Dziekuje za zdjecie.
Gwiazdkowe i wysokie ulozenie lisci swiadczy o tym ze to Miltonia. Oczywiscie moge sie mylic, ale moja jest taka sama. Przy Miltoni i Cambri jest jedna zasada ktöra nalezy przestrzegac: lubia wilgoc jednak nie za mokro, bo od razu reaguje szybkim gniciem korzeni.
Jak spojrzysz od dolu to zobaczysz przez dziurki widoczna gabke ktöra jeszcze dodatkowo utrzymuje wilgoc, wiec podlewaj ale z wyczuciem. Miej zawsze na oku nowa pseudobulwe bo ona nie lubi wody i reaguje natychmiastowym obumarciem.
Miltonia ma bardzo wrazliwe korzenie na sole co oznacze umiejetne obchodzenie sie z nawozami. Obowiazuje zasada im mniej tym lepiej.
Aby jej troche zwiekszyc wilgoc mozesz ja postawic na podstawku z keramzytem albo tak jak ja mam oslonka, keramzyt, podstawek i roslina. Keramzyt zalewam woda az do podstawka.
Miltonia lubi jasno ale nie na pelnym sloncu, z lekkim cieniem tez sobie swietnie radzi. Lubi nizsze temperatury. Latem powinna stac na dworzu aby przez röznice temperatur pobudzila sie do kwitniecia. Przy wysokich temperaturach dochodzacych do 30 stopni lubi poranne spryskiwanie.
To chaby juz wszystko co wiem i sama tez tak uprawiam.

. Zycze powodzenia .