Storczyki Storczykowej
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
- Storczykowa
dzisiaj żyłkowany i żółty Phalaenopsis rozwinęły po 1 pąku. biały w ciapki jeszcze nie rozwinął się do końca. zaczyna pękać pąk na białym z różową warżką. jutro lub pojutrze zrobię im fotki. kwiatuszek żyłkowanego jest strasznie mały jak na tego storczyka, ma zaledwie 6 cm, a powinien być większy, ale może jeszcze podrośnie... mógł się też wykwitnąć, bo mam go dopiero od kwietnia 2008, a już mi po raz 2. kwitnie (nie licząc kupnego kwitnienia). ale mam nadzieję, że urośnie... ale warżkę ma cudowną.
trza tylko pamiętać o jednym: jak się ma zamontowane na grzejnikach liczniki wieszanie na nich czegokolwiek nie jest dobrym pomysłem.. nie wiem na jakiej zasadzie te liczniki działają ale jeśli suszy się ciuchy czy ręczniki na kaloryferach można się spodziewać kosmicznych rachunków za ogrzewanieWanda pisze:Duśka, wieszaj mokre ręczniki na kaloryferach. Idealnie zwiększają wilgotność. Sama tak robię, bo wszystkie storczyki stoją na parapetach pod którymi są kaloryfery. Pięknie to nie wygląda, ale storczykom robi dobrze. Gdy wiem, że będę miała gości - zdejmuje i po sprawie.
Edyta
Duśka, kolekcja godna najwyższego uznania 
najbardziej wpadły mi w oko: ta Falenopsis http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/323 ... 211a2.html , przecudnej urody Vandy (co jedna to urodziwsza) oraz Twoje szydełkowe dzieło http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 25dc6.html - zdolniacha jesteś!

najbardziej wpadły mi w oko: ta Falenopsis http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/323 ... 211a2.html , przecudnej urody Vandy (co jedna to urodziwsza) oraz Twoje szydełkowe dzieło http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 25dc6.html - zdolniacha jesteś!

Edyta
-
- 500p
- Storczykowa
cieszę się, że kolekcja ci się podoba. ten Phalaenopsis w kropki teraz mi powtarza kwitnienie (niestety większość pąków zrzucił, bo w pokoju jest zimno). Vandy mam, niestety teraz nie kwitną, ale wiosną powinny pokazać się pędy. a szydełkowy storczyk nie jest bardzo udany, ale przynajmniej jest. czasem robię sobie coś na szydełku, jakieś pokrowce na słoik, bombki... ale i tak wolę rysować.edyseja pisze:Duśka, kolekcja godna najwyższego uznania
dzisiaj zrobiłam fotkę kwiatkowi Phalaenopsisa z żyłkami. pąki pękają na białym w ciapki, białym z różową warżką i koralowym. za kilka dni porobię im fotki.

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Kurcze, Edyseja, zawsze się zastanawiałam czy to przypadkiem nie powoduje wzrostu kosztów ogrzewania- a jednak! To chyba tak, że taki mokry ręcznik obniża miejscowo temperaturę, a te liczniki mają jakieś czujniki wg których zwiększają moc grzania czy jakoś tak, i wtedy grzeje się mocno a efektów "nie widać" więc on grzeje jeszcze mocniej... Ciekawe czy tak jest też z nawilżaczami tymi zawieszonymi na kaloryferach...
Dusia, czekamy na fotki!!

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
O, akurat wstawiłaś- piękny 
Wiesz, na co niedawno wpadłam? Gdybym umiała szydełkować, zrobiłabym sobie takie koronkowe niby-osłonki (bez dna) na doniczki z phal., białe albo kremowe. To mogłoby świetnie wyglądać, miejsca nie zajmuje, przewiew i dostęp światła by był, nie moczyłyby się dołem bo bez dna, zresztą do podlewania bym zdejmowała ...
Problem tylko w tym że z szydełkiem w życiu nie miałąm do czynienia, a szkoda

Wiesz, na co niedawno wpadłam? Gdybym umiała szydełkować, zrobiłabym sobie takie koronkowe niby-osłonki (bez dna) na doniczki z phal., białe albo kremowe. To mogłoby świetnie wyglądać, miejsca nie zajmuje, przewiew i dostęp światła by był, nie moczyłyby się dołem bo bez dna, zresztą do podlewania bym zdejmowała ...

Pozdrawiam, Agnieszka
- Storczykowa
no takie szydełkowe osłonki mogłyby być fajne, zwłaszcza jakby były jednakowe na wszystkich storczykach. ja szydełkować nauczyłam się tak ze 4-5 lat temu, znam kilka podstawowych wzorków. to jest bardzo łatwe, ja nauczyłam się od razu.Agita pisze:O, akurat wstawiłaś- piękny
-
- 500p
- Storczykowa
nie wiem jak jest z nawilżaczami ale jak jest duża różnica temperatur na dworze i w domu nie można otwierać okna tzn. jak chcesz wietrzyć mieszkanie najpierw wyłącz kaloryfer.. ja na wszelki wypadek wieszam ręczniki na rurkach od grzejnika w taki sposób, żeby nie dotykały kaloryfera albo w łazience gdzie nie ma licznika.. wilgoć w powietrzu wytwarzam ustawiając doniczki na wilgotnym keramzycieAgita pisze:Kurcze, Edyseja, zawsze się zastanawiałam czy to przypadkiem nie powoduje wzrostu kosztów ogrzewania- a jednak! To chyba tak, że taki mokry ręcznik obniża miejscowo temperaturę, a te liczniki mają jakieś czujniki wg których zwiększają moc grzania czy jakoś tak, i wtedy grzeje się mocno a efektów "nie widać" więc on grzeje jeszcze mocniej... Ciekawe czy tak jest też z nawilżaczami tymi zawieszonymi na kaloryferach...
Edyta