Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Wiesz Myszko, że właśnie teraz skońćzyłam szperanie w necie - Oncidium Twinkle jest inne :(, ale znalazłam też fotke bardzo podobnego do mojego .. z tymi hybrydkami, to chyba często jest jak z pieskami mieszańcami, dopatrujemy sie wielu ras w jednym psiaku .. ;) - a i tak jest on najbardziej podobny do ... samego siebie ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myszko to ja jestem chyba nienormalna. Niestety ja z nimi rozmawiam i nie tylko z nimi, bo np. z rybkami też ;:47
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu jak sprawuje się nowy preparat w sprayu, który kupiłaś dla swoich storczyków ?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Rośliny nie padły ;:128 a to już połowa sukcesu, ale zauważyłam, że chyba kurz się na nich tak nie osiada, bo tydzień temu spryskałam, a teraz przejechałam palcem i nie ma kurzu, którego u nas w domu jest pod dostatkiem, mamy piec na miał i wszyscy sąsiedzi wokół też mają takie piece, więc syfu w domu nie brakuje ;:155
Cieszę się, bo 6-8 czerwca jest w Gdańsku wystawa storczyków ;:138
no i nie mogę doczekać się kiedy zakwitnie ten storczyk, który ma pączki ;:183
Znalazłaś nazwę swojego cudeńka :?:
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu wysłałam ci wiadomość na PW. Do Gdańska torchę mi daleko, bywam tam raz, czasami dwa do roku, ale z innego powodu. Najbliżej na wystawę mam do Łodzi lub Wrocławia, chociaż to też kawałeczek. Swoją pierwszą wystawę mam już zaliczoną właśnie w Łodzi, nawet piękne zdjęcia umieszczane na forach nie oddadzą tej atmosfery i wyjątkowości.
Twojego specyfiku szukałam, ale na razie nigdzie nie ma, jak zresztą paru innych rzeczy, których poszukuję.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Nigdy nie byłam na wystawie storczyków, więc mam nadzieje, że nic nie stanie mi na przeszkodzie, by tam jechać, Gdańsk mam blisko, bo południe Polski to dla mnie kawał drogi ;:173

właśnie rozpaczam, bo prawdopodobnie, tym kwitnącym storczykom zaszkodziła zmiana doniczki, niby nie ingerowałam w podłoże, ale korzenie ruszyłam i teraz zakupiony 19 grudnia phalaenopsis zaczyna gubić kwiaty, a jak go dostałam to miał pąki i te dwa pozostałe zakupione w listopadzie też już zgubiły kwiaty ;:110
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Soniu ! Wracam dziś (tylko na moment) do naszej dyskusji na temat dziurek, które
tak pracowicie porobiłyśmy w doniczkach. Oto trochę humorystyczne zdjęcie. Czy o to nam chodziło ;:24 ?

Obrazek

"Okno na świat"
Pozdrawiam, Joanna ;:100
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

no co za ciekawski korzonek :;230 ;:215
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

wszystkim miłośnikom storczyków życzę STORCZYKOWE LOWE Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Pozwólcie, że pochwalę się nowym paphiopedilum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i tu dwa razem, bo trzeci od wczoraj mi marnieje w oczach, zrobił się cały brązowy, nie wiem czy to przekwitanie czy co ;:110

Obrazek

Obrazek

kupiłam jeszcze phalaenopsisa ciemno różowego, ale teraz żałuję wyboru, bo kupiłam w pączkach i dwa pączki, które zaczęły się rozwijać zostały nieco zdeformowane podczas transportu, mo i teraz martwię się czy te pąki nie doznają szoku i nie opadną ;:110
kupiłam też książkę "storczyki w mieszkaniu" i teraz idę do łóżka poczytać lekturę
pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu ;:111
Szalejesz z tymi sabotkami ;:109 jaki śmieszny ten nowy, kwiat ma prawie do góry "nogami" :lol:
Szkoda że ten trzeci marnieje, ale może faktycznie tylko przekwita ;:24 będę trzymać kciuki by wszystko było ok, również z falenopsisem i jego pączkami ;:333
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu śliczne te twoje nowe nabytki. Nie martw się, że jakiś pączek odpadnie lub uschnie, trudno, przy tej pogodzie to prawie nie uniknione. W moich dwóch nowych phalaenopsisach odpadło po kwiatku, no i chyba ze dwa pączki uschnięte oderwałam. Przeszły szok poprzez zmianę warunków, ale jak ponownie zakwitną, to dopiero będzie radocha. Mam taką biedkę malutką, kupioną jako pierwszy mój nabytek bez kwiatów. Zakup był w X 2007r., a teraz po 4 miesiącach idzie pęd kwiatowy. Jestem uradowana ogromnie nawet nie tym, że to będzie niespodzianka, bo koloru kwiatów nie widziałm, ale tym, że w ogóle zechciał coś wypuścić.
Na tym maleństwie mam przykład, jak długo musi się czasami przystosowywać do nowych warunków lub też odpoczywać po wczesniejszym kwitnieniu nasza nowa roslinka.
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Storczyki

Post »

Witam
Soniu śliczota :) ten Twój nowy Sabotek, a jeśli chodzi o tego co marnieje to będe trzymac kciuki, żeby z tego wyszedł.
Pozdrawiam

P.S. Widac,że to jedna rodzinka nawet takie same kubraczki mają :)
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Hej :D
tamten paphiopedilum to chyba przekwitł, bo liście ma zdrowe, jedynie kwiat padł ;:199 a szkoda, bo krótko cieszył moje oczy, a miał taki ogromny kwiat, że szok. Kubraczki takie same, bo z jednego zrobiłam dwa ;:191 a to wszystko z braku osłonek
w nowym phalaenopsisie wszystko bez zmian, więc nadzieja jest ;:173

Lana koniecznie pochwal się jak z tego pędu wyrosną kwiaty ;:215

pozdrawiam i dziękuję za kciuki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też nie lubię jak kwitną tak krótko. Moja Miltasia też kończy kwitnienie a kupiłam ją tak niedawno.
A jak tam nowy ślicznotek?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”