Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

Lukrecjo, witaj po przerwie, cieszę się z twojego powrotu i z odwiedzin u mnie. Tytuł tego mojego wątku pochodzi stąd, że po obejrzeniu waszych dużych ogrodów pozazdrościłam niejednemu forumowiczowi, że ma taką przestrzeń do zagospodarowania. I mój ogród nagle zmalał w moich oczach do ogrodzinki. Wiem, że nie będę mieć większej, niestety. Ale jest moja i staram się z niej zrobić ładną ogrodzinkę.
Renato 1962, susza u mnie daje się we znaki ponownie. Nie jest już co prawda tak przeraźliwie gorąco, ale wody stale niedobór, niestety.
Robaczku, poznański Eden miał tylko dwa kwiaty, ale skupił się głównie na rozbudowie krzaczka. okuje to dobre kwitnienie w przyszłym roku. A w ogóle óże to teaz u mnie jakoś niespecjalnie. Wysokie temperatury przyhamowały ich rozwój.
Tajeczko, wzięłam się za przesadzanie liliowców, nie czekając na deszcz. Bo gdybym tak czekała, to nic bym już teraz nie zrobiła, a przecież trzeba zdążyć przed zimą z tyloma sprawami.
JagiS, ogrodniczka w ogrodzince, to nawet zgrabnie brzmi. Może nawet przyszły wątek tak zatytułuję. :D
Grazka, dzięki. Wiem, wiem, że jestem ci winna rewizytę, ale troszkę mam zaległości, więc powolutku odrabiam. Jakoś wolno mi to strasznie idzie.
Steasi, aha, więc to stąd twoje zamiłowanie do ogrodu. Miejmy nadzieję, że przekażesz je dalej ;:108
kropelko, bardzo ci dziękuję za te słowa, ale chyba na azie jeszcze na nie nie zasługuję. Musze wiele poprawić, a czas tak szybko biegnie...
klaryso, witaj kochana. Długo cię nie było. U mnie znowu susza. Popadało tylko raz i znów aż chrzęści od nogami. Nie pamiętam tak suchego lata. Jezówki lediwe dyszą. Secret Joy jest rzeczywiście wyjątkowo ładna. Szkoda, że jest tak mało jasnych odmian.
IWONA, mnie tej balii żal było wkopywać, bo ma swój stary urok i wolałam ją mieć na wierzchu. Ale jeśli ty masz mniej urodziwą balię, to faktycznie dobrym pomysłem jest zrobienie z niej oczka wodnego. Też bym chciała mieć cos takiego, ale u mnie spada z drzew dużo różnych śmieci i musiałabym stale czyścić to oczko, więc chyba jednak zrezygnuję.
AGNESS, a ja z kolei lubię twoje zdjęcia Agnieszko - żywe i soczyste ;:196
anym, kochana jesteś, że tak szybko wpadłaś z rewizytą i to jeszcze tak sympatycznie okraszoną komplementami. Mam nadzieję, że będziemy się wzajemnie często odwiedzać.
Helios, pw.

dorcia7, tak, mam floks Blue Paradise. Zaraz ci wkleję jego fotkę. Byłam zachwycona jego kolorem. Kwitł dość krótko, ale trudno było go nie zauważyć na rabacie. Jak widzisz, jest on prawdziwie niebieski.
Obrazek

JLG, pw.
Margo, widzę, że stipy baaardzo ci sie podobają. To chyba najładniejsze trawy oprócz rozplenic. Ja jednak stipę mam w donicy, bo jednak boję się, że wymarznie. gdy ją zostawię na zewnątrz. Sieweczki to faktycznie są opóźnione w kwitnieniu. A może byś je przeniosła do doniczek i zabrała na zimę do domu? Małgosiu, werbeny się niestety nie przyjęły przez tę cholerną suszę. Trudno, odpuszczam ją sobie.
April, ja Jolu też dochodzę do wniosku, że mam źle rozplanowane nasadzenia. Za dużo tego wszystkiego mam. I właśnie teraz przerabiam co się da, a resztę zostawiam na przyszły rok. Znów jest sucho, strasznie mnie to denerwuje, bo już najwyższa pora na przesadzanie bylin. Jolu, aganty mam od ośmiu lat. Zimuję w garażu i wystawiam wiosną na taras. W tym roku dokupiłam u podstolca, ale w ogóle nie wzeszły.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale niesamowity kolor! ;:oj
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Witaj Wandziu piękne masz agapanty...czekam i ja może kiedyś zakwitną...w zimie trzymając w domu czy trzeba mocno podlewać...różnie piszą...ale tak z praktyki Twojej... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Takiego floksa faktycznie trudno nie zauważyć :D I choć u niektórych roślin niebieskie kwiaty rażą brakiem naturalności (np. anthurium czy phalaenopsis) te mi się podobają. Ciekawa jestem jakby wyglądał w grupie, w której u mnie dominuje biel, róż, lila i fiolet...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dorota71, byłam dziś u ciebie, ale jakość nie mogłam wejść w wątek o jogurcie i piwie :;230
lora, jeśli chodzi Misiu o agapanty, to zabieram je późną jesienią do garażu i po prostu... zapominam aż do wiosny. Nie podlewam, nie podglądam, nic. W kwietniu wstawiam do pokoju, zaczynają wypuszczać coś zielonego i dopiero w maju wystawiam na zewnątrz. Tak jak pisałam, mam swoje od ośmiu lat. Może trzeba by było już przesadzić, ale dopóki kwitną, niech siedzą w starej donicy. Podobno lubią, jak mają ciasno.
Sweety, masz rację, niebieski storczyk jest strasznie kiczowaty. Nigdy bym go nie kupiła, bo wiem, że jest sztucznie barwiony. Natomiast wszystkie niebieskie kwiaty, jeśli tylko są naturalne, uwielbiam. Właściwie mogłabym mieć ogród niebiesko-biały. No ale na przykład jeżówek nie ma niebieskich, a ja je lubię. Podobnie żurawki. A więc nie mam niebiesko-białego ogodu. Te wszystkie kolory na twojej rabacie, które wymieniłaś, idealnie pasują do niebieskiego. Cudowna byłaby kolorystyka. I gdyby to wszystko chciało zakwitnąć jednocześnie - byłby raj na ziemi :D ,

Leniwe sierpniowe popołudnie. (Wszystkie fotki, oprócz jednej, robione są z tego samego miejsca na ławeczce :D )
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wandziu ;:196 Twój o gród jest naprawdę piękny, cudownie potrafisz go pokazać ;:138
A piwko... już z rana wypiłaś...? :roll:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jestem absolutnie zachwycona niebieskim floksem ;:oj Wiesz że, ja mam tak samo jak i ty, uwielbiam niebieski oraz biel w ogrodzie. Również mi konsekwencja nie wychodzi bo mam masę różu :;230
Muszę poszukać tej odmiany floksa. Swojego dawno kupowałaś? pamiętasz gdzie?
Do zobaczenia na wystanie w następną sobotę, mam nadzieję że będziesz?
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ty się lepiej pochwal wszystkimi trawami, bo widzę, ze masz sporo. ;:oj
A czemu nie mogłaś się do mnie dostać? Spróbuj jeszcze raz. ;:108
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

W takich okolicznościach przyrody to można poleniuchować ! Lubię Twój ogród o każdej porze roku, świetnie skomponowany, zawsze coś ciekawego. ;:oj
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Wandziu, deszczowe dzień dobry. Zdjęcia piękne, floks niebieski cudny. Kupiłam w zeszłym roku w kapersie o nazwie blue boy, niestety okazał się jakimś pospolitym kolorem. W tym roku kupiłam podobno pomarańczowy, ale jaki będzie jeszcze nie wiem, bo nie kwitł jeszcze, może do jesieni zdąży.
Mnie całkowicie opuściła wena do pracy w ogrodzie, stoją jeszcze jeżówki do posadzenia od Mariusza, ale nie mam weny i żadnego pomysłu. W zeszłym roku też tak miałam o tej porze, że nic mi się nie chciało już robić w ogrodzie. Na jesieni chciałabym dosadzić tulipanów i narcyzów, mam nadzieję zakupić takowe na wystawie.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

anym, piwko to było wczoraj po południu. Dzisiaj mamy zimno i pada caly dzień. Można będzie tylko w domku winko popić wieczorkiem.
April, floksa Blue Paradise kupowałam u Mariusza szczytnicy. Co prawda już nie było, jak zamawiałam, ale dla mnie wykopał jeszcze ostatniego. Mam nadzieję, że tego floksa uda mi się rozhodować na dużą kępę. A może się łaskawie wysieje? Jola, nie będę w sobotę na wystawie, bo wyjeżdżam gdzie indziej. Bawcie się dobrze.
Dorota, traw mam dużo i mam je na wielu zdjęciach, bo rosną u mnie w każdym kącie. Trochę mi miskanty podeschły od dołu w tym roku. Ale kto by zniósł 40 stopni i więcej?
Lukrecja, dzięki, kochana,że tak mówisz. Poleniuchować rzadko mi się udaje, bo stale wstaję z miejsca i coś poprawiam. Ale pewnie wszyscy tak mamy, że chodzimy po ogrodzie z kubkiem kawy w ręku.
Bogulenka, nie dziwię się, że nie masz weny do pracy ogrodowej, ale to minie. Przecież takie dłubanie w ogródku to najlepsza terapia. Bogusiu, ja już niczego nie kupuję w kapersach, bo nie warto. Człowiek tak patrzy, połakomi się, a potem żałuje. Zresztą i w szkółkach zdarzają się pomyłki, ale dużo rzadziej. Jeżówki kupuję teraz tylko kwitnące, żeby było wiadomo, jakie to są.
Też mam jeszcze kilka roślin do wysadzenia, ale po kolei to już robię, bo jesień jednak blisko. Ja również zamierzam posadzić sporo tulipanów, ale raczej dużo takich samych, a nie, jak zwykle, rozmaitych. Co najmniej po 10 sztuk jednakowych.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Wandziu, doskonały pomysł z tymi zdjęciami z jednego miejsca, no a wykonanie - mistrzowskie! :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzięki Ewcia, tak się wtedy po upalnym dniu rozleniwiłam, że tyłka mi się nie chciało podnieść, tylko aparatem kręciłam dookoła :wink:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Też miałam wczoraj pomysł na użycie stołu jako statywu i zrobiłam kilka fotek z jednego miejsca siedząc na ławce...dokładnie tak jak i Tobie nie chciało mi się ruszyć z miejsca , zauważyłam dość fajne kadry i skorzystałam z okazji... ;:224
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Flox niebieski bardzo niebiański :!:
Ja mam podobny,kupiony bez nazwy,nazwałem go atramentowy,a po przejrzeniu internetu
BLUE BOY :!:
Zmienia kolory w trakcie kwitnienia ...
Twój ładniejszy ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”