Identyfikacja - jaki to storczyk ?

Zablokowany
vitamina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 maja 2008, o 22:08

Post »

Dzięki za kolejne info..bardzo dosadne..i szczegółowe..
Po moich oględzinach to może korzenie się przesuszyły..bo nowością mi jest takowe podłoże w tym storczyku przede wszystkim..bo w owej osłonce było już kilka storczyków i inne czują się dobrze..więc osłonka ok.
Prosiłabym jeszcze o informację jak się przycina tą odmianę storczyka żeby wypuścił kolejne zdrowe pędy kwiatowe i zakwitł pięknie..
Dzięki za wszystkie pomocne wskazówki :)
Awatar użytkownika
Candida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 12:38

Post »

Spróbuj poszukać informacji tu: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
pozdrawiam Katarzyna
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2009, o 21:33

Problem z określeniem rodzaju storczyka

Post »

Obrazek
Witam wszystkich!
Właśnie dostałam swojego pierwszego storczyka w życiu i już się w nim zakochałam choć ma same liście. Dostałam go z pączkami kwiatowymi niestety nie były rozkwitnięte więc nawet nie wiem jak wyglądają kwiaty. Pączki opadły (pewnie z przemrożenia) roślinka była przelana nie wiem jak dalej postępować bo nawet nie wiem jaki to storczyk.
Przez ostatni tydzień grzebię w internecie szukając jaki to storczyk ale wszędzie są zdjęcia kwiatów na których nie widać liści co znacznie utrudnia mi zadanie.
Dadam lepsze zdjęca jeśli będzie taka konieczność. Nadmieniam że jeden listek zżółkł natomiast drugi pękł dając miejsce takiej chyba bulwie nie wiem jak to nazwać i ta bulwa przeszła przez pęknięty liść nie wiem czy to normalne ale pewnie tak.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Nika
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podejrzewam ze to może być Miltonia ;:3

Ale niech ktoś inny się jeszcze wypowie bo ja akurat takich nie hoduję ;:31
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Agatko, tak czekalam zeby ktos sie wypowiedzial pierwszy :lol: bo ja tez mysle, ze to Miltonia ale potych "plamach" moich w Jolusiowym watku wolalam zaczekac :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Ja mimo że takich storczyków nie mam zaryzykowałam z odpowiedzią.. :lol:
Ale tak mi się wydaje że to jest to i że obydwie mamy rację ;:3
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na pierwszy rzut oka tez bym powiedziala ze to Miltonia. Watpliwosc we mnie wzbudza tak wysoki ped kwiatowy ktöry moze wskazywac na Cambrie. Nie spotkalam sie z tym aby Miltonia tak wysokie pedy miala, moze jednak to jakis gigant. :D

Sensowne byloby zrobienie zdjecia z bliska tak aby pseudobulwa byla widoczna. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

No to w takim razie prosimy jeszcze o zdjęcie rośliny bardziej z bliska jeśli można..
Jolu słusznie zauważyłaś że jest długi pęd kwiatowy ale Cambria ma chyba troszkę inne bulwki niż Miltasia,hmm?
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

No wlasnie z tymi bulwkami to röznie bywa, dlatego zdjecie z bliska by nam moze ulatwilo okreslenie rosliny :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Wlasnie widzialam Miltonie w sklepie niedawno i dlatego zaryzykowalam mimo, ze po Agatce :roll: :D
I mysle, tak jak Jolusia, ze z tym pedem to ciekawa sprawa...
Ale moze kolezanka doda fotke i bedzie prosciej :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Witam ponownie

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Dziękuję, że chcieliście wejść na mój wątek i swoimi odpowiedziami dodać mi otuchy. Dodaję zdjęcia na których jest widoczna pseudobulwa?
Jeśli to faktycznie ten storczyk o którym pisaliście to właśnie go przesuszyłam :( . Jestem załamana już sama nie wiem co robić przez ostatni tydzień nic innego nie robię tylko czytam o storczykach. Wprawdzie rośnie kolejny pęd i chyba nowy liść? to jednak już się obawiam że nic z tego nie będzie i nawet nie zobaczę jak kwitnie :cry:. Z niecierpliwością czekam na cenne porady bo po lekturze z internetu to już mam mętlik w głowie.
Jeszcze raz dziękuję tym osobom które chciały mi pomóc za odzew.
Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Dziekuje za zdjecie. :lol:

Gwiazdkowe i wysokie ulozenie lisci swiadczy o tym ze to Miltonia. Oczywiscie moge sie mylic, ale moja jest taka sama. Przy Miltoni i Cambri jest jedna zasada ktöra nalezy przestrzegac: lubia wilgoc jednak nie za mokro, bo od razu reaguje szybkim gniciem korzeni.

Jak spojrzysz od dolu to zobaczysz przez dziurki widoczna gabke ktöra jeszcze dodatkowo utrzymuje wilgoc, wiec podlewaj ale z wyczuciem. Miej zawsze na oku nowa pseudobulwe bo ona nie lubi wody i reaguje natychmiastowym obumarciem.

Miltonia ma bardzo wrazliwe korzenie na sole co oznacze umiejetne obchodzenie sie z nawozami. Obowiazuje zasada im mniej tym lepiej.

Aby jej troche zwiekszyc wilgoc mozesz ja postawic na podstawku z keramzytem albo tak jak ja mam oslonka, keramzyt, podstawek i roslina. Keramzyt zalewam woda az do podstawka.

Miltonia lubi jasno ale nie na pelnym sloncu, z lekkim cieniem tez sobie swietnie radzi. Lubi nizsze temperatury. Latem powinna stac na dworzu aby przez röznice temperatur pobudzila sie do kwitniecia. Przy wysokich temperaturach dochodzacych do 30 stopni lubi poranne spryskiwanie.

To chaby juz wszystko co wiem i sama tez tak uprawiam. :lol: . Zycze powodzenia .
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Moniko! nie martw sie,ze troszkę przesuszyłaś- na zdjęciach widać ,ze pęd *idzie* dość wigornie.
W tej fazie rozwoju /formowania kwiatów i wzrostu/ nadmiar wilgoci w podłożu nawet może zaszkodzić.I to niezależnie czy kochają zwyczajowo wieksza wilgotność w podłożu czy nie.
Teraz będzie ważne aby wokół rośliny stworzyć lepsze warunki /więcej wilgoci/
-pojemnik z wodą -->parowanie, postawienie na tacy z kamykami zalanymi wodą.Oczywiście doniczka nie może podsiąkać,musi mieć podkładkę dystansową.
Jeżeli uważasz,ze przesuszony jest storczyk- lekko podlej podłoże -tak wokół obrzeża doniczki ,przelewowo..

Co to za storczyk? pewnie wkrótce ujrzymy kwiaty :P
życzę tego JOVANKA
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję serdecznie za odpowiedź Jovanko i Jolusiu dałyście mi nadzieję choć sama do końca jeszcze nie jestem pewna co z moim miluśińskim będzie. To mój pierwszy storczyk i co gorsza trudniejszy w uprawie z tego co przeczytałam (a przeczytałam dość dużo niestety nie wiedząc jaki to storczyk stosowałam się do porad innych odmian). Dużo osób pisało, że tracili swoje miltonie więc boję się podwójnie na następnego storczyka zwyczajnie mnie nie stać więc zrobię wszystko żeby przeżył w warunkach jakie mu zapewnię). Już wiem że popełniłam wiele błędów mam nadzieję że mi to wybaczy........ i zakwitnie :shock:.
Muszę jeszcze wspomnieć że takiego autorytetu jakim jest Jovanka nie spodziewałam się na moim poscie. I za to jej dziękuję jeszcze bardziej, że zagląda na posty zupełnych nowicjuszy.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Jovanka jest naszym storczykowym guru i skarbnica wiedzy. Nie böj sie na zapas, bedzie dobrze. ;:168
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”