Ogród jol_ki 2017
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród jol_ki 2017
Jolu trafiłam do Ciebie z watku Wiolu-Tulipanki i bardzo miło spacerowalo mi sie po Twoim ogrodku, na forum zaglądam od dawna z mniejszymi lub większymi przerwami, ale wątki ogrodowe właściwie dopiero zaczymam odwiedzać, muszę szybko to nadgonic, bo bardzo wiele straciłam -jezeli pozwolisz znów tu przydreptam
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Bożena
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magda jak tam Twoje tarasowce? Dają radę?
Moje pomidory w trakcie pikowania obecnie są, jak zwykle za późno to robię i powyciągały się za mocno
Twoje zrolowały się od zimna?
Basiu mam nadzieję, że u Was już cieplej, wszak niedaleko Kraków a tam miało być dziś cieplutko
Kiku shidare rzeczywiście jest piękna
Moni tak przypadkiem mi się udało trafić błękitne szafirki - wydaje mi się, że są trochę jaśniejsze od Tych od Ciebie, ale na 100% porównam je za rok.
Mariusz mnie tylko deszcz i to taki konkretny nie tam lekki showerek potrafi wyrzucić z ogrodu. Za duży mam areał i każdego dnia jest coś do zrobienia a i tak nie wyrabiam ze wszystkim
Jednak, gdybym miała działkę dalej od domu, tak jak Ty to nie wiem czy w taką pogodę dałabym się wyciągnąć choćby na spacer na nią. W ogrodzie przy domu inaczej się pracuje, nawet w gorszą pogodę można wyskoczyć na chwilę i coś ogarnąć.
Bożenko witam i zapraszam częściej
Wczoraj udało mi się posadzić resztę róż dostarczoną w ubiegłym tygodniu, a tu dziś nowe przyjechały
Ach te promocje
Róże moczą nogi i czekają do jutra, może uda się coś podziałać.
Przechowalnia przed domem też już pęka w szwach, plan jest taki, żeby w najbliższych dniach wszystko trafiło do gruntu
Tutaj Frau Eva Schubert (dwuletnia róża z Rozarium) i jabłoń japońska Tina czekające na swoją kolej...

Obwódka rabaty przed domem wreszcie gotowa
Niech teraz lawenda się pięknie rozrasta

Ogród dostał nowe "drzwi" jak to określają moje dziewczyny. Wstawione w ramy ze świeżo sadzonego żywopłociku, mam nadzieję, że za kilka lat będą się ładnie prezentować.

zapraszamy

Rabata przed domem - wygląda na to, ze jednak jesienią sadziłam jakieś tulipany
i to nawet eleganckie pannice

Na tej samej rabacie liliowe grubasy

i Markham's Pink

narcyz z mieszanki

Przenosimy się na rabatę "wschodnią" - tu króluje pokazywana już Kiku

Już niedługo zakwitnie jabłoń rajska Ola

Na bylinowej bałagan nieziemski, nieuprzątnięte suszki i sporo chwastów... szafirki jednak ładnie wyglądają nawet w tym buszu

żywopłot sadzony kilka tygodni temu pokazuje liście

Klon nie chce być gorszy

W sadzie pięknie kwitnie młoda czereśnia

A śliwa pissardii niestety w tym roku słabiutko, ot tak:

I jeszcze na koniec pokażę Wam, dlaczego w ogóle zaczęłam sadzić żywopłot - panowie przywożący węgiel zawrócili na świeżym trawniku i bardzo go zniszczyli. Zasypałam te dziury ziemią i teraz będę siać trawę, w chwili obecnej wygląda tak...

Pozdrawiam wszystkich skrytoczytaczy
i zapraszam jak najczęściej 
Moje pomidory w trakcie pikowania obecnie są, jak zwykle za późno to robię i powyciągały się za mocno

Twoje zrolowały się od zimna?
Basiu mam nadzieję, że u Was już cieplej, wszak niedaleko Kraków a tam miało być dziś cieplutko

Kiku shidare rzeczywiście jest piękna

Moni tak przypadkiem mi się udało trafić błękitne szafirki - wydaje mi się, że są trochę jaśniejsze od Tych od Ciebie, ale na 100% porównam je za rok.
Mariusz mnie tylko deszcz i to taki konkretny nie tam lekki showerek potrafi wyrzucić z ogrodu. Za duży mam areał i każdego dnia jest coś do zrobienia a i tak nie wyrabiam ze wszystkim

Bożenko witam i zapraszam częściej

Wczoraj udało mi się posadzić resztę róż dostarczoną w ubiegłym tygodniu, a tu dziś nowe przyjechały

Róże moczą nogi i czekają do jutra, może uda się coś podziałać.
Przechowalnia przed domem też już pęka w szwach, plan jest taki, żeby w najbliższych dniach wszystko trafiło do gruntu

Tutaj Frau Eva Schubert (dwuletnia róża z Rozarium) i jabłoń japońska Tina czekające na swoją kolej...

Obwódka rabaty przed domem wreszcie gotowa

Ogród dostał nowe "drzwi" jak to określają moje dziewczyny. Wstawione w ramy ze świeżo sadzonego żywopłociku, mam nadzieję, że za kilka lat będą się ładnie prezentować.

zapraszamy

Rabata przed domem - wygląda na to, ze jednak jesienią sadziłam jakieś tulipany

Na tej samej rabacie liliowe grubasy

i Markham's Pink

narcyz z mieszanki

Przenosimy się na rabatę "wschodnią" - tu króluje pokazywana już Kiku

Już niedługo zakwitnie jabłoń rajska Ola

Na bylinowej bałagan nieziemski, nieuprzątnięte suszki i sporo chwastów... szafirki jednak ładnie wyglądają nawet w tym buszu

żywopłot sadzony kilka tygodni temu pokazuje liście

Klon nie chce być gorszy

W sadzie pięknie kwitnie młoda czereśnia

A śliwa pissardii niestety w tym roku słabiutko, ot tak:

I jeszcze na koniec pokażę Wam, dlaczego w ogóle zaczęłam sadzić żywopłot - panowie przywożący węgiel zawrócili na świeżym trawniku i bardzo go zniszczyli. Zasypałam te dziury ziemią i teraz będę siać trawę, w chwili obecnej wygląda tak...

Pozdrawiam wszystkich skrytoczytaczy

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Jolu, niestety u mnie zimno... nie wiem jak w Krakowie (mieszkam jakieś 40 km od), ale u nas było 4 - 6 stopni i cały dzień padało. Nawet nie zrobiłam obchodu po ogrodzie, bo zwyczajnie mi się nie chciało
Już mi się w ogóle odechciewa tego klimatu i się pytam, gdzie ta wiosna?
Bardzo fajne drzwi do ogrodu!!!
A co nowego z promocji masz?
Ja już nie zaglądam do sklepów, bo nie chcę już, a że mam słabą wolę, to...
Unikam....

Bardzo fajne drzwi do ogrodu!!!

A co nowego z promocji masz?

Ja już nie zaglądam do sklepów, bo nie chcę już, a że mam słabą wolę, to...

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Joluś, pochwal się co za różane panny zaprosiłaś do siebie?
Ciekawa jestem czym obsadziłaś nowe "drzwi", bo widzę, że coś tam już rośnie?

Ciekawa jestem czym obsadziłaś nowe "drzwi", bo widzę, że coś tam już rośnie?
-
- 1000p
Basiu, Dorotko w ostatnim rzucie zamówiłam:
Francois Jouranville
Mary Ann
Felicia
Jubilee Celebration
Mme Francois Graindorge
Probuzeni/Awakening
i dostałam w gratisie Open Arms
Przy drzwiach pierwszych rosną Sweet Laguny, przy drugich Uetersener Klosterrose plus przy każdej powojnik, ale nie pytajcie gdzie jaki posadziłam, bo nie pamiętam
Francois Jouranville
Mary Ann
Felicia
Jubilee Celebration
Mme Francois Graindorge
Probuzeni/Awakening
i dostałam w gratisie Open Arms
Przy drzwiach pierwszych rosną Sweet Laguny, przy drugich Uetersener Klosterrose plus przy każdej powojnik, ale nie pytajcie gdzie jaki posadziłam, bo nie pamiętam

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu ależ obłędny różany okaz,bydle normalnie
Drzwi super,fajny pokoik powstanie za jakiś czas.
Moje pelargonie cały czas w domu,bo u mnie trzaskające zimna,jedynie wczoraj było sympatycznie.Codziennie obrywam im kolejne liście
Straciły już chyba połowę.
Pomidory zrolowały się od papu
Planuję sadzić pomidory do foliaka w majowy weekend,wszystko będzie zależne od sprawdzalności prognoz 

Drzwi super,fajny pokoik powstanie za jakiś czas.
Moje pelargonie cały czas w domu,bo u mnie trzaskające zimna,jedynie wczoraj było sympatycznie.Codziennie obrywam im kolejne liście

Pomidory zrolowały się od papu

Pozdrawiam Magda 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Jolu takie drzwi to ja uwielbiam! Piękne róże tam posadziłaś. Sama zrobiłam to samo.
Eleganckie pannice przed domem, chyba na bal się wybierają. Tyle falban przy sukienkach...
ciekawe co to za odmiana.
Nowe szafirki też piękne.
Jolu wcale nie wieje nudą. Jest wiosennie u Ciebie. Ślicznie.
Eleganckie pannice przed domem, chyba na bal się wybierają. Tyle falban przy sukienkach...

Nowe szafirki też piękne.
Jolu wcale nie wieje nudą. Jest wiosennie u Ciebie. Ślicznie.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Piękniutkie zakupy Jolu...
Felicie kupowałam w ubiegłym roku, cudownie pachnie i długo kwitła, tylko trzeba ją porządnie zabezpieczyć na zimę, bo jak to piżmowe trochę wrażliwsza na mrozy.

Felicie kupowałam w ubiegłym roku, cudownie pachnie i długo kwitła, tylko trzeba ją porządnie zabezpieczyć na zimę, bo jak to piżmowe trochę wrażliwsza na mrozy.
Pozdrawiam, Basia.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
No to poszalałaś koleżanko z tym rzutem na taśmę
Mary Ann już od dawna mam na liście, ale jakoś się nie składa. Ciągle coś...
Moje różane panny od dwóch dni moczą nogi. Liczę, że wreszcie jutro uda się je posadzić

Mary Ann już od dawna mam na liście, ale jakoś się nie składa. Ciągle coś...
Moje różane panny od dwóch dni moczą nogi. Liczę, że wreszcie jutro uda się je posadzić

- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Jolu mimo ,ze klimat u Ciebie zimny , to i w tym roku u mnie również , jest bardzo zimno , rośliny małe , nie rosną , czytam ,ze robiłaś zakupy róż, dobrze masz tyle miejsca i niech pięknie rosną. Ja nie mogę się doczekać kiedy to zacznie kwitnąć , choć u mnie na róży Aicha jest dużo pąków do kwitnienia inne lata na 1 maja zakwitała teraz oby na koniec miesiąca zakwitła przy takim zimnie . Pozdrawiam Cię i dużo

-
- 1000p
Magduś tak, Frau Eva wymiata
Już się nie mogę doczekać jej kwiatów!!
Sadziłaś pomidory w foliaku? Ja czekam na słoneczny dzień, żeby w końcu założyć folię na postawionej konstrukcji i wreszcie wynieść tam przepikowane sadzonki... Brakuje mi parapetów, żeby wszystko przepikować
Aneczko sama jestem ciekawa, co to za pannice w tych kieckach strojnych, ale niestety za mało słoneczka jak na razie, nie chcą się bardzoej pokazać, nic a nic. Wiosennie to jest, ale cebulowo słabo
Basiu dziękuję za info o Felicji, trzeba ją będzie ubrać w słomianą kieckę na zimę
Dorka jak szaleć to szaleć, a co tam. Na razie jeszcze mam gdzie sadzić, gorzej będzie jak się miejsce skończy
Moje panny jeszcze moczą nogi, dopiero jutro sadzenie, dziś spędziłam cały dzień w ogrodzie, ale były ważniejsze sprawy, sama za chwilę zobaczysz
Teresko nie rozpieszcza nas wiosna w tym roku niestety
Wczoraj wieczorem dojechała do mnie taka oto dostawa:

Dziś od rana razem z tatą sadziliśmy to towarzystwo - razem 50 cisów. Większość trafiła na nową rabatę, na której już rosną róże sprowadzone tej wiosny od Austina:

Jutro trafią tam ostatnie różane zakupy, w planach jest też dosadzenie bylin za jakiś czas.
Reszta cisów trafiła tu, na początek rabaty "wschodniej":

A taki jest efekt końcowy - śmieci zasłonięte zostały siatką cieniującą

Jeśli pogoda pozwoli, to w najbliższych dniach mam zamiar popracować nad nowym trawnikiem przed domem, to co tam jest w tej chwili to kompletna porażka

Sadziłaś pomidory w foliaku? Ja czekam na słoneczny dzień, żeby w końcu założyć folię na postawionej konstrukcji i wreszcie wynieść tam przepikowane sadzonki... Brakuje mi parapetów, żeby wszystko przepikować

Aneczko sama jestem ciekawa, co to za pannice w tych kieckach strojnych, ale niestety za mało słoneczka jak na razie, nie chcą się bardzoej pokazać, nic a nic. Wiosennie to jest, ale cebulowo słabo

Basiu dziękuję za info o Felicji, trzeba ją będzie ubrać w słomianą kieckę na zimę

Dorka jak szaleć to szaleć, a co tam. Na razie jeszcze mam gdzie sadzić, gorzej będzie jak się miejsce skończy

Moje panny jeszcze moczą nogi, dopiero jutro sadzenie, dziś spędziłam cały dzień w ogrodzie, ale były ważniejsze sprawy, sama za chwilę zobaczysz

Teresko nie rozpieszcza nas wiosna w tym roku niestety

Wczoraj wieczorem dojechała do mnie taka oto dostawa:

Dziś od rana razem z tatą sadziliśmy to towarzystwo - razem 50 cisów. Większość trafiła na nową rabatę, na której już rosną róże sprowadzone tej wiosny od Austina:

Jutro trafią tam ostatnie różane zakupy, w planach jest też dosadzenie bylin za jakiś czas.
Reszta cisów trafiła tu, na początek rabaty "wschodniej":

A taki jest efekt końcowy - śmieci zasłonięte zostały siatką cieniującą

Jeśli pogoda pozwoli, to w najbliższych dniach mam zamiar popracować nad nowym trawnikiem przed domem, to co tam jest w tej chwili to kompletna porażka

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Wyprzedaż róż gdzieś jest? I ja nic nie wiem? Oj niedobrze, niedobrze
Ładne odmiany, zwłaszcza Mme Francois Graindorge jest ciekawa.
Git nowe "drzwi", lubię takie przejścia w ogrodach.
Rośliny biedne jakoś kwitną w tą zimnicę i uświadamiają, że to jednak wiosna. Jest tak zimno, że nie chce się nawet cokolwiek robić w ziemi. Ja nie wiem jak Ty to wszystko sadzisz, kiedy gleba taka zimna i ręce marzną.
Ładne cisy i dobra osłona przed śmieciami.
Słońca na majówkę

Git nowe "drzwi", lubię takie przejścia w ogrodach.
Rośliny biedne jakoś kwitną w tą zimnicę i uświadamiają, że to jednak wiosna. Jest tak zimno, że nie chce się nawet cokolwiek robić w ziemi. Ja nie wiem jak Ty to wszystko sadzisz, kiedy gleba taka zimna i ręce marzną.
Ładne cisy i dobra osłona przed śmieciami.
Słońca na majówkę

Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu,mój sąsiad ma żywopłot z cisu.Ładnie to wygląda ,chociaż powiem szczerze ,że a nie jestem miłośnikiem cisu.Bardo gęsto go posadziłaś,dlaczego tak gęsto?
Tak,posadziłam pomidory w tunelu.Trzy noce już przeżyły
a nie było im łatwo,bo nigdy wcześniej nie były na dworze i tu na raz 3-5st C im zapodałam 
Wczoraj pierwszy raz tym tygodniu przedarło się słońce i temp.w dzień podskoczyła a tak to 6st C mały w dzień.
Jak pełnie przeżyją to już będę spokojna.
W planach mam właśnie wysiew ogórków i trawnik się prosi
życzę 
Tak,posadziłam pomidory w tunelu.Trzy noce już przeżyły

Wczoraj pierwszy raz tym tygodniu przedarło się słońce i temp.w dzień podskoczyła a tak to 6st C mały w dzień.
Jak pełnie przeżyją to już będę spokojna.
W planach mam właśnie wysiew ogórków i trawnik się prosi

Pozdrawiam Magda 

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Cisy to podobno najlepszy materiał na zywopłoty, najbardziej efektowny.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Joluś przepraszam że dopiero dziś odpisuję, ale tak mnie dobija ta pogoda, że mam kompletnego doła i ogrodowego i forumowego.
Kochana, takie inwestycje ogrodowe to rozumiem. Ależ rozmach
Jak patrzę, to sama chciała bym dopiero zaczynać projektować ogród i sporo rzeczy inaczej bym zrobiła. Zazdroszczę Ci takiej możliwości. Mimo wszystko i tak lubię swój ogród taki jakim jest i cieszę się, ze go mam
Te drzwi wprost wymiatają.
Robiłaś, czy kupiłaś gotowce ?
Zywopłot z grabu, cisu, obwódki z lawendy - to coś co lubię.
Ależ będzie pięknie 
Kochana, takie inwestycje ogrodowe to rozumiem. Ależ rozmach

Te drzwi wprost wymiatają.

Zywopłot z grabu, cisu, obwódki z lawendy - to coś co lubię.