Pyszności Hanki
Bardzo Ci dzieĸuje! Będzie więc kasza jaglanaHanka 1 pisze:Iza sama dozujesz cukier.Jeśli nie chcesz nie słodź.Nieraz śliwka jest sama w sobie słodka i już cukru nie daję.
U mnie prawie wszyscy zasmakowali w tej kaszy.Syn i zięć nie bardzo ale,że jedzenie kaszy w tym dniu ma znaczyć /takie wierzenie/ pomyślność finansową jedzą obaj i to sporo.

całuski
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9774
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: południe kraju
Słodzić powinno się miodem.Tradycyjnie tę kaszę-ostatnią łyżkę rzucalo się w sufit i patrzyło czy się przylepi czy nie-taka wróżba.Hanka 1 pisze:Iza sama dozujesz cukier.Jeśli nie chcesz nie słodź.Nieraz śliwka jest sama w sobie słodka i już cukru nie daję.
U mnie prawie wszyscy zasmakowali w tej kaszy.Syn i zięć nie bardzo ale,że jedzenie kaszy w tym dniu ma znaczyć /takie wierzenie/ pomyślność finansową jedzą obaj i to sporo.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4090
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Witaj Haneczko!
Muszę kiedyś spróbować gołąbków z kapusty włoskiej, bo chyba łatwiej się je robi
(kapusta nie jest taka zbita)?
A czy mogłabyś tu wstawić przepis na gęś? Wprawdzie zastanawiałam się nad
piersiami kaczymi (których też nigdy nie robiłam, nie jadłam i nie wiem, jak smakują
),
ale gęś też fajnie brzmi.
Kaszę jadlaną ostatnio kupiłam i jakoś nie umiałam się sprężyć, żeby coś z niej
zrobić. Po świętach będę ją sobie robiła (np. do pracy). Czytałam, że jest bardzo
zdrowa, bo odkwasza organizm.
A o co z tym chodzi?
Muszę kiedyś spróbować gołąbków z kapusty włoskiej, bo chyba łatwiej się je robi
(kapusta nie jest taka zbita)?
A czy mogłabyś tu wstawić przepis na gęś? Wprawdzie zastanawiałam się nad
piersiami kaczymi (których też nigdy nie robiłam, nie jadłam i nie wiem, jak smakują

ale gęś też fajnie brzmi.
Kaszę jadlaną ostatnio kupiłam i jakoś nie umiałam się sprężyć, żeby coś z niej
zrobić. Po świętach będę ją sobie robiła (np. do pracy). Czytałam, że jest bardzo
zdrowa, bo odkwasza organizm.
A o co z tym chodzi?

Najlepsze są suszone damachy
Pozdrawiam serdecznie
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Na specjalne życzenie Jadzi
Gęś pieczona
1/2 szklanki oleju
1 łyżka wody
2 łyżeczki przyprawy Kamis ziołowej
2 łyżeczki przyprawy Kamis pikantnej
1 łyżeczka przyprawy Kamis klasycznej
czosnek wg upodobań
sól wg upodobań
wszystko razem wymieszać i pędzlować gęś dokładnie,wewnątrz też.Zawijamy w folię i na 24 h do chłodnego pomieszczenia.
Na drugi dzień pieczemy w gęsiarce około 2,5 do 3 godz w 180 do 200 w ostatniej fazie.
A gołąbki z kapusty włoskiej są delikatniejsze i szybciej się robi.
Gęś pieczona
1/2 szklanki oleju
1 łyżka wody
2 łyżeczki przyprawy Kamis ziołowej
2 łyżeczki przyprawy Kamis pikantnej
1 łyżeczka przyprawy Kamis klasycznej
czosnek wg upodobań
sól wg upodobań
wszystko razem wymieszać i pędzlować gęś dokładnie,wewnątrz też.Zawijamy w folię i na 24 h do chłodnego pomieszczenia.
Na drugi dzień pieczemy w gęsiarce około 2,5 do 3 godz w 180 do 200 w ostatniej fazie.
Jadziu damachy to taka odmiana śliw,które wg mnie są najsmaczniejsze suszone.Ja kupuję je na bazarach,w sklepie nie dostaniesz.Najlepsze są suszone damachy
A gołąbki z kapusty włoskiej są delikatniejsze i szybciej się robi.
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Gabrysia
Święta są po to abyśmy troszkę zaszaleli i dobrze zrobił Twój M.
6 kg -dużo.Zależy ile będzie Was do tego indyka.
Ja bym zrobiła peklowanie tak samo jak do gęsi,może mniej pikantnej a więcej ziołowej.
Indyk w pieczeniu lubi wysychać.Ja piekę indyka w tunelu foliowym do pieczenia- około 2 godz później rozcinam tunel i piekę jeszcze aby "złapał" kolor.
W ten sposób kładziesz go na blachę,nie musi być w gęsiarce.na pewno Ci się zmieści w piekarniku.
Święta są po to abyśmy troszkę zaszaleli i dobrze zrobił Twój M.
6 kg -dużo.Zależy ile będzie Was do tego indyka.
Ja bym zrobiła peklowanie tak samo jak do gęsi,może mniej pikantnej a więcej ziołowej.
Indyk w pieczeniu lubi wysychać.Ja piekę indyka w tunelu foliowym do pieczenia- około 2 godz później rozcinam tunel i piekę jeszcze aby "złapał" kolor.
W ten sposób kładziesz go na blachę,nie musi być w gęsiarce.na pewno Ci się zmieści w piekarniku.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2316
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Przymierzam się do zrobienia takiego karczku ale nie wiem czy boczek to ma być surowy ???Hanka 1 pisze: Karczek duszony w kapuście
Karczek bez kości przygotować tak jak do pieczenia /przyprawy jak kto lubi/
Na dno gęsiarki lub żaroodpornego kładziemy plastry boczku tylko pod karczek
Kapustę kiszoną około 1 do 1,5 kg przepłukać nie odciskać dodać troszkę soli,pieprzu do smaku,kminek mielony i tą kapustą obkładamy ciasno karczek po bokach w gęsiarce.Topimy słoninę i skrapiamy razem ze skwarkami kapustę po wierzchu.Na karczek kładziemy plastry boczku,przykrywamy i do piekarnika naokoło 1,5 godz aż karczek będzie miękki.Gdyby w czasie duszenia kapusta zrobiła się sucha podlać wodą.Po wyjęciu kroimy karczek na plastry i podajemy razem z kapustą
Ja do tego robię kluski śląskie i sos grzybowy.
Tak samo robię żeberka
Robiłam jesienią powidła według Twojego patentu i wyszły super

Od tej pory nastała nowa era dla robienia powideł

Powidła się robią a gospodyni siedzi na forum

- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4090
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Haneczko - bardzo Ci dziękuję!
Tylko powiedz mi jeszcze, co to jest gęsiarka!
Taka ze mnie gospodyni ...
A na gołąbki pokuszę się w tym układzie w styczniu.
aha! Kupiłam kiedyś tunel foliowy, ale nie wiem, jak się w nim piecze?
Bo przecież nie można dać na blachę, jako że folia spaliłaby się?
No i folia sobie leży ...
Tylko powiedz mi jeszcze, co to jest gęsiarka!


Taka ze mnie gospodyni ...

A na gołąbki pokuszę się w tym układzie w styczniu.

aha! Kupiłam kiedyś tunel foliowy, ale nie wiem, jak się w nim piecze?
Bo przecież nie można dać na blachę, jako że folia spaliłaby się?
No i folia sobie leży ...
Pozdrawiam serdecznie
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Gosia
Cieszę się,że zadowolona jesteś z powideł.
A teraz karczek w kapuście.Boczek daję podwędzany ale jaki dasz i tak będzie dobrze.
A że świąteczny karczek więc jak będziesz piekła daj na wierzch na kapustę pokrojonego w dużą kostkę surowego ananasa.Będzie świąteczny i jeszcze smaczniejszy.
Napisz jak smakowało
Cieszę się,że zadowolona jesteś z powideł.
A teraz karczek w kapuście.Boczek daję podwędzany ale jaki dasz i tak będzie dobrze.
A że świąteczny karczek więc jak będziesz piekła daj na wierzch na kapustę pokrojonego w dużą kostkę surowego ananasa.Będzie świąteczny i jeszcze smaczniejszy.
Napisz jak smakowało
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Jadzia
Tunel foliowy do pieczenia możesz spokojnie używać do pieczenia,nie miej obawy nic się nie spali.A teraz pokażę Ci moją gęsiarkę

Jeśli nie masz gęsiarki wszystko możesz piec w tunelu.Wkładasz np gęś do tunelu dokładnie zamykasz otwory -przy tunelu masz na pewno takie sprytne zakrętki-Wkładasz to na zwykłą blachę i do piekarnika.Podczas pieczenia z folii zrobi się jakby balon.pod koniec pieczenia zetnij wierzch tunelu i jeszcze pieczemy aby gęś złapała kolor.
Jak jeszcze masz wątpliwości to pytaj
Tunel foliowy do pieczenia możesz spokojnie używać do pieczenia,nie miej obawy nic się nie spali.A teraz pokażę Ci moją gęsiarkę


Jeśli nie masz gęsiarki wszystko możesz piec w tunelu.Wkładasz np gęś do tunelu dokładnie zamykasz otwory -przy tunelu masz na pewno takie sprytne zakrętki-Wkładasz to na zwykłą blachę i do piekarnika.Podczas pieczenia z folii zrobi się jakby balon.pod koniec pieczenia zetnij wierzch tunelu i jeszcze pieczemy aby gęś złapała kolor.
Jak jeszcze masz wątpliwości to pytaj
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4090
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Haneczko - piękną masz tę Gęsiareczkę. 
Jeżeli uda mi się jeszcze kupić gdzieś gęś, to na święta zrobię.
Jak nie - poczeka na Nowy Rok lub na Wielkanoc.
Teraz już będę wiedziała, jak używać tego tunelu.
Myślałam, że w tym pieczeniu jest jakiś "haczyk" o którym
nie wiem (że np. należy nalać trochę wody na dno blachy).
A bałam się, że na nagrzanej blaszce po prostu się spali,
jako że to plastik. Widać jest to inny materiał.
A teraz wracam do moich pierogów. Farsz zrobiony, pora na ciasto.

Jeżeli uda mi się jeszcze kupić gdzieś gęś, to na święta zrobię.
Jak nie - poczeka na Nowy Rok lub na Wielkanoc.
Teraz już będę wiedziała, jak używać tego tunelu.
Myślałam, że w tym pieczeniu jest jakiś "haczyk" o którym
nie wiem (że np. należy nalać trochę wody na dno blachy).
A bałam się, że na nagrzanej blaszce po prostu się spali,
jako że to plastik. Widać jest to inny materiał.

A teraz wracam do moich pierogów. Farsz zrobiony, pora na ciasto.

Pozdrawiam serdecznie
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Hanka 1 pisze:Placek świąteczny
Roladki makowe z serem
ciasto kruche
5 żółtek
1 całe jajo
30 dag margaryna Kasia
1,5 szklanki cukru
80 dag mąka
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki proszku
kwaśna śmietana ile zabierze ciasto
ze składników zarobić ciasto ,podzielić na trzy części z których zrobimy rolady z makiem
mak do rolad
2,5 szklanki maku /najlepszy jest niebieski/
1,5 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżka masła
trochę cynamonu
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
mak namoczyć w mleku parzyć a następnie zemleć ,dodać żółtka,margarynę,cukier i utrzeć.Dodać resztę składników,pianę z białek i chwilkę zaparzyć
ciasto kruche rozwałkować i robić rolady z makiem.
Rolady ułożyć na blaszce jedna obok drugiej aby stanowiły jeden placek.Piec w 180 około 30 min
placek ucierany
4 jaja
15 dag cukier puder
1/2 kostki margaryny
25 dag mąka
1 łyżeczka proszku
pieczemy 25 min w 180
biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszki
masa serowa
1 kg sera
1,5 szklanki cukru
4 żółtka
1 budyń jasny
1/4 szklanki mleka
bakalie
ser zemleć,wymieszać wszystkie składniki i smażyć na małym ogniu około 7-10 min
składamy placek
ucierany-połowa masy serowej-placek z rolad makowych-reszta sera-biszkopt


Zdjęcie dodałam specjalnie dla Izy /Liski/