Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

;:3 nie było. Było za to zimno i wilgotno ;:222 Pojechaliśmy na działkę zobaczyć co słychać. Trochę martwią mnie niektóre rózyczki. Część pędów wygląda na martwe. Rozgarnęłam troszkę kopce, to pod spodem są zielone, ale czy odbiją na wiosnę? Wiosny nie widać zupełnie. Nic, ale to nic nie wyściubia nosa z ziemi. Kilka hiacyntów jest na wierzchu, ale te było już widać w grudniu.
Za to poprawiłam sobie humor i wracając kupiłam w Biedronce prześliczne prymulki. Przyniosłam sobie wiosnę do domu :heja
Marysiu, piękne sa Twoje zachody słońca ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w niedzielę ;:180
Zapowiada się pogodna, bo słońce co prawda najpierw ostro zaświeciło a teraz trochę przyćmione, ale wczoraj też tak było. Nie ma wiatru.

Martusiu ja też wczoraj szukałam takich floksów jak mi zachwalałaś i nawet wypełniłam koszyk dość obficie, ale fajna firma bo na drugi dzień jak otwarłam komputer to koszyk był znowu pusty ;:306 Liliowiec pająk to ten co chciałaś, a drugi wiem że Ci wcisnęłam ale nie wiem który :D będzie niespodzianka. Jaka zima Ty sadzisz róże w ogrodzie jak parę dni temu posadziłam ciemiernika, bo męczył się w domu, a poza tym był w doniczek wsadzony przed sprzedażą i zaczął żółknąć ;:14
Dzisiaj też ma być ciepło i na razie co ważne bezwietrznie to dotlenimy się. Miłej niedzieli i ucałowania posyłam ;:196

Renatko zjadłam jednego liliowca chociaż początkowo było mi żal, ale potem stwierdziłam że i tak do jutra nic z niego nie będzie :;230 są słodkie :D

Witaj Olu :wit dobrze że ziemia ma niekorzystny kształt do planowania ogrodu, bo pewnie jeszcze więcej obsadziłabym roślinami. Może wtedy więcej byłoby drzew i krzewów, ale między nimi trzeba utrzymać porządek więc pracy byłoby sporo, a pomocy nie ma żadnej ;:224
Tak zarówno do czosnku i cebuli jak i do wielu oryginalnych smaków, jako dzieci lubimy jedynie kwaśne a do wszelkich ostrości też trzeba doróść ;:219
Zapraszam serdecznie ;:180

Małgosiu chciałabym Ci uwierzyć, ale chyba jeszcze zima wróci ;:224 Ostatni dzwonek do cięcia winorośli a ja się zbieram jak przysłowiowa sójka. Może zdążę, bo widzę do środy ciepło i słonecznie ;:333 U mnie ptaki wydają głosy jakby z niedowierzaniem ;:306

Iwonko zostaw kopczyki różom, po to się je robi żeby tam zachowały żywotność więc spokojnie! odbiją! Te pędy wystające były narażone nie tyle na wielki mróz co na mroźne wiatry a te są czasem groźniejsze o cichego mrozu. Ostrożnie potem odkrywaj różem, bo ja tak rok temu odkryłam za szybko i musiałam dwa razy ciąć ;:131 Jak oglądam zdjęcia z innym ogrodów, szczególnie tych położonych w miastach, to też widzę cebulowe na wierzchu, a moje jeszcze nie ;:185 nawet wczoraj hiacyntów nie znalazłam. Nie martwię się jednak, bo wiem że zdążą ;:333
Muszę do Biedr. bo nie byłam tam strasznie dawno ;:202 chyba ostatnio w lecie, ale jutro jadę do lekarza to mogę wracać przez B. Miłej niedzieli ;:168

Słonecznej niedzieli dla odwiedzających ;:3
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spotkałam teraz całą serię nasionek ,,Kwiaty jadalne" z Top Decor. No przynajmniej na serię wygląda, bobyłtylko ogórecznik lekarski i fiołek wonny.

Sprawdziłam w necie i mają jeszcze stokrotkę, nagietka i goździk ogrodowy. ;:333
A ja tak lubię ,,skubnąć" coś dobrego. :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

A ja miałam ogóreczniki i to całkiem ładnie kwitły. Dodawałam listki do wody, ale kwiatki bałam się spróbować. Może w tym roku zbiorę się na odwagę :).
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Reniu, to skubnij jeszcze nasturcję - choćby li tylko na udekorowanie letnich potraw.
Niektórzy nawet młode paprocie jako szparagi zajadają. ;:3

Marysiu - widoki zachodzącego słońca są obłędne.
Niedzielę miałam bardzo sloneczną, wedle życzenia ;:138
Wzajemnie - miłego tygodnia ;:3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu, nie chcę Was i siebie straszyć, ale przeczytałam dziś takie coś http://pogoda.wp.pl/gid,18147849,kat,10 ... leria.html , oby to się nie sprawdziło ;:185 wolę myśleć, że idzie wiosna :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu ;:196 Piękny zachód słońca - dzięki ;:168
Liliowce też śliczne masz ;:333 Wiosna się zbliża ale niech ona przyjdzie o normalnej porze ;:108
Zdrówka i miłego tygodnia życzę ;:168
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Kocham liliowce, mam około 10 odmian. I myślę jeszcze o kilku :wink:
Marysiu, karczochy wychyliły główki :D
Pogoda była dzisiaj piękna, popracowałam w ogródku dwie godziny i to z jakim efektem !
Tak się dotleniłam że zaliczyłam3 godzinną drzemkę ;:306
Agata
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea! Nasturcja już przetestowana w zeszłe lato, a w piątek miałam okazję spróbować ...begonii. Okazuje się, że w knajpce wegetariańskiej też idzie się podszkolić. :;230
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam wieczorem :wit

Renatko jakoś nie skubię roślinek w ogródku, jak już coś to raczej owoce. Lubiłam pojadać szczaw, ale nie ma go u mnie, a ten posiany zanikł, gleba mu nie odpowiada :wink:
Moja koleżanka dodaje do wiosennych sałat liście mlecza, tylko te młode.

Asiu jeść jak Renatka nie jem, ale próbuję więc i ogórecznika spróbowałam ;:215 liście są ostre przez włoski, ale kwiatki mogą być ;:215
Do wody dodaje różne rośliny sok z czarnego bzu, mięta i cytryna to podstawa :D

Bea dziękuję ;:180 dzisiaj było słońce ale takie rozmyte, a ja zabrałam się za przycinanie winorośli, bo ogrodnicy gadają że to ostatni moment :uszy Przed zachodem musiałam wrócić do domu, bo koty głodne czekały. Darły się wniebogłosy jak weszłam ;:303
Do wtorku ma być ładnie więc trzeba to wykorzystać, miłego tygodnia ;:3

Iwonko wszystko jeszcze może się zdarzyć, niestety!
Jednak już tyle razy Amerykanie puszczali bąka o pogodzie, że nawet już ich prognozy nie oglądam ;:185 Wolę te krótkoterminowe ;:333 Jak coś to okryjemy roślinki jak nasza Marta kożuchami i swetrami ;:306

Tereniu witaj! ;:196 jasna sprawa ! ja też wolałabym wszystko w terminie, ale wiesz jak to z naszym woleniem :;230 Dziękuję i życzę dobrego i pogodnego tygodnia, bo to już ostatnie dni przed wyjazdem. Szybciutko dochodź do formy bo wnuczek potrzebuje sprawnej babci ;:167

Agatko ja też dzisiaj przepadłam w ogrodzie, ubrana stosownie do wiatru z sekatorem w ręce sporo wycięłam. Na koniec zajrzałam do przechowywanych róż w tunelu i wszystkie wyglądają obiecująco. Natomiast znalazłam na grządce odgryzioną sasankę przez nornicę, co prawda wcisnęłam w glinę, ale nie obiecuję sobie ją zobaczyć ;:185
Karczochy jeszcze siedzą w ziemi , ale papryka kiełkowana na wacikach nie chciała skiełkować położona na ziemi już kiełkuje ;:333 Drzemka była potrzebna ;:215

Renatko dziewczyny robią herbatkę z begonii ponoć jest rewelacyjna ;:215
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

O tak! Bergeniówka jest pyszna ;:333
Ja mam dzisiaj dobry humor mimo ze cały dzień w kuchni stoję, pół butelki Caberneta poszło mi do zupy cebulowej, a drugie pół :wink:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A łudziłam się, że tylko mnie powyjadały roślinki :( . Byłam dziś na działce i dosłownie norka na norce, cała działka jak ser szwajcarski.
To i ja poeksperymentuję w tym roku. Latem z begonią, a pojutrze z zupą cebulową. ;:170
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu dziękuję Ci bardzo ;:196 Mimo ładnej pogody ja nie nadaję się do życia , nie wiem co się dzieje :(
Piszesz że przycinałaś winorośl - może jakieś patyczki byś do ziemi wcisnęła ?? ;:180
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Ja strasznie nie terminowa jestem z cięciem winorośli :oops: Mam tę jedną którą pokazywałam, tnę ją bardzo późno. W w zeszłym roku w kwietniu.
U mnie w ogródku było zacisznie i słonecznie.
Masz ty z tymi nornicami :( szkoda roślinek i twojej pracy o nerwach nie wspomnę. Co tam z róż przechowujesz w tunelu ?
Dzisiaj raniutko zagoniłam eMa do O..i po ziemię, mam trzy worki po 50 l i w tygodniu poprzesadzam trochę kwiatków w domu i pewnie coś wysieję :wink:
Io dziwo tylko trzy torebki nasionek wpadły mi do koszyka.
Agata
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, późno dzisiaj przywędrowałam na FO, ale ponoć lepiej późno niż wcale.
Czytam, że pracowitą niedzielą miałaś. Ja odwrotnie, nie licząc garów, ale za to bardzo towarzysko - wesołą. :tan
Jutro zamierzałam udać się na działkę, ale M pozwala mi się jeszcze trochę pohuśtać, to może we wtorek ... ;:131
Dzisiaj wcześniej wybieram się ;:19 , bo nadmiar wrażeń co nie co mnie przymulił. ;:131
Wobec tego już teraz życzę Ci dobrej nocy. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”