A czemu nie kupisz już od prochazki?
Bezcierniowy Meksyk i reszta - turpis
- banditoo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bezcierniowy Meksyk i reszta - turpis
poka poka zobaczymy co się spaliło
Spaliło czy przyrumieniło, właśnie tego nie wiem. To moje pierwsze lato z kaktusami.
Dziś już za ciemno na fotki. Zrobię jutro jak nie zapomnę.
A u Prochazki już nic więcej nie kupię, bo niezwykle mocno nie podoba mi się brak kontaktu z tym panem, po czym paczka z rachunkiem przychodzi po kilku miesiącach. Nie pomaga mu również fakt, że 90% wysianych od niego nasion mimo płukania, zaprawiania i kaptanu zeżarł grzyb. To był mój najbardziej sterylny wysiew, mimo to spleśniało wszystko, a co wykiełkowało pokryło się plamami i też zdechło. Dwie siewki, które zdążyłem zaszczepić, jak widać wyżej, nie są tym czym miały być. Cięty jestem na gościa.
A u Prochazki już nic więcej nie kupię, bo niezwykle mocno nie podoba mi się brak kontaktu z tym panem, po czym paczka z rachunkiem przychodzi po kilku miesiącach. Nie pomaga mu również fakt, że 90% wysianych od niego nasion mimo płukania, zaprawiania i kaptanu zeżarł grzyb. To był mój najbardziej sterylny wysiew, mimo to spleśniało wszystko, a co wykiełkowało pokryło się plamami i też zdechło. Dwie siewki, które zdążyłem zaszczepić, jak widać wyżej, nie są tym czym miały być. Cięty jestem na gościa.
- banditoo

no czyli u prochazki nic sie nie zmieniło, kontakt z nim jest taki jaki był. A jeżeli chodzi o astaki cv. to praktycznie w większości przypadków nie to co ma być, szczególnie jeżeli chodzi o te mniej typowe. Bardzo często jako ooibo jest sprzedawany zwykły z lekko powiększonymi areolami a taki rasowy ooibo ma mieć naprawdę spore areole, a twój zaczyna wyglądać na SENAS. najlepiej sprawdza się ONZUKA to praktycznie w większości przypadków się zgadza. Fakuryu i Fakuryo to też często jest niewypał , można by jeszcze wiele wymieniać. Wystarczy dużo siać i coś zawsze się znajdzie
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To, że wysiewy pleśnieją to chyba nie jest wina nasion
Mi nasiona zbierane w Argentynie w 90% zapleśniały. Przemyłem je i z wysiewaniem nie miałem większych problemów. Co innego gdy nasiona nie chcą kiełkować. Wtedy są albo stare albo niedojrzałe i rzeczywiście można mieć pretensje do ich sprzedawcy. Mi niestety tez zdarzało się, że nasiona zbierane w kolekcji z dojrzałych owoców nie chciały następnego roku kiełkować i do dziś nie wiem co było nie tak. A najgorsze to, że zaczynam widzieć, iż niektóre stanowiska tak zwyczajnie mają, że nasiona z roślin nie chcą kiełkować i to co roku. Mam taki problem choćby z L.zecheri czy L.pugionacantha v.corrugata. Co roku od kilku lat mam świeże nasiona i ich kiełkowalność jest zawsze na poziomie 1÷10% albo i gorzej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- honorka22

- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
G. ragonesei wystrzelił jak z katapulty. Teraz tylko czekać na rozwinięcie kwiatka 
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Nabytki superowate,niech ci świetnie rosną,czego ci życzę 
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
banditoo - właśnie dlatego Twoje "supertajne źródła megarzadkich odmian" tak mnie denerwują.
Nie chcesz zdradzać kontaktów, odsprzedać pewnie też nie zamierzasz, bo jesteś zwyczajnie zachłanny.
Niech Ci rosną zdrowo.
Tylko fotografuj je częściej niż co pół roku.
Przy okazji, takie wypieki udało mi się uzyskać:

Na żywo wyglądają odrobinę gorzej, ale nie miękną. Nie wiem, dla mnie nowość.
honorka - kwitł kilka dni, wczoraj w nim grzebałem pędzlem, bo occultum też kwitnie, i dzisiaj się już nie otworzył. (Wiem, że eksperyment godny dziecka z lupą nad mrowiskiem
)
leszek2 - dzięki!

Na żywo wyglądają odrobinę gorzej, ale nie miękną. Nie wiem, dla mnie nowość.
honorka - kwitł kilka dni, wczoraj w nim grzebałem pędzlem, bo occultum też kwitnie, i dzisiaj się już nie otworzył. (Wiem, że eksperyment godny dziecka z lupą nad mrowiskiem
leszek2 - dzięki!
- banditoo

oj tam odrazu nie chce się podzielić, właściwie to juz się podzieliłem wiec mam tylko połowę , nie są to jakieś szczególnie rzadkie astraki na razie takie wziąłem:
150 ornatum fukuryu ?5.95
80 myrio fukuryu ?3.00
125 myrio. kikko nudum ?4.95
70 onzuka tri x quad hyb?2.90
30 A S K ?1.00
100 onzuka "V" ?3.96
1500 mixed astro seeds ?5
jeszcze ze 30nasion variegat z tamtego roku mu zostały i teraz czekam na nastepne bo musi poczyscic nasiona i zapyla nastepne
Wiec jak widac nie sa to jakies wygórowane ceny, najważniejsze to że są dobrej jakości kiełkują prawie wszystkie i po wykiełkowaniu są znacznie większe niż kupowane gdzieś indziej, przynajmniej było tak w tamtym roku
A jeżeli chodzi o astriasa to wygląda ok ładnie się zarumienił, pokazałbym ci mojego nudum, jest czekoladowy ale nie mam fotki
150 ornatum fukuryu ?5.95
80 myrio fukuryu ?3.00
125 myrio. kikko nudum ?4.95
70 onzuka tri x quad hyb?2.90
30 A S K ?1.00
100 onzuka "V" ?3.96
1500 mixed astro seeds ?5
jeszcze ze 30nasion variegat z tamtego roku mu zostały i teraz czekam na nastepne bo musi poczyscic nasiona i zapyla nastepne
Wiec jak widac nie sa to jakies wygórowane ceny, najważniejsze to że są dobrej jakości kiełkują prawie wszystkie i po wykiełkowaniu są znacznie większe niż kupowane gdzieś indziej, przynajmniej było tak w tamtym roku
A jeżeli chodzi o astriasa to wygląda ok ładnie się zarumienił, pokazałbym ci mojego nudum, jest czekoladowy ale nie mam fotki
banditoo pisze: 125 myrio. kikko nudum ?4.95
Kikko nudum od jakiegoś czasu mi się marzy, obok Onzuka Kikko Ball i A. ast. fukuryu to mój priorytet na przyszły rok.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Yhy...astrak to może nie, ale jak wygląda spalone myrio to Ci mogę opowiedzieć 
U mnie na razie cisza, nie mam na nic czasu.
Otworzyłem ostatnio owoc z COAS (ten kwiat z samopylenia) - fotki później, nasionka się suszą i czekają.
Tymczasem chciałbym się z Wami czymś podzielić. Mnie ogólnie bawi ludzka głupota, a ten gość do lotnych chyba nie należy. Tylko dla kaktusiarzy o mocnych nerwach:
https://www.youtube.com/watch?v=HwtY5g547Ik

W sumie mięczak. Ja bym mu podsunął jakąś opuncję.
Tymczasem chciałbym się z Wami czymś podzielić. Mnie ogólnie bawi ludzka głupota, a ten gość do lotnych chyba nie należy. Tylko dla kaktusiarzy o mocnych nerwach:
https://www.youtube.com/watch?v=HwtY5g547Ik
W sumie mięczak. Ja bym mu podsunął jakąś opuncję.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Po pierwsze: gdzieś Ty się podziewał tyle czasu?
Po drugie: szkoda słów na taką głupotę, obejrzałam tylko pierwsze sekundy i nie mam zamiaru oglądać dalej, chwalę sobie swoje słabe nerwy w tym przypadku. Co za idiota, a co gorsze: po co to...? Nie rozumiem i w tym przypadku nie chcę zrozumieć.
Pokazuj lepiej zdjęcia kwiatków i nasionek, bo jak na takie coś się patrzy, to od razu człowiek lepiej się czuje
Po drugie: szkoda słów na taką głupotę, obejrzałam tylko pierwsze sekundy i nie mam zamiaru oglądać dalej, chwalę sobie swoje słabe nerwy w tym przypadku. Co za idiota, a co gorsze: po co to...? Nie rozumiem i w tym przypadku nie chcę zrozumieć.
Pokazuj lepiej zdjęcia kwiatków i nasionek, bo jak na takie coś się patrzy, to od razu człowiek lepiej się czuje
- popiolek69
- 500p

- Od: 22 paź 2011, o 22:11
No do najmądrzejszych to raczej nie należy, bez kitu opuncja to by miał dopiero niezapomniany obiadek 
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Też tylko obejrzałem pierwsze kilkanaście sekund.
Gdyby głupota miała skrzydła,to gościu mógłby latać jak F16 !!!
Gdyby głupota miała skrzydła,to gościu mógłby latać jak F16 !!!
Macie rację też bym mu podsunęła opuncję
ciekawe jakby się zachował 
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty