Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Ewo zakupy to taki czysty przypadek, naprawdę nic nie było w planie. Pojechaliśmy do Krakowa, wykorzystując, że mąż jest w domu ( musimy wymienić stare deski na tarasie). A będąc w Castoramie niedaleko Tesco, to moja dawna trasa z pracy do domu, trudno było nie wstąpić. Różyczki kosztowały 6,99zł.
Ja już mam portfel chudszy, ale więcej zakupów nie planuję. Jeszcze w marcu wybieram się na giełdę kwiatową do Tych po bratki, może i stokrotki, a co z giełdy przywiozę to zobaczymy. Odpowiednio przygotuję mojego sponsora, aby nie był zaskoczony :uszy Jak narzeka, że przesadzam to ja mu zawsze mówię, że dania z ziemniaków też są bardzo smaczne :;230 to tak aby się nie martwił, że będzie chodził głodny ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko widzę, że skusiłaś się na ciemierniki z B. ja jednak odłożyłam mam dość duże kępy i myślę, że te nie były jakieś inne. Natomiast na 7 str. pokazałaś ciemiernik i chciałam zapytać jaki to , bo inaczej wygląda niż moje; i liście inne i pęd kwiatowy.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ja myślałam, że wszystkie ciemierniki w zeszłym roku straciłam, a dziś :shock: spod śniegu pokazał się mój, jeden jedyny ocalał :heja mała siewka, ma pąka, to też ciemiernik biały.
A ten o który pytasz ze str. 7 mam od Ani- Raczek to ciemiernik cuchnący, chyba dobrze pamiętam, najwyżej Ania mnie poprawi.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A to by się zgadzało, pewnie tak! Ja mam takie jak Ty kupiłaś: biały i różowy.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu były tylko białe. Postanowiłam, że ciemierniki posadzę koło siebie tak aby tworzyły plamę kwiecisto- kolorystyczną.

Ranek spędziłam w garażu, sadziłam, siałam. Do dwóch skrzynek poszły pelargonie zwisające, a do jednej wielkokwiatowe, urozmaiciłam rośliny i dodałam do skrzynek zielistki, poprzekładane rozchodnikiem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Posiałam pomidorki, nie zaszalałam zbytnio tylko 31 odmian ;:306 Parapet i stoły już zastawione, teraz czeka mnie między nimi codzienny slalom :;230
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:224 no to faktycznie zaszalałaś Dorotko.
Ja tylko 11, skromnie, ale i tak nie pomieszcza się wszystkie w szklarni.
Reszta pójdzie pomiędzy kwiatki jak w zeszłym roku.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko w moim foliaku i tak wszystkich sadzonek nie zmieszczę, część pomidorów pójdzie do gruntu. Nie wszystkie nasionka wysiałam, trochę torebek mi zostało, to są nasionka zebrane z pomidorów, które rosły u mnie w zeszłym roku. Smaczne były bardzo, ale naprawdę nie mam już miejsca. Muszę wszystko w tym roku skorygować, posmakować i te naj...zostaną. Może pozostanę przy 5- 10 odmianach, na pewno większość to będą malinowe, bo te najbardziej mi smakują.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko weź pod uwagę, że oprócz tych 5-10 z pięć - dziesięć dojdzie nowych i tak w nieskończoność.... kiedyś ludzie sadzili jedną sprawdzoną odmianę na ogół malinową i było dobrze
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko ciemierniki prześliczne, ciekawa jestem czy w tym roku zobaczę u swoich kwiaty :roll: zawsze mi przemarzają i kwitną tylko 2 niezawodne...... niektórych nawet jeszcze nie widziałam :roll:
Z pomidorkami szalejesz .....31 odmian ;:oj niezły wynik :D Ale to wielka satysfakcja mieć takie różne, pyszne odmiany :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Podziwiam za chęci siania.Ja nie mam juz gdzie,więc po pomodory jak zwykle pojde na rynek.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu masz całkowitą rację ;:215 Pamiętam, że mój tata zawsze miał posadzone dwie odmiany malinowe i bawole serce. Dawniej nie było tylu gatunków, dziś jest naprawdę w czym wybierać.
Ja lubię smaczne pomidorki mam swoje smakowe typy.

Agnieszko czytałam gdzieś, że ciemierniki nie lubią przesadzania i głębokiego sadzenia, po nich mogą długo nie zakwitnąć.
Tego roku wysiałam kilka nowych odmian pomidorów, nasionka mam z forumowej akcji, zobaczymy czy będą smakować.

Gosiu pomidory zawsze mam ładne, więc sama wysiewam. Natomiast siewki kwiatów padają mi na całego, żal patrzeć.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dorotko spróbuj podlać Miedzianem, może złapały grzyba.
Nie zawsze wszystko nam się udaje, więc się nie przejmuj.
Pomidory faktycznie warto mieć, chociaż dużo zależy od roku.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dorotko, dobry pomysł z nasadzeniem ciemierników w grupie ;:333 Będą wyglądać zjawiskowo! Widziałam takie kępki na Gardenii, bardzo inspirujące ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko nie wiem czy jest już co podlewać ;:306 gazanie padają na całego, gipsówka również. Moje lobelie z 4 torebek wysianych wykiełkowała tylko jedna, i tak stanęła w miejscu nic nie rośnie. Jedynie kobea śmiga do góry, jej nic nie dolega.
Jak siałam pomidory od razu pomyślałam, a jak mi tego roku znowu wszystko załatwi grad, jakieś przewidzenia mam ;:170 zawsze obawiam się o powtórki z wichurami i gradobiciem sprzed kilku lat.

Kasiu tam zapewne były kępki kilkudziesięciu sztuk u mnie posadzę tylko 5 szt w kupie :;230

Wczoraj w przerwie między mżawkami pooglądałam dokładnie co słychać na moich rabatkach. Otóż pokazują się krokusy, tulipanki botaniczne, żonkile, zimowity, sasanki zaczynają odbijać. To na razie takie malutkie oznaki 1-2 cm nad ziemią, do kwitnienia jeszcze im daleko. Po śniegu wspomnienie, wszystko fajnie spłynęło, na szczęście nie stoją kałuże tak jak w zeszłym roku. Trawnik bardzo zniszczony po zimie, dużo pleśni pośniegowej, trzeba będzie porządnie wszystko wygrabić.
Moje młode drzewka jabłonek dostały ciężarki na gałązki w celu ich odgięcia ( ciężarki to mój patent recyklingowy ;:306 wzbudził zainteresowanie u mojej sąsiadki, "Co pani wiesza, a ja na - to wiosenne bańki") Z daleka drzewka muszą dość intrygująco wyglądać.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dorotko,ja w ubiegłym roku siałam jak szalona,z 4 torebej najrózniejszych lobelii miałam raptem dwie szadzonki,dwie werbeny i to chyba wszystko.Wolę te rosliny,które wysiewa sie bezposrednio do gruntu.Chociaz wysiałam rycynusa,werbenę hastata,mine lobata i troche jeżówek,a przeciez miałam nic nie siać. ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”