Lucy, dostała ode mnie również dość długie pw
I wiem, że nie jest nastawiona, że wszystko pójdzie absolutnie dobrze.
Dobra , nie znam treści PW , więc nie mam żadnych danych do dalszej dyskusji :wink: . Nadal jednak uważam ,że taki kot powinien być wzięty przez kogoś doświadczonego. Na pewno nie przez osobę dla której będzie to pierwszy kot w życiu.
Być może się mylę , ponieważ wyciągam wnioski tylko z tego co jest napisane na ogólnym. Być może przeraża mnie będący już w posiadaniu Lucy inwentarz. Byc może masz rację i twoje przekonanie jest osadzone na solidnych , mnie nieznanych podstawach.
Naprawdę chciałbym , żeby tak było.
Pozdrawiam ,Piotr
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Pusi zmarzła dupka :)
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Na początek powiem, że kota nie mam(szczegóły u mnie w wątku) Bardzo dziękuje wszystkim za zaangażowanie i chęć pomocy! Z pewnością się przydadzą, nie teraz to kiedyś. Słusznie, że mówicie również o kłopotach na jakie mogę się natknąć po wzięciu kota. Chcę też niektórych uspokoić, i powiem, że mam duży ''ogród'' i nie chciałabym zbytnio ograniczać kotu wolności.
Sporo już wiem i nadal go chcę. jeśli chodzi o naszego psa, to Zuza boi się kotów a ten ''mój'' jest dwa lub trzy razy wiekszy od niej. I bezapelacyjnie to Zuza ma rządzić w domu!
Może ktoś mi podpowie jak złapać mojego kotka? On jest wyjątkowy i chcę właśnie tego kota.
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

mysle że sposobem
a więc smakołykami do siebie go przekonasz i dużo cierpliwości życzę
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Lucynko-a dlaczego najpierw do worka a potem do transportera :shock: :?: Myślę że się worka wystraszył....i teraz trudno Ci będzie.....
a nie można tak na rekach? za bojaźliwy? moze da sie przewieźć na kolanach w aucie....córka by go trzymała...
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety on jest nieufny i trochę dziki. Nie da się łatwo włozyć nawet do transportera.
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Lucy ... może solidnie go odżywiaj podczas zimy i nie rób nic na siłę, mam wrażenie, że tam gdzie jest czuje się u siebie i jest mu na swój sposób z tym dobrze ...
ja mam psy, które nie tolerują kotów więc nie mogę je mieć w domu ale od lat dokarmiam bezpańskie, przychodzą też te które mają domy - może u mnie lepiej im smakuje ... niektóre z tych kotów oswajają się do tego stopnia, że można je spokojnie brać na ręce, głaskać - tym znajduję nowe domy. Ale są i koty które mnie znają, przychodzą w porze karmienia ale nie chcą się spoufalać, nie chcą bezpośredniego kontaktu i ja to szanuję ...
Rysiek
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Dla kociaka taka łapanka to ogromny stres,moja całkowicie udomowiona kicia jak widzi tylko obróżkę którą muszę założyć jej na wizytę do weta, to znika w jakimś zakamarku, trzeba robić to bardzo dyskretnie i sprytnie ją zapiąć. Jeśli kota da się wziąść na ręce to może wypróbuj tą metodą, jeśli Lucy jesteś zdecydowana na niego to zakup obróżki nie jest zbyt dużym wydatkiem a wielokrotnie na pewno jeszcze się przyda.Zdecydowanie polecam tę metodą niż jakieś worki itp.Też mam na działce taką dzikuskę, bardzo nieufna,nie mogę podejść za blisko, o głaskaniu nawet nie ma mowy.Dokarmiam ją już trzeci rok, ale niczego więcej ode mnie nie oczekuje. Najgorzej jest zimą, dzisiaj brnęłam po kolana w śniegu by chociaż co drugi dzień miała jedzonko. Też najchętniej wzięłabym ją na zimę do domu ale jest to nie realne, zbyt dzika.
Trzymam kciuki że tobie Lucy się uda i przy takim wsparciu jakie masz, kocurek zagości w twoim domku czego serdecznie Ci życzę.
A to moja działkowa kicia, to spojrzenie hm... Obrazek
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna jest. Mój kocurek ma też takie oczy i niektórzy sie go boją.
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Fiona
Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Witam. :D
Ja też chciałam przedstawić mojego koćka....kocurka .....czarnego jak diobołek dlatego nazwaliśmy go Diobliś.
Miał być tylko na jeden weekend bo był zbyt mały żeby w pracy został sam...no i tak został do dziś. :D
Jest to tegoroczny majowy kocurek.Parę fotek .....jak dorastał. :wink:
Maj 2010
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Czerwiec 2010
Obrazek
Lipiec 2010
Obrazek
Sierpień 2010
Obrazek
Listopad 2010
ObrazekObrazek
Mam pytanie czy macie jakiś sposób żeby poobcinać kocurkowi pazurki bo nie jest łatwo takiemu sporokowi je obciąć a sam nie nadąża je ścierać. Dzięki za wszelkie sugestie. ;:180
Obcążki mam
:wink:
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”