W donicy, koszu lub pojemniku - piku

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Ci Bożenko, do rad się zastosuję. Parapety mam niestety nie podgrzewane, ale styropian im podłożę, a ziemię, żeby była przepuszczalna wymieszałam z piaskiem :wink:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

gucia pisze: A ten nakrapiany storczyk ślicznościowy.
Guciu, zaglądnij za jakiś czas to zobaczysz jaki ślicznościowy ma kwiatek :roll:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ale śliczny ten storczyk i już zaczyna kwitnąć :lol:
TOMECZQ
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lis 2007, o 18:44

Post »

Śliczne okazy a jakie wielkie dorodne nie widać żadnych oznak chorób :D :D :D
pozdrawiam tomek=)
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam cię Tomku- cieszę się że podobają Ci się moje roślinki. Niestety chore również posiadam, lecz na razie nie chciałam się nimi chwalić. Jednak wkrótce je chyba pokażę, może ktoś doradzi mi jak je ratować :?:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piku pisze:
gucia pisze: A ten nakrapiany storczyk ślicznościowy.
Guciu, zaglądnij za jakiś czas to zobaczysz jaki ślicznościowy ma kwiatek :roll:
Oczywiście, że będę obserwowała go na bieżąco.
Wiesiu, zobacz u mnie " problem z draceną"- Przemo rozrysował co robić, może ze swoją też powalczysz?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Wiesiu,to skrętniki rozmnaża się tak jak fiołki afrykańskie z listków?Znowu coś nowego się dowiedziałam. Fajny ten nakrapiany storczyk. Jestem ciekawa jak kwitnie.Zajrzę tu niebawem ,. Mam nadzieję ,że go pokażesz kwitnącego. :P
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam wszystkich miłych gości, kwitnące storczyki oczywiście pokażę, lecz trochę to potrwa :wink:
Guciu- byłam, widziałam i zastosuję, a żeby nie zaśmiecać już Twojego wątku, pokażę mojego chorowitka tu
Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

piku pisze:Witam wszystkich miłych gości, kwitnące storczyki oczywiście pokażę, lecz trochę to potrwa :wink:
Guciu- byłam, widziałam i zastosuję, a żeby nie zaśmiecać już Twojego wątku, pokażę mojego chorowitka tu
Obrazek Obrazek Obrazek
Kiedy wymieniałaś ziemię u draceny? straszna pustynia, ziemia wyjałowiona(na taką wygląda) do tego pewnie przerośnięta bryła korzeniowa i oznaki zasolenia i masz powód plamistości liści na swojej dracenie, proponuję ją przesadzić (lepiej w plastik niż ceramikę), doniczkę ustawić na podstawku z keramzytem lub żwirem, porażone liście usunąć, całą roślinę opryskaj którymś z tych preparatów Kaptan Zawiesinowy 50 WP, Dithane NeoTec 75 WG, Miedzian 50 WP, Score 250 EC, Topsin M 500 SC, Thiram Granuflo 80 WG według zaleceń producenta i po oprysku z trzy dni później zacznij zraszanie, codzienne i w rannych godzinach. :D :D :D
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam Cię Przemo i dziękuję za fachowe porady, oprysk już wykonałam (wyczytałam wczoraj u Guci),przesadzanie faktycznie zaniedbałam (zraziła mnie jej chorowitość- trwa to już dość długo i powtarza się po odmładzaniu). Może zamiast przesadzać zrobię jej kolejne odmłodzenie, bo do wys. 80 cm nie ma już liści. Doniczkę zmienię, keramzyt zastosuję, ale poranne zraszanie :oops: to problem w natłoku porannych zajęć przed wyjściem do pracy :cry: , może raczej wieczorem :?:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ja swojej draceny jeszcze nie pocięłam, ale może dzisiaj się uwinę. Ciekawe jak nam to ratowanie bidulek wyjdzie?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09

Post »

Cudne kwiaty :) widać,że mają u Ciebie dobrze :) A jaka piękna chamedora ;:226
Pozdrawiam
Ola
x-C-j
---

Post »

piku pisze:Witam Cię Przemo i dziękuję za fachowe porady, oprysk już wykonałam (wyczytałam wczoraj u Guci),przesadzanie faktycznie zaniedbałam (zraziła mnie jej chorowitość- trwa to już dość długo i powtarza się po odmładzaniu). Może zamiast przesadzać zrobię jej kolejne odmłodzenie, bo do wys. 80 cm nie ma już liści. Doniczkę zmienię, keramzyt zastosuję, ale poranne zraszanie :oops: to problem w natłoku porannych zajęć przed wyjściem do pracy :cry: , może raczej wieczorem :?:
Wieczorem niestety nie powinno się zraszać chociażby dlatego że roślina musi mieć sporo czasu by wyschnąć(optycznie może będzie po jakimś czasie wyglądała na suchą ale mikropory w liściach będą zalane wodą a to szkodzi) a wieczorne spryskiwanie doprowadzi tylko do całkowitej plamistości liści. :D :D :D
x-C-j
---

Post »

gucia pisze:Ja swojej draceny jeszcze nie pocięłam, ale może dzisiaj się uwinę. Ciekawe jak nam to ratowanie bidulek wyjdzie?
Jeśli wszystko będzie wykonane prawidłowy i będą miały prawidłowe warunki ukorzeniania się będzie wszystko ok i będziecie miały więcej roślin. Jeśli są jakieś wątpliwości śmiało pytajcie zanim coś źle byście miały zrobić.:D :D :D
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam wszystkich gości i dziękuję za miłe słowa, choć teraz już nie ma za ci chwalić bo zaczynam przedstawiać swoje chorowitki :oops:
Guciu- Trzeba wierzyć słowom Przemo, przecież dzięki jego poradom już niejedna roślinka została uratowana od zagłady :P
Przemo- dziękuję za kolejną radę i proszę o dalsze. Jeżeli nie wieczorem to może po południu można stosować zraszanie :?:

A to kolejna roślinka wymagająca pomocy, jeszcze niedawno zielona, a dzisiaj :?:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”