Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Optymistka ;:306 Nie planuje zmian....a Balleriny?
No u mnie zmiany to powinna być nazwa ogrodu ;:209
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, jak nazywają się te różowe tulipany.
Ile ja się namęczyłam szukając takich, które będą kwitły razem z Queen of Night. Różowych późno kwitnących nie znalazłam, a tu u Ciebie całe łany :;230
Justyna, wątek to mogłabyś otworzyć. Zdjęcia nawet z lampą błyskową wychodzą.
I tytuł Nocne impresje ;:306
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Aprilku!
Zima u mnie, śniegu napadało!
Fantastyczne masz te tulipanowe zagajniki ;:oj. Właśnie tak powinno się je sadzić. Pięknie!!!
A zamiast tej rozłażącej się trawy może floksy szydlaste? Lepsze byłyby od jednorocznych, bo nie trzeba ich co roku wymieniać.

Serdeczności dla Ciebie i Zwierzyńca - Jagi
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit . Wysokie masz te tulipany. No i te barwy ;:173 . Cudo. Ja żałuję że tak mało jesienią posadziłam... i chyba ten żal mi się na sny przenosi. Dzisiaj w nocy kupowałam strasznie włochate tulipany. Trochę kwiatem przypominały magnolię stellata. I kazałam sobie zapewnienie na kartce pisać, że jak teraz posadzę to zakwitną w maju :lol:
Ale człowiekowi się już w głowie miesza.
Jolu, wiem że cena Maine Coona jest wysoka, ale coś wspominałaś o utrzymaniu. Też taka droga sprawa? Nie mam w planach kupna kota ale nigdy nie wiadomo co się w życiu wydarzy :)
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu rugosy mam kilka zobaczymy co z nich będzie. THE FAIRY nie mam, ale jak czytałam to ona jakaś niska okrywowa, Ty masz inną?.
Jeszcze nic nie zamówiłam, lista cały czas w obróbce, jak tak dalej pójdzie to dla mnie nic nie zostanie :;230 . Planuję nowe nasadzenia ale w wielkim chaosie wszystko u mnie w głowie, a jeszcze jak zaglądam i oglądam to znowu coś mi się podoba. Teraz muszę się skupić na liliach, wstępną listę mam róż- tylko jeszcze nie wiem gdzie wsadzić ;:306 .
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Wow, ale dorodne tulipany :shock:
dobra, teraz przejdźmy do konkretów :heja sadzisz je w donicach czy do gruntu? i czym je podkarmiłaś, że tak zgodnie wystrzeliły do góry? :wink:

boszzzz.... ależ ja tęsknię za wiosną :)
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Elwi nadbiegam z solami trzeźwiącymi ;:167
Joluś dzięki, tego mi było trzeba ;:196
Jak jeszcze raz napiszesz, że coś z Twoimi zdjęciami nie tak, to normalnie nie wiem co zrobię :twisted:
No, to zdjęcie:
Obrazek
Normalnie wymiata ;:oj
A sama kompozycja roślin ;:215 Kłaniam nisko ;:180
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

cześć,
no to wklejam...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

już niedługo tak będzie u Ciebie ;:196
....a nawet ładniej, bo z trawnikiem :uszy
Pozdrawiam
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj April! Ale śliczne są Twoje tulipanowe rabaty..! Muszę chyba u siebie posadzić takie ciemne. I orliki mi wpadły w oko.
Pytałaś o hortensję - ona nie wymaga cięcia i rosnąc naturalnie osiąga duże rozmiary, widzę to u siebie po kilku latach. Czasem przycinam jakąś gałązkę, która bardzo przeszkadza, ale nie bardzo sobie wyobrażam ostre przycinanie jej systematycznie. Ale może jakoś sobie poradzi przy sośnie.
Z turzycą Buchanana nie mam swoich doświadczeń.
Na zdjęciu z 19.01 na białej róży chodzą zielone żuczki, widuję takie u siebie. Czy to jakiś szkodnik? Wiesz coś o tym?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jolu,nie można oczów oderwać od Twojego leśnego ogrodu,co krok postawię to ogród piękniejszy i nie mogę stąd wyjść ,a tyle jest do zwiedzania,pozdrawiam :wit ;:168
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

justi177 pisze:cześć,
no to wklejam...
Obrazek
:;230 :;230 faktycznie czarownica z Ciebie.... ;:oj
Wstawiaj kolejne.... ;:65 ;:65
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nenka, różowe masz na pw, mam ich tylko ...50 szt. Dopiero w takich ilościach są fajne efekty. Ciekawe jak sobie poradzą w kolejnym roku.
Teraz dosadzałam sporo Queen of the Night a do nich Exotic Emperor i Elegant lady. Czyżbym nie trafiła? Widziałam u kogoś kwitnące Oueen razem z Peach Blossom i taką kompozycję też zrobiłam

Jagi, jaka zima? U mnie na plusie ale fakt że wczoraj popadało, nie więcej niż 2 cm ;:223
Co do wymiany rozłażącej się trawy, to chyba pozostanę przy jednorocznych, bo wiele ich mieć nie będę. A Floks szydlasty rozrasta się również, mam go w innym miejscu i właśnie muszę podzielić bo mi zagłuszy Knirpsa od Justi a to byłoby niewybaczalne. Choć akurat Knirps też sobie nie daje w kasze dmuchać ;:306 Super okrywówka.
Pozdrawiam ciepło ;:168 i mogę zaproponować miejsce przy kominku obok rudego futerka

Obrazek

Madziu, sny o kwiatach ;:114 Super, zazdroszczę, wolałabym takie niż to co mnie od miesiąca męczy... Ale czemu twoje tulipany włochate.....może pomyliłaś z sasanką. Oj ja też świruję, wreszcie klepnęłam zamówienie liliowe i ogłaszam niewypłacalność ;:89
Utrzymanie kota to nie taka znów droga sprawa np w porównaniu z Goldenem :wink: Ale wiadomo że karmę musisz dobierać do rasy. Koty rasowe, jak zresztą i psy, są delikatniejsze od mieszańców. Poza tym Maine Coony uwielbiają się wspinać i drapak wysoki to niemal dla nich konieczność. Mój już włazi na szafę w pracowni ;:306 a drapaka ma sporego. No i musi mieć zabawki, po pierwsze żeby nie niszczył mebli i żeby się rozwijał. To bardzo ciekawskie stworzenia, muszą mieć wyzwania i stawiane wymagania.

Obrazek

Dorotko, a swoje rugosy masz w cieniu czy na słonku? Kwitły już?
The Fairy mam okrywowe, ale podpieram balkonikami żeby nie taplały się w błocie więc są co najmniej 60 cm wysokie. Pędy potrafią wypuszczać nawet ponad metr. No i mam jedną ciemno różową szczepioną na pniu. W sumie to mam chyba z 8 krzaczków.
Róże które zamawiam z chciejstwa, bez planu, sadzę do dużych donic, wielkości wiader. Tak mogą stać zadołowane nawet i dwa lata zanim się zdecyduję ;:306 Zawsze lepiej znoszą takie przesadzanie z donicą niż wykopywanie. Zakopuję jak już jestem pewna na 100%.
Lilie dziś zamówiłam.

Moje Fairy, tu widać pienną i ciemno różowe. Z tyłu są jasne aż do łuku z Icebergiem

Obrazek

Obrazek Widok z drugiej strony rabaty

Szamanko, konkretnie to: tulipany sadzę do dużych donic lub do koszyków, ze względu na nornice oraz na łatwość ich wykopywania po sezonie oraz podziału bezpiecznego na kolory. Nie zauważyłam różnicy w kwitnieniu. Sadzę do ziemi z kompostem, z worków, dosypuję ciut obornika suchego, takiego granulowanego i ciut nawozu do cebulowych. I ...podziwiam ;:209 Po przekwitnięciu wycinam łodygi kwiatowe a liście zostawiam najdłużej jak się da. Po sezonie wyciągam donice i segreguję cebule i suszę. Tak w przewiewnym miejscu, w koszyczkach czekają na sadzenie ponowne w listopadzie. W tym roku cebulek wykopanych nawet nie zaprawiałam p/grzybicznym ale dosypywałam do ziemi popiół z kominka. Jestem ciekawa tego eksperymentu. Bo cebule świeżo zakupione powinny być już przez producenta zaprawione.
Polecam tulipany, dają dużo radości.

Obrazek

Elwi ;:301 no jak cię otrzeźwiłam to przyjrzyj się moim zdjęciom i zdjęciom jakie zrobiła Justi. Wczoraj wstawiła. Różnica w ostrości, w barwach, jest koooolosalna. Fakt że padało wtedy jak diabli, stałam nad nią z parasolem, żeby.....aparat nie zamókł ;:47
Ale i tak jesteś kochana, kto nie lubi być chwalony ;:119
Kompozycja roślin, które zacytowałaś, niestety już od jesieni nie istnieje. Trawa mnie zaczęła wkurzać bo musiałam ją wyciągać z bukszpanów i róż. Teraz myślę o czymś biały jednorocznym. W zeszłym roku była tam lobelia, też mi się podobało. A ja kocham niebieskości.
Chyba że masz ciekawszy pomysł?

Obrazek

Justi :tan ;:196 I to się nazywają KOLORY na zdjęciach ;:167 Chyba sobie ustawię skarbonkę i zacznę zbierać na nowy sprzęt fotograficzny.
Dzięki

Izo Tamaryszku witaj. Ciemne tulipany miały być fioletowe. Ale wyszły bordowe z lekkim fioletowym odcieniem w fazie pąku. Ale i tak ładne. Teraz zakupiłam Queen of The Night i jestem bardzo ciekawa porównania kolorów z tymi nieodmianowymi.
Orliki ładnie wyglądają na zdjęciach, bo są fikuśne. Ale przyznam że jeszcze nie do końca sobie je w głowie ułożyłam. Eksperymentuję. Dostałam nasiona niebieskich od Neny i bardzo na nie liczę. Oprócz tego mam jeszcze niemal czarne Barlow Black, ale one są niezwykle wysokie i musiałam wszystkie przesadzać jesienią.
Bardzo dziękuję za uwagi dot hortensji. Jestem ciekawa jak to wszystko z wiekiem będzie się komponowało. Zawsze zostaje nam wymiana asortymentu ;:306
Zielone żuczki na Icebergu nie są szkodnikami. Nie można ich porównać z ogrodnicą niszczylistką. To kruszczyca złotawka. Można ją zwalczać jedynie gdy jest jej bardzo dużo. Pojedyncze egzemplarze nie narobią szkód, wolą pyłek od płatków, choć te czasem też kąsną ;:306 Larwy tych chrząszczy są pożyteczne bo jedzą zbutwiałe rośliny i przyczyniają się do tworzenia kompostu. Tak więc darujmy im życie ;:333 A przy tym są naprawdę piękne.

Koziorożec /Marto bardzo dziękuję ;:180 Zostań ile chcesz. Dziś pokażę rododendrony, choć bez bicia przyznaję że mam z nimi kłopot. Muszę się jeszcze dużo nauczyć na ich temat bo nie kwitną tak jak nieraz widzę u innych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek azalia, rzadko spotykany u mnie kolorek...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Moje ulubione połączenia kolorystyczne ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek i orliki Black Barlow
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka pokazuję, pokazuję ale nie wiem co tobie się najbardziej podoba....a sorki....wiem...RÓŻE.
Ale moje do twoich nie podskoczą. Chociaż Leosie mam spoko...

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Jola, dzięki ;:196
Na zdjęciach Justyny, te tulipany są rzeczywiście bordowe.
Pamiętam jak narzekałaś na nie w ubiegłym roku, a one są śliczne.
Z daleka doskonale udają Queen of Night :;230
W moim zestawie oprócz Queen of Night jest różowy Van Eijk i biały White Dream. Wszystko wymieszane , więc jak się rozminą z kwitnieniem, będzie kicha. Koszyczków nie używam.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Nie no, ja chyba padnę... ;:202
rododendrony nie spełniają Twoich oczekiwań?? Kobieto, puchu marny, czego Ty byś jeszcze od nich chciała??! ;:14 ;:oj
toć one piękne i te kolorki ;:oj

patent na tulipany zapamiętam :wink: co prawda na nadchodzącą wiosnę nie planuję żadnych wiosennych kwiatuchów, ale może kiedyś.. :wink:

ja to się jednak zastanawiam czy Ty je tylko jakimś granulowanym obornikiem podkarmiasz... ;:173
nie zdziwiłabym się jakbyś jeszcze jakimś reddbulem podlewała... i sterydami :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”