Czy to jest bardzo słodkie?
Chciałąbym zrobić kaszę na Wigilię

Bardzo Ci dzieĸuje! Będzie więc kasza jaglanaHanka 1 pisze:Iza sama dozujesz cukier.Jeśli nie chcesz nie słodź.Nieraz śliwka jest sama w sobie słodka i już cukru nie daję.
U mnie prawie wszyscy zasmakowali w tej kaszy.Syn i zięć nie bardzo ale,że jedzenie kaszy w tym dniu ma znaczyć /takie wierzenie/ pomyślność finansową jedzą obaj i to sporo.
Słodzić powinno się miodem.Tradycyjnie tę kaszę-ostatnią łyżkę rzucalo się w sufit i patrzyło czy się przylepi czy nie-taka wróżba.Hanka 1 pisze:Iza sama dozujesz cukier.Jeśli nie chcesz nie słodź.Nieraz śliwka jest sama w sobie słodka i już cukru nie daję.
U mnie prawie wszyscy zasmakowali w tej kaszy.Syn i zięć nie bardzo ale,że jedzenie kaszy w tym dniu ma znaczyć /takie wierzenie/ pomyślność finansową jedzą obaj i to sporo.
Najlepsze są suszone damachy
Jadziu damachy to taka odmiana śliw,które wg mnie są najsmaczniejsze suszone.Ja kupuję je na bazarach,w sklepie nie dostaniesz.Najlepsze są suszone damachy
Przymierzam się do zrobienia takiego karczku ale nie wiem czy boczek to ma być surowy ???Hanka 1 pisze: Karczek duszony w kapuście
Karczek bez kości przygotować tak jak do pieczenia /przyprawy jak kto lubi/
Na dno gęsiarki lub żaroodpornego kładziemy plastry boczku tylko pod karczek
Kapustę kiszoną około 1 do 1,5 kg przepłukać nie odciskać dodać troszkę soli,pieprzu do smaku,kminek mielony i tą kapustą obkładamy ciasno karczek po bokach w gęsiarce.Topimy słoninę i skrapiamy razem ze skwarkami kapustę po wierzchu.Na karczek kładziemy plastry boczku,przykrywamy i do piekarnika naokoło 1,5 godz aż karczek będzie miękki.Gdyby w czasie duszenia kapusta zrobiła się sucha podlać wodą.Po wyjęciu kroimy karczek na plastry i podajemy razem z kapustą
Ja do tego robię kluski śląskie i sos grzybowy.
Tak samo robię żeberka