Pomodoro, wiem że nie masz siły już po raz n-ty podawać przepisu na mleczan wapnia. Skopiowałam sobie w zeszłym roku, plus różne Twoje uwagi, oraz parę moich słów (to tak dla laika, który jeszcze nigdy nie robił żurku

) i jeżeli nie masz nic przeciwko, to tutaj wkleję ten przepis. A może by też zrobić z tego przepisu podwieszony i zablokowany wątek - tutaj musi się wypowiedzieć Admin.
MLECZAN WAPNIA - przepis forumowicz
W oprysku jest mleczan wapnia ale otrzymywany własnoręcznie z neutralizacji zakwasu żytniego. W tej cieczy jest kilka różnych związków mających właściwości grzybobójcze jak również probiotyki. No i wapń. Jak się neutralizuje zakwas?
Kredą czyli węglanem wapnia.
Stechiometrycznie 100 g węglanu zobojętnia 180 g kwasu mlekowego. Ponieważ w trakcie fermentacji zakwasu uzyskuje się stężenie około 2 % zatem do zobojętnienia 1 litra zakwasu potrzeba 11 gram kredy.
1. Zakupy rozpocząć w maju. Kupić 1kg. mąki żytniej razowej i węglan wapnia czyli kredę ? może być kreda malarska.
2. Przygotować w butelce PET zawiesinę kredy odważając
11 dkg kredy, wsypując do butelki i
uzupełniając wodą do 1 l oraz zakupując w aptece za grosze strzykawkę jednorazówkę o pojemności 20 ml.
3.
Zakwas: 2 szkl mąki żytniej razowej typu żurek +2 l wody - zrobić barszcz i zostawić do zakiszenia
na 4 -5 dni w ciepłe miejsce ok 30 stopni. Podczas fermentacji naczynie musi stać w ciepłym miejscu. W trakcie kiszenia dobrze jest kilkakrotnie zamieszać zakwas .Po zakiśnięciu /musi być wyczuwalny wyraźnie kwaśny smak /wstawić zakwas do lodówki. Nie mieszać przed użyciem by był w miarę klarowny. Zakwas w lodówce może być trzymany spokojnie przez miesiąc.
Zakwas się doskonale odstaje. Resztki mąki siadają wyraźnie na dnie a nad nimi jest mętnawy roztwór kwasu mlekowego z zawieszonymi w nim bakteriami. Może on być użyty bez dodatkowych zabiegów do oprysku bez obawy zatykania dyszy opryskiwacza.
4.
Na każdy 1 litr zakwasu trzeba będzie dodać
100ml zawiesiny kredy (przed wlaniem wstrząsnąć dobrze butelką z zawiesiną) i po przereagowaniu
dodać drugie tyle wody czyli 1,1 l .
Z 1 litra zakwasu otrzymamy 2,2 l roztworu do oprysku. Po dodaniu kredy będzie sie wydzielał gaz CO2. Gotowy do użycia, do oprysków, następnego dnia po rozcieńczeniu.
5. UWAGA ! Osad z zakwasu może być zużyty na żurek bądź do wypieku chleba. W ostateczności dajemy go na kompost.
6. Naczynia w którym robimy zakwas nie myjemy po opróżnieniu a przed następnym kiszeniem!!!!
7. Oprysk można zacząć stosować od początku czerwca - na pomidory, papryki, ogórki, dyniowate i wszelkie inne rośliny - w gruncie i w szklarni.