Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
and777
200p
200p
Posty: 314
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

forumowicz pisze:Kwasu mlekowego może być w zakwasie 0d 0,6 do 3 %. Jeśli mamy pecha i nasza fermentacja zakończy się na 0,6 % to po dodaniu kredy dopiero po fermentacji, będziemy mieć raptem 0,69 % mleczanu wapnia. Jeśli węglan wapnia dodamy przed fermentacją to otrzymamy roztwór w którym będzie 2,3 % mleczanu wapnia i 0,6 % kwasu mlekowego. Roztwór będzie kwaśny.
forumowicz według aktualnych zaleceń roztwór węglanu wapnia dajemy przed fermentacją czyli razem z mąką i wodą będzie 1,1litra.
Po fermentacji dolewamy taką samą ilość wody aby podwoić ilość.
Czy dobrze Ciebie zrozumiałem?
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10170
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Danusiu

Ja napisałem wyraźnie.
forumowicz pisze:Prawdę powiedziawszy też się zastanawiam czy nie dodawać kredy już w momencie nastawiania mąki na zakwas. Byłaby to pewna analogia do przemysłowej metody otrzymywania kwasu mlekowego.
Sam to muszę wypróbować by ewentualnie zmodyfikować przepis.

and777

Wszystko się zgadza z wyjątkiem tego, że na razie dodajemy kredę po ukiszeniu .
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Posty: 666
Od: 2 paź 2008, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa/ogród Mazury Zachodnie

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

forumowicz pisze:Nie. Mleczanu wapnia powstanie tylko tyle ile ile może powstać z 11 g węglanu wapnia które dodajemy wg. przepisu. (...)
11g czy 11dkg?
Pozdrawiam
Kasia
ewa-s
500p
500p
Posty: 766
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Czy mogłabym dostać przepis na mleczan wapnia?Planuję wysiać ok 160 szt. pomidorów,będą w tunelu,a co się nie zmieści to do gruntu.Bardzo byłabym wdzięczna za przepis,mam wnuki i nie chcę stosować chemii.Czytam ten wątek od początku i widzę,że opryskiwanie MW zapewnia utrzymanie zdrowotności pomidorów,więc też chciałabym spróbować.
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10170
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

katja pisze:
forumowicz pisze:Nie. Mleczanu wapnia powstanie tylko tyle ile ile może powstać z 11 g węglanu wapnia które dodajemy wg. przepisu. (...)
11g czy 11dkg?
Skąd ta wątpliwość ?
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10170
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

ewa-s pisze:Czy mogłabym dostać przepis na mleczan wapnia?
Odpowiadam po raz n-ty. Materiał jest dostępny w sieci. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę google hasło " biologiczna ochrona pomidorów " i przeczytać co trzeba.
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Posty: 666
Od: 2 paź 2008, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa/ogród Mazury Zachodnie

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Pokręciłam, przepraszam :oops: . 11deko kredy to na 1l wody, a nie zakwasu ;:124
Pozdrawiam
Kasia
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10170
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Tak też myślałem. Zbieżność cyfr . Zawartość kredy w zawiesinie musi być wielokrotnością liczby 11 by prościej było odmierzyć wymaganą ilość.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4486
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Pomodoeo , próbuj a ja w tym czasie będę się zastanawiała . Jak się tak zastanawiam to mam takie spostrzeżenia , (czysto techniczne oczywiście , bo jak Pani w szkole chemii uczyła to ja chyba czym innym byłam zajęta , więc nie będę wchodziła mądrzejszym w paradę) . Sam zakwas , nie zależnie od tego jak długo stoi ma zapach żurku . Nie trzeba przechowywać całego zapasu żurku , wystarczy zostawić zaczyn . MW szybko łapie zapach który mi się delikatnie mówiąc nie podoba , chociaż zauważyłam że właśnie wtedy ma lepsze właściwości przylepne , więc też pewnie lepiej osłania rośliny , zapach po kilku godzinach się ulatnia i jest OK .Chyba zdecydowanie wolę przechowywać zakwas lub zaczyn niż gotowy MW. Z drugiej strony jeżeli po Twoich eksperymentach wyjdzie że łączenie składników w jednym czasie jest korzystniejsze to trzeba będzie wypróbować i się dostosować . Czego nie robi się dla nauki i pomidorków ;:306
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4174
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Pomodoro, wiem że nie masz siły już po raz n-ty podawać przepisu na mleczan wapnia. Skopiowałam sobie w zeszłym roku, plus różne Twoje uwagi, oraz parę moich słów (to tak dla laika, który jeszcze nigdy nie robił żurku ;:224 ) i jeżeli nie masz nic przeciwko, to tutaj wkleję ten przepis. A może by też zrobić z tego przepisu podwieszony i zablokowany wątek - tutaj musi się wypowiedzieć Admin.

MLECZAN WAPNIA - przepis forumowicz
W oprysku jest mleczan wapnia ale otrzymywany własnoręcznie z neutralizacji zakwasu żytniego. W tej cieczy jest kilka różnych związków mających właściwości grzybobójcze jak również probiotyki. No i wapń. Jak się neutralizuje zakwas?
Kredą czyli węglanem wapnia.

Stechiometrycznie 100 g węglanu zobojętnia 180 g kwasu mlekowego. Ponieważ w trakcie fermentacji zakwasu uzyskuje się stężenie około 2 % zatem do zobojętnienia 1 litra zakwasu potrzeba 11 gram kredy.

1. Zakupy rozpocząć w maju. Kupić 1kg. mąki żytniej razowej i węglan wapnia czyli kredę ? może być kreda malarska.
2. Przygotować w butelce PET zawiesinę kredy odważając 11 dkg kredy, wsypując do butelki i uzupełniając wodą do 1 l oraz zakupując w aptece za grosze strzykawkę jednorazówkę o pojemności 20 ml.
3. Zakwas: 2 szkl mąki żytniej razowej typu żurek +2 l wody - zrobić barszcz i zostawić do zakiszenia na 4 -5 dni w ciepłe miejsce ok 30 stopni. Podczas fermentacji naczynie musi stać w ciepłym miejscu. W trakcie kiszenia dobrze jest kilkakrotnie zamieszać zakwas .Po zakiśnięciu /musi być wyczuwalny wyraźnie kwaśny smak /wstawić zakwas do lodówki. Nie mieszać przed użyciem by był w miarę klarowny. Zakwas w lodówce może być trzymany spokojnie przez miesiąc.
Zakwas się doskonale odstaje. Resztki mąki siadają wyraźnie na dnie a nad nimi jest mętnawy roztwór kwasu mlekowego z zawieszonymi w nim bakteriami. Może on być użyty bez dodatkowych zabiegów do oprysku bez obawy zatykania dyszy opryskiwacza.
4. Na każdy 1 litr zakwasu trzeba będzie dodać 100ml zawiesiny kredy (przed wlaniem wstrząsnąć dobrze butelką z zawiesiną) i po przereagowaniu dodać drugie tyle wody czyli 1,1 l . Z 1 litra zakwasu otrzymamy 2,2 l roztworu do oprysku. Po dodaniu kredy będzie sie wydzielał gaz CO2. Gotowy do użycia, do oprysków, następnego dnia po rozcieńczeniu.
5. UWAGA ! Osad z zakwasu może być zużyty na żurek bądź do wypieku chleba. W ostateczności dajemy go na kompost.
6. Naczynia w którym robimy zakwas nie myjemy po opróżnieniu a przed następnym kiszeniem!!!!
7. Oprysk można zacząć stosować od początku czerwca - na pomidory, papryki, ogórki, dyniowate i wszelkie inne rośliny - w gruncie i w szklarni.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7581
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Przepis został umieszczony w podwieszonym wątku pomidorowym

:arrow: POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10170
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Jeśli kogoś interesuje szerzej temat zakwasu to proszę :
/mam nadzieję, że bez trojana/

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady- ... bic-zakwas

Zasady są podobne o ile nie identyczne do tych które stosujemy przy robieniu zakwasu na żurek czy do oprysku. Różnica jest jedynie w konsystencji.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

A jeżeli ktoś ma problem z zakwasem żytnim to może przepuścić przez sokowirówkę główkę kapusty i zostawić sok do zakiszenia.Mam rację forumowicz ?Czy zadziałają te same bakterie co w przypadku żyta i powstanie taki sam kwas mlekowy?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4174
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Ale wydaje mi się, że tu nie chodzi tylko o kwas mlekowy, ale również o inne związki i probiotyki, które są w zakwasie żurkowym ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10170
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Nie sądzę by przepuszczając kapustę przez wirówkę można było otrzymać jakieś znaczące ilości soku. Uzyskujemy przy kiszeniu kapusty znaczne ilości soku ale to jest wynik działania osmotycznego soli. Proces fermentacji mlekowej przy wykorzystaniu bakterii hetero fermentatywnych jest dość złożony i jakie bakterie z grupy mlekowej zasiedlą nastaw to jest loteria. Różne może być więc stężenie końcowe kwasu mlekowego i inny chemiczny skład zakwasu.

Chyba jednak rozsądnym wyjściem będzie dodatek do nastawu połowy przewidzianej ilości kredy. Druga połowa po zakończeniu fermentacji. Tym sposobem nawet jeśli trafimy na bakterie, które mogą wytworzyć jedynie np. 0,6 % kwasu mlekowego to i tak po zakończeniu fermentacji będziemy mieć w roztworze 1 % mleczanu i 0,6 % kwasu.Dodając potem drugą połowę kredy otrzymamy w efekcie minimum 1,7 % roztwór mleczanu a nie 0,7 % jakby to miało miejsce jeśli całość kredy dodalibyśmy dopiero po fermentacji. Po prostu tym sposobem zwiększy się skuteczność preparatu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”