Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dziękuję za odpowiedź :) Chodzi o ogórki kiszone, ja też robiłam je po raz pierwszy, a ponieważ wyczytałam gdzieś, że nie powinny wystawać poza zalewę, to w końcu jednak otworzyłam słoiki i poupychałam od nowa. Dopiero po kilku dniach zalewa zaczęła zmieniać kolor i zrobiła się mętna. Dziś ogórki wyglądają na już ukiszone i jutro wyniosę je do piwnicy, w której jest zawsze zimno. Co ciekawe, w niektórych słoikach proces mętnienia zalewy zaczął się o dzień, a nawet dwa wcześniej, niż w innych. Cóż, teraz to już pozostaje mi tylko trzymać kciuki za to, żeby nic się nie zepsuło... Ogórki kiszone ze sklepu są dla mnie nie do jedzenia :(
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1214
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja robię tak po włożeniu wszystkich składników tzn ogórków, kopru, liści (porzeczek lub wiśni lub dębu) korzenia chrzanu na wierz kładę liście chrzanu dośc ciasno aby wszystkie ogórki były przykryte i zalewam posoloną wodą po same brzegi słoika. Ogórki nie podejdą tak bardzo do góry i pozostaną w wodzie i nie psują się .
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja ogórki do kiszenia układam w pionie dość ciasno, wolne przestrzenie wypełniam mniejszymi ogóreczkami.
Ważne by były ułożone ciasno ale nie uszkodzone. Nigdy nic mi nie podeszło do góry.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 917
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Do góry podchodzą często ogórki, które okazują się później puste w środku i te trochę za duże. Niektóre odmiany mają tendencję do pustych środków, ale oczywiście producent nasion o tym nie pisze, trzeba próbować. Ja "mocuję" ogórki w słoiku gałązką kopru z wierzchu, albo liściem chrzanu jak zuzola. Ale nawet jeśli wyjadą, to zazwyczaj nic się z nimi nie dzieje złego, jeśli są w chłodnym i ciemnym miejscu przechowywane.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 917
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dodam do dyskusji o kiszeniu kilka słów. Kiszenie w beczce lub innych dużych pojemnikach zdejmuje sporo pracy z barków, jeśli ma się do czynienia jednorazową z dużą porcją ogórków. Bo rzeczywiście upychać w słoikach dwadzieścia-trzydzieści kg jest dość pracochłonne. Z kolei jeśli ogórki zbieramy sukcesywnie w niewielkich ilościach i przetwarzamy na bieżąco, to lepsze są słoiki. Wszystko zależy więc od ilości surowca.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Też racja. Tymczasem u mnie słoiki z ogórkami "zakopane" w piwnicy i que sera sera, za to mam kolejną niespodziankę. Mam sporo jabłek i chciałam zabutelkować sok (nie lubię jabłek przetwarzanych). Sokowirówka, szklane butelki, kapsle i kapslownica - prosta rzecz. Tyle, że po przerobieniu jabłek z jednej jabłonki otrzymałam normalny sok, o konsystencji wody (gotowany z cukrem, butelki zalewane na gorąco i kapslowane), a przy partii nr 2, z innej jabłonki, coś mnie podkusiło, żeby dodać sok z cytryny. Głównie po to, żeby sok nie był taki słodki, a cukier dodaję, bo wszędzie piszą, że to potrzebne aby sok się nie zepsuł. Po drugie, pomyślałam że sok z cytryny trochę rozjaśni pociemniały sok z jabłek. No i rozjaśnił i zakwasił, i niby wszystko OK, tyle że zamiast soku mam jakiś gęsty syrop. Macie pojęcie, o co tu chodzi? Czy to kwestia odmiany jabłek, czy może sok z cytryny jakoś reaguje z sokiem z jabłek?? Nie mogę sprawdzić empirycznie, bo ta pierwsza jabłonka ogołocona do zera :D, a na inne jeszcze nie czas (jakaś bardzo późna odmiana). I tak zabutelkuję, bo wylewać na kompostownik po tej całej robocie mi się nie uśmiecha, ale dręczy mnie pytanie - ki diabeł z tą gęstością?
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Już wiem, że sok z cytryny nie ma nic wspólnego z zagęszczeniem soku jabłkowego - zrobiłam kolejną partię z 8 kg jabłek z jeszcze innej jabłonki, z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Sok wyszedł normalnej konsystencji, klarowny, złocisty i pyszny. Albo więc to kwestia odmiany jabłek, albo nie wiem co :-) W każdym razie podaję ku potomności: można dodawać sok z cytryny do soku jabłkowego przetwarzanego na zimę.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Od paru lat dodaję sok z cytryny do soku z jabłek.
Sam sok jabłkowy jak dla mnie jest mdły, cytryna podbija ten smak.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11208
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Robię soki bez cukru(trwałość moim zdaniem taka sama jak z cukrem),ze względów zdrowotnych oczywiście,z cukrem to bardziej syrop.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Anulab, ja też wolałabym bez cukru, więc mam do Ciebie pytanie, a nawet kilka: jak długo i czy w ogóle pasteryzujesz te soki, czy tylko zagotowane zamykasz w butelkach/słoikach? Jak długo takie soki przechowujesz i w jakiej temperaturze, tzn. raczej zimna piwnica, czy szafka w mieszkaniu? I czy akurat sok jabłkowy też tak robiłaś, bo nie wiem, czy to ma znaczenie, z jakich owoców jest sok?
Będę wdzięczna za odpowiedź, bo znowu mam skrzynkę jabłek do "zrobienia" :)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11208
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Soki z gruszek dla pewności pasteryzowałam,takie do szybkiego wypicia nalewam wrzące do butelek,zakręcam,czasem zawijam w kocyk.Te do szybkiego wypicia stawiam z brzegu,ale moim zdaniem przechowują się podobnie.Pasteryzuję dla pewności.Jak są mocno kwaśne rozrabiam z wodą lub dodaję syrop ze stewii,ale to już przed piciem.W spiżarce mam teraz około 10 stopni .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11208
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Jeżeli jabłka są zdrowe to z przerobem,nie trzeba się śpieszyć,moje jabłka stoją na dworze pod daszkiem okryte włókniną,soki jabłkowe podobnie jak gruszkowe pasteryzuję,chyba ,że mają być w ciągu kilku tygodni wypite.Pasteryzuję krótko,to znaczy zagotowuję w garnku,chwilę odczekuję i zostawiam w garnku do wystudzenia.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dziękuję, w takim razie tę skrzynkę zrobię bez cukru. Moje jabłka leżą w skrzynce już kilka dni i pewnie jeszcze trochę by wytrzymały, ale chcę już zamknąć rozdział soków w tym roku, schować sokowirówkę, kapslownicę, wynieść butelki do piwnicy... Wszystko dlatego, że przerobienie 8 kg jabłek zajmuje mi 4 godziny monotonnej roboty, z czego ponad 3 godziny to obieranie jabłek ze skórki. I wcale bym ich nie obierała, skórka jest przecież OK, pełna witamin, bla bla, tylko że na moich jabłkach występuje Schizothyrium Pomi, czyli setki malusieńkich czarnych kropeczek układających się w większe skupiska. Choroba, która nie uszkadza skórki, ani owocu pod skórką, ale nie jest to dodatek do soku zalecany przez wiodących dietetyków ;-) Dlatego obrałam setki jabłek i mam już trochę dość :-)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11208
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Nigdy nie obierałam jabłek przed wrzuceniem do sokowirówki,żyłam w błogiej nieświadomości i niech tak zostanie.Pracy z obieraniem współczuję.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ha, dzisiaj zrobiłam tę skrzynkę, prawie 9 kg, ale tak sobie podkręciłam tempo, że obrałam w 1 h 20 min. Tylko jedno zacięcie nożem w podstawę kciuka lewej dłoni - sukces ;-)
Anulab, może Twoja błoga nieświadomość wynikała z faktu, że nie masz się czym martwić (o te skórki jabłek), bo gdybyś zobaczyła takie plamki, na pewno zaczęłabyś się zastanawiać...

Obrazek Obrazek

No nic, jabłka mam już z głowy, parę sztuk pozostawiłam na drzewach, dla sójek. Przylatują sobie poskubać, zanim mróz zamieni jabłka w kamienie.
Pozdrawiam wszystkie "roboty kuchenne" :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”