Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka - część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka

Post »

Dziś wykonałem część zaplanowanych na najbliższe dni prac. Przekopałem koniczynę rosnącą w części przerobowej ogrodu, dzięki czemu krzewy odmian Riesling i Weissburgunder otrzymają więcej ciepła do dojrzewających gron.
Riesling
Obrazek Obrazek Obrazek
Weissburgunder
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Całe szczęście ogród winoroślowy ominęły ostatnie zawirowania pogodowe. Jutro czas na prace w części historycznej ogrodu.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Tauberschwarz ( zawiązały grona krzewy z "e-sadzonki" i przedwojenne ze Starego Kisielina w woj. lubuskim - łącznie mam 6 krzewów tej odmiany, co pozwoli zidentyfikować lokalnego blauera, co do którego mam podejrzenie, że może być to właśnie Tauberschwarz, czyli Oderschwarz ):
Obrazek
Merlot z 2010 r. wszedł w pełne owocowanie, jednak zawiązał przestrzelone grona ( dwa młodsze krzewy z 2013 r. zawiązały pełniejsze , kontrolne grona ) :
Obrazek
Grona zawiązał również Pinot Meunier, Pinot Noir, Portugieser i Cabernet Sauvignon.
kt70
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2015, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nawiązując do poruszanych tu tematów pragnę przypomnieć postać zasłużonego polskiego ogrodnika i pedagoga - Ignacego Urbańskiego. Był on twórcą pierwszych polskich odmian winorośli szlachetnej (Vitis vinifera): 'Triumf', 'Julianna', 'Jadwiga' i 'Perran'.
Ignacy Urbański urodził się w rodzinie leśniczego Kazimierza Urbańskiego 25 stycznia 1840 r. w miejscowości Pieruszyce k. Pleszewa w ówczesnym zaborze pruskim. W latach 1860-1863 był słuchaczem seminarium nauczycielskiego w Paradyżu w pobliżu Świebodzina (obecnie miejscowość ta nosi nazwę Gościkowo). Po zakończeniu edukacji przez 40 lat pracował w katolickiej szkole powszechnej w Pleszewie. Na emeryturę przeszedł w 1903 r. Od początku swej kariery zawodowej zajmował się także ogrodnictwem. Opiekował się szkolnym ogrodem i sadem oraz założył kolekcję ampelograficzną. Pierwszą polską odmianę winorośli 'Triumf' (synonim 'Triumf Polski') wyselekcjonował na przełomie lat 70 i 80 XIX wieku. W następnych latach udało mu się wyprowadzić kolejne odmiany winorośli.
Po ukończeniu osiemdziesięciu lat, pod koniec 1920 r., już w wolnej Polsce Urbański zakończył swoją działalność ogrodniczą w Pleszewie. Całą kolekcję odmian winorośli przekazał szkole ogrodniczej w Koźminie. Odtąd jego dzieło kontynuował kierownik tej placówki Józef Marciniec - junior (1880-1971), który opiekował się kilkunastoarową winnicą szkolną i szkółką winorośli.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorzu, to wspaniałe, że przypominasz postaci, które nie są znane ogółowi. To jak z P.Zarugiewiczem, czy rodzimym mi p. Hauptem, który opracował system uprawy winorośli pod osłoną, czyli w szklarniach, co jeszcze w początku XX w. cieszyło się popularnością w Austrii, Czechach i całych Niemczech.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grona dojrzewają w promieniach słonecznych. Ostatnie zdarzenia nie wyrządziły szkód w moim ogrodzie, choć w pobliskiej wsi wyrwało drzewo. Weissburgunder zaskakuje mnie i cieszy coraz bardziej.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Riesling Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj ogławiałem krzewy i powtórnie je podwiązywałem. Domniemany Oberlin Noir rozpoczął wybarwianie, punktualnie jak każdego roku.
Obrazek
Cieszy mnie również owocowanie Veltlinera. Z trzech jednorocznych krzewów jeden ma cztery, ładne grona.
Obrazek
I tradycyjnie już zdjęcie Weissburgunderów :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj próbowałem pierwszych jagód alzackiego blauera. Czuć już słodycz, ale i kwas skórki. Wybarwia się i dojrzewa regularnie o tej porze, aż do drugiej połowy września :
Obrazek
Tauberschwarz z "e-sadzonki", czyli Karmazyn :
Obrazek Obrazek Obrazek
i lokalny, nadodrzański blauer, który gronami i kształtem liści jest bliźniaczo podobny do odmiany Tauberschwarz, zatem jego robocza nazwa to Oderschwarz :
Obrazek
Silvaner z charakterystycznymi kropkami na jagodach ( krzewy owocują trzeci sezon ) :
Obrazek
Podobnie Elbling :
Obrazek[/URL
A w ogrodzie pracował też taki tajemniczy pomocnik od sąsiada :
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0c067ba7b92a125.html]Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybarwianie rozpoczęły też :
Pinot Gris
Obrazek
Pinot Meunier
Obrazek
Pinot Noir
Obrazek
St. Laurent
Obrazek
Weissburgunder i Silvaner zaczynają mięknąć, a do owoców domniemanego Oberlin Noir dosiadły się już szpaki, zajadając kilka gron ze smakiem. Wyprzedziły mnie łotry. Riesling 2010 opanowały przędziorki, a pogoda nie pozwala na oprysk przeciwko tym szkodnikom.
Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Liście oberwij z tym szpecielem, a nie trzymaj tego na krzaczku.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W porządku, tak zrobię. Dzięki.
Mój pięcioletni Chardonnay ma w tym roku takie przestrzelone grono, a drugi krzew ( z roku 2013 ) pochodzący z opisanego starego krzewu, zawiązał zaledwie parę jagód.
Obrazek Obrazek
Merlot 2010 owocuje kilkoma gronami. Dwa krzewy z roku 2013 ( sadzonki z krzewu matecznego ) mają po dwa grona.
Obrazek Obrazek
Riesling 2014
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Weissburgunder 2014
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i doczekałem się po pięciu latach. Merlot zaczyna nieśmiało wybarwiać jagody. Dwulatki jeszcze nie zamierzają, ale zapewne wkrótce dołączą. Nie wiem, czy Pinot Noir i Riesling 2010 nie są atakowane przez szarą pleśń, czy też jest to efekt suszy ? Weissburgunder i Silvaner zaczynają się wybarwiać. Wczoraj próbowałem już starej Chrupki, która obrodziła czterema gronami. Stara, bo przedwojenna z Otmuchowa. Smakowałem też jagód Triumfa, którego posiadam od Grzegorza (kt70). Obydwie odmiany w smaku już przyjemnie słodkie. Upały spowodowały przyśpieszenie w dojrzewaniu owoców winorośli. Domniemany Oberlin Noir jest o blisko dwa-trzy tygodnie wcześniejszy w porównaniu do pozostałych lat. Wkrótce odwiedzę kilka stanowisk lokalnych blauerów, by posmakować ich owoców.
Merlot 2010
ObrazekObrazek
Szara pleśń na Rieslingu i Pinot Noir, czy objaw suszy ?
ObrazekObrazek
Wybarwianie Weissburgunder i Silvaner
ObrazekObrazek
Obrazek
i odratowany Weissburgunder 2010
Obrazek
Weiss Gutedel, czyli Chrupka Złota
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śląsk obfituje jeszcze w stare odmiany, często niemożliwe już do zidentyfikowania bez podjęcia poważnych prac ampelograficznych. Wczoraj, we wsi, w której mieszkam pod Lewinem Brzeskim, wykonałem kilka zdjęć starej winorośli. Z czterech pni trzy jeszcze żyją, owocują, chociaż chorują. Jesienią z pewnością pobiorę sztobry. Dom jest opuszczony, ale można będzie pozyskać sztobry rosnące poza płotem. Wkrótce podjadę do podbrzeskich Pępic, Myśliborzyc, Lipek i Przylesia, by przyjrzeć się tamtejszym blauerom. Szczęśliwie posiadam krzewy pochodzące od tych starych winorośli z Pępic i Lipek. Myśliborzycki kultywar wypadł latem ubiegłego roku, ale tej jesieni pojawię się ponownie u gospodarza. Przyleski krzew zamierzam, po uzgodnieniu z gminą, pozyskać w całości ( rośnie na opuszczonej posesji ).
Wczorajsze zdjęcia. NN blauer Oldrzyszowice :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia z poniedziałku, 17 sierpnia:
Tauberschwarz
Obrazek
Lokalny blauer
Obrazek
Pinot Meunier
Obrazek
Portugieser
Obrazek
I kolejna, biała odmiana w Lewinie Brzeskim ( dwie pozostałe to prawdopodobnie Chrupki, czyli Weiss Gutedel ), której sztobry pobiorę jesienią:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwie, wspomniane wyżej białe odmiany ( Gutedel ? )
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj postanowiłem zerwać pierwsze grona, których owoce zostały już nadjedzone przez osy. Chrupka ( Gutedel ) - 16-17 % Brix, Tauberschwarz - 16 % Brix, Weissburgunder - 14-15 % Brix. Pojedyncze, dojrzalsze jagody powyższych odmian osiągnęły po 17 % Brix.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Podobne zjawisko obserwuję u siebie. Grona VV ważą po 30 g. Wydajność z krzewu max 0,25-0,5 kg, mimo pełnej obsady latorośli.
Co z tego, że cukier szybko rośnie (bo krzewy są niedociążone owocowaniem) skoro wydajność jest 10x mniejsza niż u nowoczesnych odmian typu Rondo, Solaris... ???
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”